Προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τους βοσκότοπους προαναγγέλλει η ΠΕΚ

15 January 2019

Προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τους βοσκότοπους προαναγγέλλει η ΠΕΚ

Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων προκαλεί το συνεχιζόμενο «αλαλούμ» με το θέμα των βοσκοτόπων. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που τους απασχολεί για χρόνια και για το οποίο προτίθενται να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού «βοσκότοπο δικαιούνται όσοι τον κάνουν χρήση».

Στο θέμα αναφέρονται ο πρόεδρος της ΠΕΚ Στέργιος Κύρτσιος και ο αναπληρωτής Γιάννης Γκρίνιας με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Λαός» του Νομού Ημαθίας.

«Κύριε Υπουργέ,
Δυστυχώς η κτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι «ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ» καθώς στο θέμα των βοσκοτόπων και στην ουσία ο τρόπος κατανομής των δικαιωμάτων για την πληρωμή των επιδοτήσεων της ΚΑΠ είναι παράνομος και παράλογος με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες αδικίες και ανισότητες θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τις πληρωμές των επιδοτήσεων από την Ε.Ε.

Πράγματι οι επιτελείς του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ανάγκη να δώσουν εκτατικά δικαιώματα σε όλους τους αιτούντες κοινοτική ενίσχυση προχώρησαν με την περίφημη τεχνική λύση σε αυθαίρετη χωροθέτηση των υποψηφίων σε εκτάσεις με τις οποίες δεν είχαν καμία σχέση.

Στρέμματα δηλώθηκαν και στρέμματα που να ενεργοποιούν βοσκότοπο δεν υπήρχαν.

Την ίδια στιγμή βοοτρόφοι - εισαγωγείς βοοειδών για πάχυνση και αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής που τα ζώα τους είναι ΕΝΣΤΑΒΛΙΣΜΕΝΑ και από την φύση τους δεν χρειάζονται βοσκότοπο, έσπευσαν αυθαίρετα να κατοχυρώσουν βοσκότοπο τον οποίο όμως κατείχαν και αξιοποιούσαν οι αιγοπροβατοτρόφοι χωρίς ωστόσο να έχουν με σαφήνεια και χαρτογραφικά προσδιοριστεί.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε με μεγαλύτερη ένταση το 2013 και 2014, όπου το κούρεμα από τις Βρυξέλες των δηλούμενων εκτάσεων στον Εθνικό φάκελο ήταν σημαντικό και με μεγάλο κόστος.

Τον τελευταίο καιρό όλες οι ΔΑΟΚ καλούνε δια του τύπου τους κτηνοτρόφους να προσέλθουν να υπογράψουν τις καταστάσεις κατανομής των βοσκοτόπων ενώ όσοι κτηνοτρόφοι δεν ανταποκρίνονται στην ειδοποίηση της ΔΑΟΚ εντός 30 ημερών θεωρείται ότι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για αίτηση χωροταξικής ανακατανομής για το επόμενο έτος.

Επειδή Κύριε Υπουργέ όλοι οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ρητά και κατηγορηματικά ότι βοσκότοπο δικαιούνται όσοι τον κάνουν χρήση και βοσκότοπος σημαίνει χρήση και όχι νομή δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό το σαθρό σύστημα κατανομής βοσκοτόπων είμαστε έτοιμοι  να προσφύγουμε μέχρι και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αλήθεια πότε θα δώσετε εντολή και χρήματα στις περιφέρειες για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης που εσείς με νομοσχέδιο ψηφίσατε πριν από τρία χρόνια;

Προσπαθείτε να καταστήσετε συνένοχους τους κτηνοτρόφους σε ένα θέμα που τείνει να πάρει διαστάσεις σκανδάλου θέτοντας σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις και ενόψει μάλιστα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου της ΚΑΠ.

Όσο για τα υπόλοιπα θέματα με πιο σοβαρό την επίθεση που δέχεται η ελληνική αιγοπροβατοτροφία και συγχρόνως  η φέτα μας από ξένα συμφέροντα θα επανέλθουμε σύντομα και θα μας βρίσκουν πάντα και όλοι μπροστά τους.Περιμένουμε άμεσα τις απαντήσεις και βασικά τις προθέσεις σας και είμαστε στη διάθεσή σας».

15 January 2019
Banner
Banner