H πρόκληση για τη μεταποίηση τροφίμων να στραφεί από τις υπηρεσίες εστίασης στη λιανική πώληση

06 April 2020

H πρόκληση για τη μεταποίηση τροφίμων να στραφεί από τις υπηρεσίες εστίασης στη λιανική πώληση

Η αποδιοργάνωση που επέφερε στη ζήτηση τροφίμων το κλείσιμο εστιατορίων, ξενοδοχείων και άλλων σχετικών εγκαταστάσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ανάγκασε τους πληττόμενους κλάδους να σκεφθούν πώς μπορούν να προσαρμοστούν προκειμένου να διατηρήσουν, έστω εν μέρει, τη δραστηριότητά τους.

Στην πιο πρόσφατη ανάλυσή της η Rabobank εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο διάφοροι κλάδοι στις ΗΠΑ ανταποκρίνονται σε αυτήν την διατάραξη της ζήτησης και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεταποίηση προκειμένου να τροποποιήσει την παραγωγή της και να στραφεί από τη μαζική εστίαση προς το λιανεμπόριο. Να προσανατολιστεί δηλαδή, αναγκαστικά αυτήν την εποχή, σε προϊόντα λιανεμπορίου με στόχο να εφοδιάσει καταστήματα πώλησης τροφίμων και να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες που είχε στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης.

Οι περισσότερες πολιτειακές διοικήσεις των ΗΠΑ έχουν επιβάλει το κλείσιμο των εστιατορίων, ενώ επίσης τα κλειστά σχολεία, οι ακυρώσεις εκδηλώσεων και συνεδρίων, η αυξημένη τηλεργασία και η σχεδόν εκμηδένιση των ταξιδίων έχουν συρρικνώσει τη δραστηριότητα των υπηρεσιών εστίασης, στρέφοντας τη διατροφή εκτός οικίας στο take away (πακέτο για το σπίτι) και στο ντελίβερι. Είναι μια κατάσταση που δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η διάρκειά της.

Με τόσους πολλούς Αμερικανούς να παραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι, η ζήτηση για είδη οικιακής κατανάλωσης αυξήθηκε απότομα, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα τροφίμων στη λιανική να εξελιχθεί σε έναν παράγοντα ανησυχίας για τους καταναλωτές, τις Αρχές, τους μεταποιητές τροφίμων και το λιανεμπόριο.

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι παίκτες που ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στις υπηρεσίες εστίασης είναι εκείνοι που τώρα αισθάνονται περισσότερο ευάλωτοι», λένε οι αναλυτές της Rabobank.

Συνεπώς, η λιανική είναι μια διέξοδος που δίνει την ευκαιρία να αντισταθμιστεί -τουλάχιστον εν μέρει- η απώλεια εσόδων που δημιουργείται στην εστίαση. Εν τούτοις η πίεση παραμένει, καθώς ορισμένα τρόφιμα, όπως τα καλά κομμάτια κρέατος, τα θαλασσινά, μερικά δύσκολα στην παρασκευή πιάτα, καταναλώνονταν κυρίως εκτός οικίας και δεν μεταφράζονται σε μια «ένα-προς-ένα» αναλογία στη λιανική πώληση. Επιπλέον δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσες μεταποιητικές επιχειρήσεις ήταν προσανατολισμένες στις υπηρεσίες εστίασης, είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα συσκευασιών λιανικής, οι διαφορετικές προδιαγραφές, τα διαφορετικά κανάλια διανομής, αλλά και οι περιορισμοί κεφαλαίου κίνησης στη διάρκεια αυτής της διαταραγμένης εποχής.

06 April 2020
Banner