Πρόγραμμα Προβολής Συνεταιριστικών Αγροδιατροφικών Προϊόντων ετοιμάζει η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ

17 July 2017

Πρόγραμμα Προβολής Συνεταιριστικών Αγροδιατροφικών Προϊόντων ετοιμάζει η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ

Όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να υποβάλει το 2018 στην Κομισιόν Πρόγραμμα Προώθησης και Προβολής συνεταιριστικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων, προτίθεται να αναλάβει η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παύλος Σατολιάς, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 12 Ιουλίου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ προτίθεται να υποβάλει πρόγραμμα προβολής και προώθησης στο πλαίσιο του Καν. 1144 (ΕΕ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των ειδικών χαρακτηριστικών των συνεταιριστικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων, όπως η αυθεντικότητα, η ποιότητα, η παράδοση και η βιωσιμότητα, προς την εσωτερική αγορά.

«Η φιλοσοφία, ο ρόλος, οι στόχοι, αλλά περισσότερο το ίδιο το σύστημα αξιών στις οποίες στηρίζεται ο συνεταιριστικός θεσμός, εμπεριέχουν εξ ορισμού τη δέσμευση για την αυθεντικότητα των προϊόντων και τη διατήρηση των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής τους, τη συνεισφορά προς μία βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» σημειώνουν οι οι εκπρόσωποι της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, και επισημαίνουν ότι ο συνεταιριστικός θεσμός συμβάλλει στη συνεργατική προσπάθεια να δημιουργηθούν τοπικές και αυτόνομες επισιτιστικές οικονομίες, όπου είναι ενσωματωμένη η βιώσιμη παραγωγή, επεξεργασία, διανομή και κατανάλωση τοπικών τροφίμων ποιότητας, με σκοπό την αναβάθμιση της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής κατάστασης μιας συγκεκριμένης αγροτικής περιοχής. Ως εκ τούτου, υπογραμμίζουν, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική προσπάθεια για βιώσιμη παραγωγή και διανομή αγροδιατροφικών προϊόντων και τροφίμων, για μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος και για σεβασμό στη χρήση πόρων και ενέργειας. Παράλληλα, μέσω των συνεταιρισμών, αυξάνεται και το επίπεδο του ελέγχου ποιότητας της αλυσίδας εφοδιασμού των αγαθών που αγοράζουν για τα μέλη τους, καθώς έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται άμεσα με τους παραγωγούς ή τους προμηθευτές.

«Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τον ευεργετικό ρόλο των αγροτικών συλλογικών οργανώσεων στην προώθηση των μοναδικών χαρακτηριστικών των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της βιώσιμης διαχείρισης, της περιφερειακής ανάπτυξης και της ποιότητας προϊόντων στις αγροτικές περιοχές της χώρας» ανακοινώνει η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, και καταλήγει: «Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, ο κορυφαίος συντονιστικός φορέας των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας, ο οποίος έχει ως στόχο να υποστηρίζει, να προωθεί και να προάγει τις δραστηριότητές τους αλλά και να τις εκπροσωπεί σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την υποβολή προγράμματος προώθησης και προβολής το 2018».

Σατολιάς: Προσβλέπουμε σε καλή συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ

Εξάλλου, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρεται στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Το Δελτίο Τύπου έχει ως ακολούθως:

Σε εφ’ όλης της ύλης σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου στα γραφεία του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου δεσμεύτηκε για την ανάληψη περεταίρω πρωτοβουλιών επίλυσης των προβλημάτων ου αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και προστασίας του αγροτικού εισοδήματος.

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς, αφού καλωσόρισε τον υπουργό, αναφέρθηκε εκτενώς σε μια σειρά από ζητήματα που έντονα απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, προτάσσοντας το φορολογικό-ασφαλιστικό, τα ζητήματα που έχουν ενσκήψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τις ασφυκτικές προθεσμίες, την προστασία της φέτας και την ταχεία ίδρυση της Διεπαγγελματικής, την παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ιδιαίτερα για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και του γάλακτος, ο κ. Αποστόλου, παρουσία βουλευτών και παραγωγών που μετείχαν στη σύσκεψη, αφού αναφέρθηκε σε δράσεις που ήδη αναπτύσσει το υπουργείο, προανήγγειλε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των τιμών, αποδίδοντας τα εύσημα στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων για την πολιτική που ακολουθεί και στο θέμα αυτό.

Εξίσου θετικά ήταν τα σχόλια του υπουργού για το σύνολο των δραστηριοτήτων του Συνεταιρισμού, τόσο στο παραγωγικό κομμάτι όσο και στις υπηρεσίες. Να σημειωθεί ότι ο κ. Αποστόλου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τον τρόπο λειτουργίας του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, την άριστη οργάνωσή του και το υψηλό επίπεδο των παρερχομένων υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Σατολιάς, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Αποστόλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να καταθέσουμε στον υπουργό τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας επί μιας σειράς ζητημάτων που μας απασχολούν. Χαίρομαι, διότι ο κ. υπουργός έδειξε όχι μόνο να κατανοεί, αλλά να έχει καλή γνώση των ζητημάτων αυτών, για τα οποία, όπως μας εξήγησε, υπάρχει μέριμνα και διαρκής προσπάθεια. Από τη συνάντηση κρατάω τη δέσμευση για προστασία της περιουσίας των αγροτών και μηδενικό κόστος σχετικά με τις αντιρρήσεις στο θέμα των δασικών χαρτών, για το οποίο, ωστόσο, επέμεινα στην ανάγκη παράτασης. Κρατάω ακόμη τις παρεμβάσεις για την προστασία της φέτας και εκείνες για το γάλα. Παραμένουν εκκρεμή ζητήματα, τα οποία και θα έχουμε τις ευκαιρίες μας να τα δούμε ξανά. Ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει καλή συνεργασία σε όλα τα ζητήματα, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα. Αναμένουμε, λοιπόν, την εφαρμογή στην πράξη του σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα, που, με τα σημερινά δεδομένα, δύσκολα θα μπορέσει να αντέξει στις πιέσεις που δέχεται από παντού. Ο υπουργός γνωρίζει, ξέρει τι πρέπει να κάνει, έχει τη βούληση να το κάνει. Περιμένουμε να το κάνει».

17 July 2017
Banner