ΠΟΥ: Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος δεν είναι απαραιτήτως υγιεινά

26 January 2022

ΠΟΥ: Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος δεν είναι απαραιτήτως υγιεινά

Είτε για λόγους υγείας είτε εξαιτίας ανησυχιών για το περιβάλλον, η κατανάλωση λιγότερου κρέατος ή και η κατάργησή του από το διαιτολόγιο, είναι μία επιλογή που προβάλλεται ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Όμως, όπως επισημαίνει ένα νέο ενημερωτικό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας / Τμήμα Ευρώπης, ορισμένα φυτικά υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μην είναι πιο υγιεινά.

Πολλά από αυτά τα υποκατάστατα φυτικής προέλευσης είναι υπερ-υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα και τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και ελεύθερα σάκχαρα και στερούνται βιταμινών και ανόργανων συστατικών, που περιέχονται σε μη-επεξεργασμένα τρόφιμα (και στα ζωικής προέλευσης βεβαίως).

Ο Δρ Afton Halloran, συγγραφέας του δελτίου του ΠΟΥ, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σήμερα, που η ιδέα της υγιεινής διατροφής γίνεται αντικείμενο εμπορίου, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα τρόφιμα. Όταν τρώμε απλά φρούτα και λαχανικά, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι είναι καλά για την υγεία μας. Αλλά όταν αγοράζουμε έτοιμα τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινά, πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στα συστατικά τους».

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση υπερ-υψηλής επεξεργασίας τροφίμων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία, όπως κίνδυνο παχυσαρκίας, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, αλλά και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές καθοδηγούνται να πιστεύουν ότι μερικά τέτοια τρόφιμα είναι υγιή, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΠΟΥ Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι τηνανάγκη για περαιτέρω επιστημονική μελέτη του θέματος.

Έχει σημασία το γεγονός ότι η μελέτη δεν αναιρεί τις επισημάνσεις που έχει κατά καιρούς διατυπώσει σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος. Ωστόσο, με μεγάλη σαφήνεια εξηγεί ότι τα εναλλακτικά «κρέατα» δεν είναι απαραιτήτως τόσο υγιεινά όσο αφήνεται να εννοηθεί…

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ και στο τεύχος Φεβρουαρίου του Meat News.

26 January 2022
Banner
Banner