Ευρωβουλή: Απορρίφθηκε η τροπολογία για τις ονομασίες κρέατος, η μάχη τώρα σε εθνικό επίπεδο

26 October 2020

Ευρωβουλή: Απορρίφθηκε η τροπολογία για τις ονομασίες κρέατος, η μάχη τώρα σε εθνικό επίπεδο

Μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο θέμα των ονομασιών του κρέατος, χάθηκε την Παρασκευή, όταν οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν την τροπολογία της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έλεγε το προφανές: να επιτρέπεται μόνο σε προϊόντα κρέατος να χρησιμοποιούν ονομασίες κρέατος.

Με τον τρόπο αυτό, χάθηκε μια ευκαιρία να διευκρινιστεί ενιαία το καθεστώς των ονομασιών κρέατος και των ονομασιών βίγκαν τροφίμων, αφήνοντας ένα ευαίσθητο θέμα χωρίς ρύθμιση και συνεπώς ανοικτό σε αυθαιρεσίες.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπόρων Ζώντων Ζώων και Κρέατος (UECBV) υπογραμμίζει ότι μια εναρμονισμένη σε όλη την Ευρ. Ένωση προστασία των ονομασιών κρέατος θα ήταν πιο λογική, «καθώς μια αγελάδα είναι αγελάδα, ένας χοίρος είναι χοίρος, και το κρέας είναι κρέας – είναι τόσο απλό».

Ωστόσο, σε αυτό το φόντο, η UECBV σημειώνει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διατηρεί το υφιστάμενο καθεστώς, που επιτρέπει στα κράτη μέλη να ρυθμίζουν το ζήτημα σε εθνικό επίπεδο.

Οι ονομασίες κρέατος έχουν βαθιές ρίζες στην πολιτιστική μας κληρονομιά, υπογραμμίζει για άλλη μία φορά η οργάνωση. Το μπέικον, το ζαμπόν, το καρπάτσιο, η μπριζόλα, το φιλέτο, τα παϊδάκια και το σαλάμι είναι όλες παραδοσιακές ονομασίες που έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά η παράδοση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το κράτος μέλος. Επομένως, τώρα η UECBV καλεί τα μέλη της να αναζητήσουν μια δίκαιη αναγνώριση των ονομασιών κρέατος σε εθνικό επίπεδο.

Οι φυτικές απομιμήσεις κρέατος και οι ονομασίες τους εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την ενημέρωση και την παραπλάνηση των καταναλωτών.

Όπως έχει τονίσει τις προηγούμενες εβδομάδες ο κλάδος του κρέατος πανευρωπαϊκά, η μάχη για τις ονομασίες κρέατος αποτελεί μια έκκληση για αναγνώριση και σεβασμό στον κλάδο και στο έργο εκατομμυρίων Ευρωπαίων αγροτών και εργαζομένων στον τομέα της κτηνοτροφίας και του κρέατος.

Μετά την προχθεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια, η νομική διαδικασία θα συνεχιστεί, όπως και ο διαφορετικός χειρισμός σε εθνικό επίπεδο, αναφέρει η UECBV.

Σημειώνουμε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη συγκεκριμένη τροπολογία που όριζε ρητώς ότι οι ονομασίες κρέατος χρησιμοποιούνται μόνο για κρέας, έλαβε 284 ψήφους υπέρ, 379 ψήφους κατά, ενώ καταγράφηκαν και 27 αποχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ δεν στοίχισαν ενιαία τα μπλοκ των πολιτικών ομάδων, αλλά αντιθέτως οι θετικές και οι απορριπτικές ψήφοι των ευρωβουλευτών διαχέονταν οριζόντια μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών μπλοκ – το ίδιο συνέβη και με τους Έλληνες ευρωβουλευτές…

26 October 2020
Banner
Banner