Πώς θα επωφεληθεί το ευρωπαϊκό χοιρινό από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο

24 April 2018

Πώς θα επωφεληθεί το ευρωπαϊκό χοιρινό από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο

Στην πιθανότητα να επωφεληθεί σοβαρά το ευρωπαϊκό χοιρινό από τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, αναφέρονται πλείστοι οικονομικοί αναλυτές, που λένε ότι η συνέπεια της σινοαμερικανικής εμπορικής αντιπαράθεσης θα είναι να επιβαρυνθεί κατά 25% σε δασμούς το αμερικανικό χοιρινό.

Το 2017, η Κίνα εισήγαγε 1,2 εκατ. τόνους χοιρινού κρέατος, με το 65% περίπου από αυτό να προέρχεται από την Ε.Ε., και το 14% από τις ΗΠΑ, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού στην Κίνα.

Αν το δούμε από την πλευρά των ΗΠΑ, η Κίνα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος προορισμός των εξαγωγών χοιρινού, αφού εκεί κατευθύνεται το 7,5% όλων των αμερικανικών εξαγωγών φρέσκου και κατεψυγμένου χοιρινού το 2017 (αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου 1,5% των 11,7 εκατ. τόνων της παραγωγής των ΗΠΑ).

«Το 2017, η Κίνα παρήγαγε 53,5 εκατ. τόνους χοιρινού κρέατος και κατανάλωσε 55 εκατ. τόνους σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας. Με αυτή τη ζήτηση, η Κίνα πιθανότατα θα χρειαστεί να αναζητήσει άλλη πηγή προμήθειας στη διεθνή αγορά, και εδώ έρχεται το όφελος που μπορεί να έχει η Ε.Ε.» είναι το σκεπτικό των διεθνών αναλυτών.

Η Ισπανία έχει πιθανές απαντήσεις

Το κοπάδι της Ε.Ε. ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. κεφάλια, με το μεγαλύτερο κοπάδι να βρίσκεται στην Ισπανία. Ο ισπανικός κλάδος χοιροτροφίας φαίνεται σήμερα αρκετά ισχυρός για να απαντήσει σε μια αύξηση της ζήτησης από ξένες αγορές. Τα νούμερα δείχνουν ότι οι επεκτάσεις των σφαγείων που έχουν γίνει, ήδη αποδίδουν. Χρειάζονται περισσότερους χοίρους για σφαγή και επιπροσθέτως ψάχνουν για μεγαλύτερους χοίρους. Το μέσο βάρος σφαγίου το περασμένο έτος, το 2017, ήταν 109,6 κιλά, αυξημένο σε σχέση με τα 107,6 κιλά του 2015. Επιπλέον, αν δούμε τον μέσο όρο του 2018, ήταν το α΄ τρίμηνο 115,2 κιλά, αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 που ήταν 111,2 κιλά. Η τάση δηλαδή είναι η σφαγή βαρύτερων χοίρων.

Από την άλλη πλευρά, την τελευταία πενταετία οι ισπανικές εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 59,2% σε όγκο και 50,8% σε αξία. Μόνο το 2017 οι ισπανικές εξαγωγές χοιρινού αυξήθηκαν 5,3% σε όγκο και 11,8% σε αξία σε σχέση με το 2016. Η Κίνα ήδη απορροφά περισσότερο από 15% των ισπανικών εξαγωγών χοιρινού, δίνοντας έτσι στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα μια σημαντική θέση στην κινεζική αγορά. Αυτή τη στιγμή, το 40% της παραγωγής χοιρινού της Ε.Ε. συγκεντρώνεται σε δύο χώρες: Ισπανία (30,1 εκατ. χοίροι) και Γερμανία (27,6 εκατ. χοίροι). Όμως η γερμανική αγορά έδειξε πέρυσι μια μείωση στην κατανάλωση χοιρινού και αντίστοιχη αύξηση της προτίμησης των καταναλωτών για βόειο κρέας. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί στη γερμανική αγορά, ένα μέρος των ισπανικών εξαγωγών στη Γερμανία μπορεί να ανακατευθυνθούν έξω από την Ε.Ε., και κυρίως προς την Κίνα η οποία είναι ικανή να απορροφήσει αυτές τις ποσότητες.

Οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι και οι Κινέζοι καταναλωτές

Επιστρέφοντας στο θέμα του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε τις διεθνείς εκτιμήσεις που αναμένουν ότι οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές και στις δύο πλευρές. Εκείνο που καταρχάς φαίνεται είναι ότι οι παραγωγοί χοιρινού των ΗΠΑ και οι Κινέζοι καταναλωτές θα πληρώσουν το τίμημα σε αυτή τη διένεξη. Όσον αφορά τους πρώτους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο φέτος καταγράφηκε στις ΗΠΑ μια μείωση 0,14 δολ. στην ανά κιλό τιμή του χοιρινού σφάγιου. Όσον αφορά τους δεύτερους, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένας εισαγωγικός δασμός 25% στη σόγια αυξάνει την τιμή κόστους του κινεζικού χοιρινού κατά 2,3%, και των πουλερικών κατά 3,8%. Το πιο πιθανό είναι ότι, αρχικά, αυτές οι αυξήσεις στο κόστος θα μετακυλισθούν στον Κινέζο καταναλωτή, που θα επιβαρυνθεί με τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου που άνοιξε ο πρόεδρος Τραμπ με τους Κινέζους.

24 April 2018
Banner
Banner