Πολύβιος Καπέτης: Πρόκληση το πώς θα ενσωματώσουμε στη φιλοσοφία μας τις αλλαγές που έρχονται

01 November 2015

Πολύβιος Καπέτης: Πρόκληση το πώς θα ενσωματώσουμε στη φιλοσοφία μας  τις αλλαγές που έρχονται

Οι έμποροι της Κεντρικής Αγοράς προσπαθούν να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους τούς νέους κανόνες που επιβάλλονται από την Ε.Ε. με το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Αυτό μας εξηγεί στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος Αθηνών, Πολύβιος Καπέτης. Η διοίκηση της Ένωσης άλλαξε τελευταία και όπως μας λέει ο κ. Καπέτης «οι παλαιότεροι αποφάσισαν ότι καλό είναι να μπουν μπροστά πιο νέοι άνθρωποι, έτσι ώστε να υπάρξουν νέες ιδέες κι ένα φρεσκάρισμα στη διοίκησή μας».

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Meat News, τεύχος Οκτώβριου, Νο 31

Meat News: Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την Ένωσή σας;
Πολύβιος Καπέτης:
Τα κύρια ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πρώτα- πρώτα ο εκσυγχρονισμός της αγοράς διότι μέρα με τη μέρα τα πράγματα αλλάζουν, βγαίνουν καινούργιοι κανονισμοί. Όπως η προσπάθεια που υπήρξε να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο βόειο κρέας, όπου ευτυχώς με συνδυασμό των προσπαθειών που έγιναν από την Ένωσή μας, από τους κρεοπώλες και την Ένωση των αντιπροσώπων καταφέραμε να επαναφέρουμε τον ΦΠΑ στα φυσιολογικά επίπεδα. Υπήρξε μια άμεση κινητοποίηση και παρότι δεν ήμασταν αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε ο «αγώνας» που δώσαμε απέδωσε.
Από εδώ και στο εξής με τους κανόνες που επιβάλλονται από την πλευρά της Ε.Ε. θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην αγορά κρέατος. Το κύριο μέλημά μας και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πώς θα προσαρμοστούμε σε αυτούς τους κανόνες και πώς θα μπορέσουμε να τους ενσωματώσουμε στη δική μας φιλοσοφία και λογική ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν στην αγορά χωρίς να έχουμε προβλήματα.

Meat News: Πέρα από την αλλαγή στο ΦΠΑ, η οποία ευτυχώς ίσχυσε μόνο για ένα μήνα, η ανάδειξή σας στη διοίκηση της Ένωσης συνέπεσε και με τα capital controls. Πόσο επηρέασαν τη δουλειά σας όλα αυτά;
Πολύβιος Καπέτης:
Σε πρώτη φάση η δουλειά επηρεάστηκε τις πρώτες μέρες, όπου επικράτησε μια αύξηση στη ζήτηση, διότι όλοι είχαν την αίσθηση ότι θα «ξεμείνει» η αγορά και δεν θα υπάρχει επαρκής διάθεση προϊόντων. Αφού ξεπεράστηκε αυτός ο πρώτος φόβος, πρέπει πλέον για να κάνουμε τη δουλειά μας να αφιερώσουμε τον τριπλάσιο χρόνο, γιατί πρέπει να είμαστε σε καθημερινή και διαρκή επικοινωνία με τις τράπεζες, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε τα εμβάσματα για να προχωρήσουμε τις εισαγωγές μας. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι κάποια σφαγεία του εξωτερικού πήραν μια κάθετη απόφαση, να μην συναλλάσσονται με ελληνικό ΑΦΜ, το οποίο δημιούργησε κάποιες ελλείψεις που έπρεπε να τις καλύψουμε. Σιγά-σιγά η αγορά ομαλοποιήθηκε και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα προβλήματα λύθηκαν και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά έλλειψη στην αγορά, και κανένα πρόβλημα στη ροή των προμηθειών.

Meat News: Είπατε και πριν ότι υπήρξαν κάποιες συντονισμένες προσπάθειες για να μην ισχύσει η αλλαγή στο ΦΠΑ. Από τις συζητήσεις που έγιναν με τους αρμόδιους καταλάβατε γιατί επιλέχθηκε το μοσχαρίσιο κρέας να πάει στο 23%;
Πολύβιος Καπέτης:
Η αλήθεια είναι ότι δεν εξέτασα αν υπήρχε σκοπιμότητα ή όχι. Από την πρώτη στιγμή θεώρησα αυτό το μέτρο παράλογο και κάναμε ότι περνούσε από τα χέρια μας για να το αποτρέψουμε. Με αυτό το διαχωρισμό που πήγε να γίνει ήταν σαν να προσπάθησαν να βάλουν το μοσχαρίσιο κρέας σε μια ξεχωριστή κατηγορία κρέατος πολυτελείας. Πράγμα που δεν ισχύει γιατί είναι ένα είδος που οι Έλληνες το έχουμε καθημερινά στο πιάτο μας, έχει πολύ μεγάλη διατροφική αξία και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας. Αν θυμάστε την περίοδο με τις «τρελές αγελάδες», όπου είχε μειωθεί πολύ η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος, είχαν βγει πολλές έρευνες και δημοσιεύσεις που έλεγαν ότι είχαν αυξηθεί πολύ τα ποσοστά της αναιμίας. Θα ήταν τραγικό να γυρίσουμε σε αυτές τις καταστάσεις.

Meat News: Με αφορμή αυτό το γεγονός υπήρξε ένας συντονισμός ανάμεσα στους φορείς του κρέατος. Παράλληλα εδώ και καιρό έχει συσταθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος. Σας έχει προβληματίσει η συμμετοχή σας στην ΕΔΟΚ;
Πολύβιος Καπέτης:
Βεβαίως και μας έχει προβληματίσει, ακόμη όμως δεν έχουμε ενημερωθεί για τον σκοπό της ελληνικής διεπαγγελματικής οπότε δεν έχουμε ακόμα κάποια άποψη για τη συμμετοχή μας.

Meat News: Η Ένωσή σας συνενώνει τους εμπόρους της Κεντρικής Αγοράς και πέριξ. Υπάρχει σκέψη να διευρυνθεί και να καλύψει τους εμπόρους της Αθήνας, ή της Αττικής;
Πολύβιος Καπέτης:
Η σκέψη αυτή υπάρχει αλλά δεδομένης της κατάστασης δεν νομίζω ότι είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα έχουν προτεραιότητα.

Meat News: Πρόσφατα δόθηκε για διαβούλευση ένα σχέδιο ΚΥΑ που αφορά την προέλευση του κρέατος, όπου επιβάλλεται υποχρεωτικά η ένταξη σε μητρώα για κάποιον που κάνει εμπορία κρέατος. Θεωρείται ότι πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις για να ασκεί κάποιος το επάγγελμα του εμπόρου;
Πολύβιος Καπέτης:
Φυσικά και θα έπρεπε. Θεωρώ ότι η πολιτεία θα μπορούσε να λάβει πιο ισχυρά μέτρα όσο αφορά αυτό το ζήτημα. Είναι θέμα υγιεινής και η διαχείριση ενός τόσο ευπαθούς προϊόντος, το οποίο καταναλώνουμε καθημερινά, θα έπρεπε να περνά από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, οι οποίες ελέγχονται καθημερινά. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα απόλυτα, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα. Οι έμποροι στην Αγορά τηρούμε κανόνες υγιεινής, έχουμε πιστοποιήσεις ISO, HACCP και όλα αυτά έχουν κάποιο κόστος. Άρα δημιουργείται ένα πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού για κάποιους που δεν τηρούν όλες τις προδιαγραφές.
Υπάρχουν δυο σοβαρά ζητήματα. Είναι καταρχήν θέμα υγιεινής. Εμείς εδώ ελεγχόμαστε καθημερινά. Με μια «βόλτα» στην αγορά του Ρέντη οι αρχές ελέγχουν τον μεγαλύτερο όγκο κρέατος που διακινείται σε όλη τη χώρα. Το δεύτερο θέμα είναι ότι οι μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι στην ουσία μια «μαύρη τρύπα». Δεν γνωρίζουμε με τι καθεστώς υγειονομικό και φορολογικό διακινούνται αυτά τα κρέατα. Επίσης δεν υπάρχει ιχνηλασιμότητα σε αυτές τις εγκαταστάσεις, την οποία εμείς τηρούμε πλήρως. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό διότι αν υπάρξει πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να ανακληθούν παρτίδες που έχουν πρόβλημα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο καταναλωτής.

Meat News: Παρατηρούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν έντονες κινητοποιήσεις των παραγωγών για το ζήτημα των τιμών. Προσωρινά η χώρα μας είναι «ωφελημένη», αλλά αυτό μήπως δημιουργεί αστάθεια στις τιμές;
Πολύβιος Καπέτης:
Αυτή τη στιγμή οι τιμές είναι χαμηλές, αλλά το πρόβλημα που αναφέρετε είναι υπαρκτό. Ειδικά στη Γαλλία οι παραγωγοί χάνουν χρήματα και δεν ξέρω πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Γίνονται συνεχώς κινητοποιήσεις, κλείνουν δρόμους, σφαγεία, σούπερ μάρκετ και υπάρχει μια μεγάλη πίεση να αυξηθούν οι τιμές. Προφανώς στην Ελλάδα είναι δύσκολο να αυξηθούν οι τιμές, οπότε υπάρχει αντίστροφη πίεση από εμάς προς τα σφαγεία. Η κατανάλωση δεν είναι πλέον μεγάλη, αλλά και τα περιθώρια κέρδους σε όλη την αλυσίδα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Ελπίζω να βρεθεί λύση σύντομα διότι δεν είναι ευχάριστο να υπάρχει αυτή η πίεση.

Meat News: Ανέφερα πριν το σχέδιο νέας ΚΥΑ. Εκεί υπάρχει μια επιμονή στην αναγραφή της προέλευσης και κυρίως στις ταμειακές μηχανές των κρεοπωλείων. Εσείς ως Ένωση τι πιστεύετε γι αυτό;
Πολύβιος Καπέτης:
Νομίζω ότι όλη αυτή η ΚΥΑ είναι μια υπερβολή. Το ελληνικό κρέας ήδη προστατεύεται, και πολλές φορές προτιμάται από τους καταναλωτές. Η νομοθεσία αυτή δεν ακολουθείται σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. Μόνο και μόνο λόγω των διαδικασιών ιχνηλασιμότητας μπορεί κάποιος με έναν απλό έλεγχο εύκολα να διαπιστώσει την προέλευση του κρέατος που διακινείται. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να προστεθεί κάτι τέτοιο, το οποίο προσθέτει επιπλέον δουλειά και κόστος στον κρεοπώλη, ο οποίος αντί να πουλά κρέας πρέπει να κάθεται να συγκεντρώνει χαρτιά, αποδείξεις, αποθήκες. Δεν μπορεί να δουλέψει έτσι ένα μικρό κρεοπωλείο, επιβαρύνεται πάρα πολύ. Αν θέλουμε να προστατεύουμε το ελληνικό κρέας καλό θα ήταν να υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες και έλεγχοι στον τρόπο διακίνησης του κρέατος, και να περιοριστεί η διακίνηση αυτού από μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις χωρίς σύστημα ιχνηλασιμότητας.

01 November 2015
Banner
Banner