ΠΟΚΚ: Κινδύνους για τον κρεοπώλη συνεπάγεται η υποχρεωτική πολύωρη χρήση μάσκας

04 May 2020

ΠΟΚΚ: Κινδύνους για τον κρεοπώλη συνεπάγεται η υποχρεωτική πολύωρη χρήση μάσκας

Κι ενώ από σήμερα μπαίνουμε σε φάση μερικής άρσης των περιορισμών ύστερα από πολλές εβδομάδες αυστηρής τήρησης των μέτρων για τον κορωνοϊό, ήλθαν οι πρώτες αντιδράσεις για τη χρήση μάσκας στα καταστήματα τροφίμων.

Όπως είχε γράψει από μέρες το meatnews.gr η χρήση μη ιατρικής μάσκας καθίσταται από σήμερα υποχρεωτική για εργαζόμενους σε χώρους που διαχειρίζονται μη-τυποποιημένα τρόφιμα (εστιατόρια, καφέ, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κλπ.).

Αυτό όμως δεν είναι σε μερικές περιπτώσεις εύκολο, ενώ σε κάποιες μπορεί να καταστεί και ιδιαιτέρως επικίνδυνο. Μία τέτοια περίπτωση φαίνεται να είναι οι κρεοπώλες, που σημειώνουν ότι στο επάγγελμά τουςη διαρκής χρήση μάσκας δυσχεραίνει την εργασία με επικίνδυνο μάλιστα τρόπο.  «Είναι ανώφελο να φοράμε τη μάσκα σαν διακοσμητικό στοιχείο για να γλιτώσουμε το πρόστιμο» τονίζει η ΠΟΚΚ σε σχετικό αίτημά της προς τον υπουργό Υγείας Βασ. Κικίλια, με επιστολή που απευθύνει στον ίδιο (κοινοποιούμενη στους υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στον ΕΦΕΤ και στη ΓΣΕΒΕΕ) και την παραθέτουμε κατωτέρω:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις των εκπροσώπων της πολιτείας το τελευταίο τριήμερο για την υποχρεωτική πλέον χρήση μάσκας σε όλες τις επαφές και συνθήκες της καθημερινότητάς μας, κυρίως στους χώρους που άμεσα μας ενδιαφέρει όπου και πωλούνται μη τυποποιημένα τρόφιμα, δηλαδή τα κρεοπωλεία.

Κύριε Υπουργέ, στις απίστευτα δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας καταστάσεις, που βιώνουμε, δεν μπορούμε παρά να γίνουμε και εμείς σαν κλάδος αρωγοί στην προσπάθεια της πολιτείας για ένα καλύτερο και σίγουρο αύριο. Για το λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή προτρέψαμε τους καταστηματάρχες κρεοπωλείων να προμηθευτούν αντισηπτικά, απολυμαντικά, γάντια και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να δώσουν στον καταναλωτή την αίσθηση της ασφάλειας και προστασίας που χρειάζεται αυτές τις στιγμές. Θεσπίσαμε επίσης το μέτρο της ανά ένα ή δύο άτομα εισαγωγής στο κατάστημά μας.

Παρ΄ όλα αυτά με την υποχρεωτική πλέον χρήση μάσκας καθ΄ όλη τη διάρκεια της εργασίας μας δημιουργούνται αυτόματα κάποια τεχνικά προβλήματα που μόνον αρνητικές επιδράσεις μπορούν να επιφέρουν:

α) Τα περισσότερα καταστήματα είναι οικογενειακές επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων με 12ωρη έως και 14ωρη εργασία. Επομένως είναι αδιανόητη η χρήση μάσκας όλες αυτές τις ώρες.

β) Πολλοί συνάδελφοι ή και εργαζόμενοι είναι διοπτροφόροι με αποτέλεσμα η διαρκής χρήση μάσκας να δυσχεραίνει τις κινήσεις, να νωτίζονται οι διόπτρες (γυαλιά) από τους υδρατμούς με αποτέλεσμα να μειώνεται το οπτικό πεδίο, που είναι πολύ σημαντικό για την εργασία μας.

γ) Η αναγκαστική είσοδος στα ψυγεία του καταστήματος είναι διαρκής, κατά μέσον όρο μηδέν βαθμούς κελσίου, οπότε αυτόματα δημιουργούνται τρομερά μεγάλες αλλαγές στην θερμοκρασία και την υγρασία του προσώπου με αποτέλεσμα να καθίσταται η μάσκα πηγή-εστία μόλυνσης αντί για μέσο προστασίας.

δ) Στην πλειοψηφία στα καταστήματά μας, ο χώρος υποδοχής (το σαλόνι) των πελατών από το χώρο εργασίας μας διαχωρίζεται με τις προθήκες (βιτρίνες) των κρεάτων και τα σημεία παράδοσης των προϊόντων, άρα ήδη έχουμε την απαιτούμενη απόσταση των 1,5-2 μέτρων από τον πελάτη.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Παρακαλούμε να λάβετε υπ΄ όψιν σας τις προτάσεις μας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον φίλο καταναλωτή άρτια και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής που θεσπίστηκαν από την αρχή της λήψης των μέτρων.

Παράλληλα σας υπενθυμίζουμε ότι βιώσαμε μια δύσκολη Πασχαλινή περίοδο και αποφύγαμε το συγχρωτισμό των πελατών μας προστατεύοντας τον καταναλωτή και το κατάστημά μας.  Θα επιθυμούσαμε, λοιπόν, να τροποποιήσετε τη λέξη «υποχρέωση» σε «σύσταση» επειδή σύμφωνα με τα ανωτέρω η διαρκής χρήση μάσκας δυσχεραίνει την εργασία και δημιουργεί μια πλασματική αίσθηση ασφάλειας όχι μόνο στον καταναλωτή αλλά και στον Κρεοπώλη με αποτέλεσμα να καθίσταται μοιραίο για μας και την υγεία μας.

Θεωρούμε ότι είναι ανώφελο να φοράμε τη μάσκα σαν διακοσμητικό στοιχείο για να γλιτώσουμε το πρόστιμο και σας παρακαλούμε όπως αποδεχτείτε το αίτημά μας για μερική χρήση της μάσκας κατά την πολύωρη εργασία μας».

04 May 2020
Banner
Banner