ΠΟΚΚ: «Κατόπιν εορτής» συνεδριάζει η Διεπαγγελματική

09 October 2017

ΠΟΚΚ: «Κατόπιν εορτής» συνεδριάζει η Διεπαγγελματική

Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε στο Meat News ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σταύρος Πέρρος, για τον χειρισμό εκ μέρους της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του θέματος της αναγραφής προέλευσης στην ταμειακή μηχανή.

Συγκεκριμένα η ΠΟΚΚ με επιστολή που απέστειλε στις 5 Οκτωβρίου, μετά το Συνέδριό της, εκφράζει την έντονη διαφωνία της για τον τρόπο που τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ στη σχετική συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα η ΠΟΚΚ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΟΚ. Κι ενώ έχει ορισθεί, όπως φαίνεται, η εισαγωγή του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής για την ερχόμενη Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, το προεδρείο της ΕΔΟΚ καθόρισε συνεδρίαση του Δ.Σ. για την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, δηλαδή... κατόπιν εορτής.

Η δυσαρέσκεια για τη στάση της ΕΔΟΚ εκφράστηκε έντονα από τους συνέδρους στο πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, οι οποίοι μάλιστα σε ομόφωνο ψήφισμά τους ζήτησαν «τον επαναπροσδιορισμό της θέσης της ΠΟΚΚ στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, διεκδικώντας ουσιαστικότερη παρέμβαση στα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο της αποχώρησης».

 

Η επιστολή της ΠΟΚΚ

Ολόκληρη η επιστολή που έστειλε η ΠΟΚΚ προς τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΟΚ:

Αγαπητοί κύριοι,
Έπειτα από τον απολογισμό του προέδρου μας, αλλά και την τοποθέτηση του κυρίου Γίτσα στην προπαρασκευαστική επιτροπή, που οι περισσότεροι παρακολουθήσαμε, αλλά και την διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε στο συνέδριο μας, στο θέμα των ελληνοποιήσεων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1/8/2017, το σώμα εξουσιοδότησε το νέο διοικητικό συμβούλιο εν λευκώ να διαχειριστεί το θέμα, όπως ακριβώς το ξεκίνησε το προηγούμενο συμβούλιο, δίνοντας μάλιστα και τα εύσημα στον πρόεδρο για τις ενέργειές του.
1) Κύριοι επανερχόμαστε και πάλι στα κύρια σημεία που παρατηρήσαμε από την αρχή, στο καταστατικό μας στο άρθρο 15, όπου θα πρέπει τα έγγραφα να υπογράφουν πρόεδρος και γενικός γραμματέας.
2) Και βέβαια η στάση του κυρίου Γίτσα να συμφωνήσει στην πιλοτική τροποποίηση του νόμου από τη ζυγιστική στην ταμειακή χωρίς να υπάρχει ομόφωνη απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΟΚ, όπως ορίζει το καταστατικό της, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, αφού παραβιάζει τις αρχές του καταστατικού. Μας θυμίζει άλλες εποχές, το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε».
3) Δεν συμπεριλάβατε και δεν συζητήσατε καν την πρόταση που καταθέσαμε για τη διαζευκτική επιλογή, ζυγιστική ή ταμειακή, που θα έδινε μια νέα διάσταση και θα συμπεριελάμβανε όλη την αλυσίδα του κρέατος. Για τα σφαγεία καμία αναφορά, όπως και στο έτοιμο φαγητό, την βιομηχανία, την βιοτεχνία, όπου εκεί είναι και ο κύριος όγκος της κατανάλωσης από τα εισαγόμενα κρέατα, μήπως δεν το ξέρετε; Αλλά περιοριστήκατε στενά στο κρεοπωλείο, ταυτίζοντας την άποψή σας με τον πρόεδρο του ΣΕΚ, αλλά και τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους, από εκείνο τον κλάδο από τον οποίο προέρχεστε. Κύριοι απευθυνόμαστε για άλλη μία φορά, προτού ψηφιστεί το νομοσχέδιο και σας παροτρύνουμε να σεβαστείτε τη θέση μας, που δεν περιέχει τίποτε άλλο πέρα από δικαιοσύνη και δημοκρατία για όλους και σας επαναλαμβάνουμε τη θέση σας στην επιστολή που έστειλε η ΕΔΟΚ στη διαβούλευση:
«Αθήνα 28/02/2017
Επειδή λοιπόν η ζυγιστική δεν είναι το κρίσιμο μέσο ελέγχου της ιχνηλασιμότητας, η ως τώρα χρήση της στο σύστημα δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και το ίδιο θα συνεχίσει να συμβαίνει με την εισαγωγή και της ταμειακής μηχανής, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο που συνοδεύει τους ελέγχους, όπως εκτέθηκε ανωτέρω.
Τι προτείνουμε: Χρειάζεται ουσιαστική διαφοροποίηση της προσέγγισης του προβλήματος της ιχνηλασιμότητας όπου περιλαμβάνεται το θέμα των ελληνοποιήσεων του κρέατος. Η ιχνηλασιμότητα του κρέατος θα πρέπει να έχει πλήρως ολοκληρωθεί πριν από την εισαγωγή του στην ζυγιστική και την ταμειακή μηχανή. Αυτό σημαίνει πως ο πελάτης πριν τη ζύγιση και την πληρωμή θα πρέπει να έχει όλη την απαραίτητη πληροφορία και με απόλυτα καταληπτό τρόπο, για το προϊόν που θέλει να αγοράσει. Δηλαδή, με άλλα λόγια, διαλέγει εν γνώσει του τι θα πάρει, ζυγίζεται και πληρώνει. Δεν περιμένει από την ζυγιστική ή την ταμειακή μηχανή να επιβεβαιώσει την επιλογή του. Ζητάμε τον επαναπροσδιορισμό της προσέγγισης του προβλήματος με τα εξής βήματα:

Η εν λόγω ΚΥΑ δεν εκδίδεται ή εκδίδεται αλλά χωρίς την εισαγωγή και της ταμειακής μηχανής. Με την ευκαιρία της έναρξης της δραστηριοποίησης της ΕΔΟΚ στους νέους ορίζοντες που ανοίγονται με τη συμμετοχή της στην UECBV,
επισημαίνουμε πως τα συμφέροντα του τομέα του κρέατος στις παρούσες κρίσιμες συνθήκες μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά».

Σε αυτά συμφωνήσαμε και συνυπογράψαμε. Τώρα γιατί τα αλλάζετε;
Κύριε πρόεδρε και κύριε διευθύνοντα σύμβουλε,σεβαστείτε αυτά που συμφωνήσαμε στη διαβούλευση και συγκαλέστε άμεσα διοικητικό συμβούλιο για να ξέρουν και οι άλλοι εταίροι μας το τι λέγατε. Εμείς άλλη ΕΔΟΚ οραματιστήκαμε, σε αυτήν την ΕΔΟΚ δεν έχουμε θέση.

Ο Πρόεδρος Σταύρος Πέρρος

Ο γεν. Γραμματέας Σάββας Κεσίδης

 

09 October 2017
Banner
Banner