ΠΟΕ: Παράνομη η ρωσική απαγόρευση εισαγωγών χοιρινού

24 February 2017

ΠΟΕ: Παράνομη η ρωσική απαγόρευση εισαγωγών χοιρινού

Το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) αποφάνθηκε χθες ότι η απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές ζώντων χοίρων, χοιρινού κρέατος και προϊόντων του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι παράνομη με βάση τους διεθνείς κανόνες εμπορίου. Η υπόθεση αφορά την απαγόρευση που είχε επιβάλει η Ρωσία τον Ιανουάριο 2014, μετά τα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε περιοχές της Ε.Ε. κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη απόφαση του ΠΟΕ την 19η Αυγούστου 2016, ο ΠΟΕ αναγνώρισε ότι η άρνηση της Ρωσίας να δεχθεί εισαγωγές ορισμένων προϊόντων της Ε.Ε. και να υιοθετήσει αναλόγως εισαγωγικές πιστοποιήσεις υγιεινής, ισοδυναμεί με γενικευμένη απαγόρευση εισαγωγών χοιρινού από την Ε.Ε. Το ρωσικό μέτρο δεν βασίζεται στις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές και παραβιάζει τους κανόνες της Συμφωνίας του ΠΟΕ για την Εφαρμογή Υγειονομικών και Φυτοϋγειονομικών Μέτρων. Την ίδια κριτική είχε κάνει τότε ο ΠΟΕ και για τις ξεχωριστές απαγορεύσεις εισαγωγών από την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Εσθονία.

Στη χθεσινή του απόφαση ο ΠΟΕ υπογράμμισε ότι τα μέλη του μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους να καθορίζουν τα επίπεδα υγειονομικής προστασίας και να περιορίζουν τις εισαγωγές στο βαθμό που αυτό ανταποκρίνεται σε πραγματικούς υγειονομικούς κινδύνους. Κατά συνέπεια, τούτο δεν αφορά προϊόντα που προέρχονται από «ελεύθερες ασθενειών» περιοχές, αναφέρει η Κομισιόν με αφορμή την απόφαση του ΠΟΕ, και τονίζει: «Η Ε.Ε. διαθέτει ένα από τα πιο επαρκή συστήματα υγείας των ζώων και ασφάλειας τροφίμων. Η απόφαση του ΠΟΕ επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που έλαβε η Ρωσία δεν έχουν να κάνουν με πραγματικούς υγειονομικούς κινδύνους. Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα αναιτιολόγητα μέτρα και να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρίες να επαναρχίσουν κανονικά συναλλαγές με τους Ρώσους συνεργάτες τους».

Σημειώνεται ότι η χθεσινή απόφαση του ΠΟΕ αφορά την απαγόρευση που είχε επιβάλει η Ρωσία εξαιτίας της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, κι όχι το ρωσικό εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα που έχει επιβάλει η Ρωσία ως αντίμετρο στις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση τον Αύγουστο 2014 εξαιτίας της εμπλοκής της στον εμφύλιο της Ουκρανίας.

24 February 2017
Banner
Banner