Παγκόσμια έκκληση να μετριαστούν οι συνέπειες της πανδημίας στις αγορές τροφίμων

01 April 2020

Παγκόσμια έκκληση να μετριαστούν οι συνέπειες της πανδημίας στις αγορές τροφίμων

Μια κοινή αγωνία μοιράζονται εν μέσω πανδημίας ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ): το πώς θα μετριαστούν οι επιπτώσεις του COVID-19 στο εμπόριο και στις αγορές τροφίμων.

Αποτέλεσμα αυτής της αγωνίας ήταν η κοινή δήλωση των γενικών διευθυντών των τριών οργανισμών, Κου Ντονγκγιού (FAO), Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγιεσούς (ΠΟΥ) και Ρομπέρτο Ασεβέδο (ΠΟΕ), με την οποία οι τρεις επιχειρούν μια διεθνή παρέμβαση στα ζητήματα που αφορούν τα τρόφιμα, την επάρκεια, τη διακίνησή τους.

Στη δήλωσή τους οι τρεις άνδρες διαπιστώνουν ότι η επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη εξαρτώνται από το διεθνές εμπόριο. Όμως οι περιορισμοί και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας θέτουν σε διακινδύνευση το αγαθό της διατροφής και συνεπώς πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων.

Σημαντικά τέτοια ζητήματα είναι η παρεμπόδιση της μετακίνησης όσων εργάζονται στη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και οι καθυστερήσεις των φορτίων τροφίμων στα σύνορα οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να χαλάνε τα ευαλλοίωτα προϊόντα και να αυξάνεται η σπατάλη τροφίμων.

«Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη διαθεσιμότητα τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα περιορισμών στις εξαγωγές, δημιουργώντας ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά» λένε οι τρεις στην κοινή τους δήλωση, εκτιμώντας ότι «τέτοιες αντιδράσεις μπορούν να μεταβάλουν την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης τροφίμων, με αποτέλεσμα την άνοδο και την αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών. Από προηγούμενες κρίσεις μάθαμε ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για χώρες χαμηλού εισοδήματος και με έλλειμμα τροφίμων, όπως και για τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων να προμηθεύουν τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη».

Ομοίως, είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατευθούν οι παραγωγοί τροφίμων και όσοι εργάζονται στη μεταποίηση και στο λιανεμπόριο τροφίμων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση της νόσου στον τομέα αυτό και να διατηρηθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

«Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι η πληροφορία που αφορά τα εμπορικά μέτρα στα τρόφιμα, τα επίπεδα παραγωγής τροφίμων, την κατανάλωση και τα αποθέματα, καθώς και τις τιμές των τροφίμων, θα είναι διαθέσιμη σε όλους σε πραγματικό χρόνο» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στη δήλωση, καθώς «αυτό μειώνει την αβεβαιότητα και επιτρέπει σε παραγωγούς, καταναλωτές και εμπόρους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Πάνω απ' όλα, βοηθάει να περιοριστούν οι “αγορές πανικού” και η συσσώρευση τρόφιμων και άλλων βασικών αντικειμένων».

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η απάντησή μας στον COVID-19 δεν δημιουργεί ακούσια αδικαιολόγητη έλλειψη βασικών αγαθών και δεν επιδεινώνει την πείνα και τον υποσιτισμό, καταλήγουν οι επικεφαλής των τριών οργανισμών στη δήλωσή τους.

[Στην κεντρική φωτο οι Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγιεσούς (ΠΟΥ), Κου Ντονγκγιού (FAO) και Ρομπέρτο Ασεβέδο (ΠΟΕ)]

01 April 2020
Banner
Banner