Πιστοποίηση σφαγείων για kosher προωθεί το ΥΠΑΑΤ
Story Highlights
- Από την ελληνοϊσραηλινή συμφωνία η Ελλάδα επιδιώκει την αύξηση των αδασμολόγητων ποσοστώσεων από την κυβέρνηση του Ισραήλ όσον αφορά στα ελληνικά τυροκομικά, το γιαούρτι καθώς και στα κρέατα
Related Articles
Φυτική παραγωγή, ζωική παραγωγή και κτηνιατρική, τεχνολογία τροφίμων, ιχθυοκαλλιέργεια και αλιεία, επαναχρησιμοποίηση αγροτικών λυμάτων. Αυτά είναι τα πέντε πεδία του αγροδιατροφικού τομέα στα οποία συμφωνούν να συνεργαστούν η Ελλάδα και το Ισραήλ. Υπεγράφη μάλιστα και Κοινή Διακήρυξη των δύο πλευρών, την Πέμπτη 9 Ιουνίου στο Τελ Αβίβ, μεταξύ του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη, και του Ισραηλινού υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Uri Ariel.
Από την ελληνοϊσραηλινή συμφωνία η Ελλάδα επιδιώκει την αύξηση των αδασμολόγητων ποσοστώσεων από την κυβέρνηση του Ισραήλ όσον αφορά στα ελληνικά τυροκομικά, το γιαούρτι καθώς και στα κρέατα. Όπως μάλιστα δήλωσε ο κ. Μπόλαρης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί την άμεση πιστοποίηση ελληνικών σφαγείων για σφαγές Kosher, προκειμένου να προωθηθούν εξαγωγές κρέατος προς το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά θέτει ως στόχο να διεκδικήσουν θέση στα καλύτερα σημεία λιανικής πώλησης του Ισραήλ, μια σειρά εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, κρασί, μπίρες, βρώσιμες ελιές, νωπά και μεταποιημένα φρούτα, μέλι, παγωτά, κ.λπ. «Στόχος και των δύο χωρών είναι τα καλύτερα προϊόντα τους να κατακτήσουν επάξια το μερίδιο που τους αναλογεί στις διεθνείς και πιο απαιτητικές αγορές και στο πεδίο αυτό υπάρχουν περιθώρια ελληνο-ισραηλινών κοινών δράσεων μεταξύ των επιχειρήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ, κ. Uri Ariel εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για εισαγωγές αυγών, τυροκομικών και νωπού βόειου κρέατος με προδιαγραφές Kosher και εξέφρασε την επιθυμία για άμεσες επαφές μεταξύ παραγωγών και εμπόρων εισαγωγών – εξαγωγών των δύο χωρών για ταχύτερα αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, εκδήλωσε την επιθυμία ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων εν όψει των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής από επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού κλάδου στο Ισραήλ στις αρχές του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους και εν συνεχεία η ανταπόδοση της επίσκεψης από ισραηλινή επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα για τη δημιουργία συμπράξεων.