Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της θρησκευτικής σφαγής ζώων χωρίς αναισθησία

15 February 2024

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της θρησκευτικής σφαγής ζώων χωρίς αναισθησία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου εξέδωσε την Τρίτη απόφαση σχετικά με απαγόρευση από τις Βελγικές αρχές της σφαγής προβάτων και βοοειδών χωρίς αναισθησία για την παραγωγή κρέατος halal ή kosher.

Η απαγόρευση είχε προηγουμένως αμφισβητηθεί αρκετές φορές από τις δύο θρησκευτικές κοινότητες, την εβραϊκή και τη μουσουλμανική. Υποστήριξαν ότι θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους πιστούς να σφάζουν ζώα σύμφωνα με τις αρχές της θρησκείας τους ή να αποκτούν κρέας από ζώα που έχουν σφαγιαστεί με συγκεκριμένες συνθήκες.

Σε προηγούμενη υπόθεση, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Βελγίου αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2021 να μην ακυρώσει τα φλαμανδικά και βαλλονικά διατάγματα. Συνολικά 20 εβραϊκές και μουσουλμανικές προσωπικότητες αλλά και οργανώσεις στο Βέλγιο, συμπεριλαμβανομένου του αρχιραβίνου των Βρυξελλών, έφεραν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όμως και το ΕΔΑΔ απέρριψε τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι η απαγόρευση της σφαγής ζώων χωρίς αναισθησία ως μέρος θρησκευτικών τελετουργιών δεν παρεμβαίνει στη θρησκευτική ελευθερία, η οποία προστατεύεται από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης, αποφάνθηκε για τη σχέση μεταξύ της καλής μεταχείρισης των ζώων και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Πηγή: brusselstimes.com

15 February 2024
Banner
Banner