Πήρε την προσωρινή προστασία η Μαρινόπουλος

01 July 2016

Πήρε την προσωρινή προστασία η Μαρινόπουλος

Δεκτή έκανε το Πρωτοδικείο της Αθήνας την αίτηση της Μαρινόπουλος και των τριών συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης για υπαγωγή της επιχείρησης στο Άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Ταυτόχρονα, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, το δικαστήριο απαγόρευσε κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου. Με την απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο το απόγευμα της Παρασκευής δίνεται ο χρόνος στην αλυσίδα να μελετήσει και οργανώσει τις κινήσεις αναδιοργάνωσής της.

Η συζήτηση στο Πρωτοδικείο ολοκληρώθηκε περί τις 3:00 το μεσημέρι σε μια αίθουσα που ήταν ασφυκτικά γεμάτη, καθώς η υπόθεση παρουσίαζε ενδιαφέρον για τράπεζες, προμηθευτές, αλλά και τους περίπου 12.000 εργαζόμενους του ομίλου Μαρινόπουλου που ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον. Από τη διαδικασία προέκυψε ότι υπάρχει συναίνεση ικανού μέρους των πιστωτών για την προσωρινή προστασία, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το Δημόσιο (διά του Νομικού Συμβούλου του Κράτους) είχε αρνητική στάση, γεγονός που φαίνεται να προκάλεσε και τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού επιτελείου, που παρακολουθεί στενά την υπόθεση καθώς δεν θέλει να σκάσει στα χέρια της μια τέτοια μεγάλη βόμβα.

Το επόμενο διάστημα προβλέπεται να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε στις 21 Σεπτεμβρίου να ανοίξει κανονικά η διαδικασία που θα οδηγήσει στην υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο Άρθρο 99.

Αναλύσεις στελεχών της αγοράς αναφέρουν πάντως ότι εκτός των άλλων, ειδικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου (ως προάγγελος μάλιστα θετικών εξελίξεων), έπαιξε η παρέμβαση του ομίλου Σκλαβενίτη που με χθεσινή ανακοίνωση δήλωνε την πρόθεσή του να συμμετάσχει «υπό προϋποθέσεις» στη διαδικασία εξυγίανσης. Αν και δεν γίνεται σαφές στην ανακοίνωση, εν τούτοις ο χρόνος παρέμβασης του Σκλαβενίτη, η τιθέμενη προϋπόθεση της κανονικής λειτουργίας του ομίλου Μαρινόπουλου, καθώς και η αναφορά στην έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, φανερώνουν την πρόθεση εξαγοράς, όπως εκτιμούν πηγές του χώρου του λιανεμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαρινόπουλος είχε έρθει σε συμφωνία με τους εργαζομένους της οι οποίοι δήλωσαν στο δικαστήριο ότι συμφωνούν με την προσωρινή προστασία, ύστερα από τη χθεσινή δέσμευση της διοίκησης ότι στο διάστημα της προστασίας θα τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους και ότι οι απαιτήσεις των τελευταίων θα εξαιρούνται από την προσωρινή προστασία.

01 July 2016
Banner
Banner