Πεβερέτος: Έχουμε προσφέρει στον τόπο πολύ περισσότερα απ’ όσα χρωστάμε σε τράπεζες, Δημόσιο

20 December 2019

Πεβερέτος: Έχουμε προσφέρει στον τόπο πολύ περισσότερα απ’ όσα χρωστάμε σε τράπεζες, Δημόσιο

Το ακατάσχετο πρώτης κατοικίας και στάβλων, όπως και τη διαγραφή μεγάλου μέρους των δανείων τους ζητά εκ μέρους των κτηνοτρόφων της χώρας ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Σε χθεσινή ανοιχτή επιστολή που απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος στον πρωθυπουργό, υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων αλλά και στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, μιλά για τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με μαζικούς πλειστηριασμούς ακόμη και πρώτης κατοικίας, και ζητά από την πολιτική ηγεσία της χώρας να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας προκειμένου αυτός να συνεχίσει να παράγει και να προσφέρει ποιοτικά τρόφιμα και εξαγώγιμα προϊόντα.

Η επιστολή έχει ως ακολούθως:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες, κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες κύριοι Αρχηγοί κομμάτων,

Κύριε Διοικητή,

Πληροφορηθήκαµε ότι οι τράπεζες ετοιµάζονται να προχωρήσουν σε µαζικό πλειστηριασµό ακόµη και πρώτης κατοικίας των υπερχρεωµένων νοικοκυριών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, µετά την κατάρρευση των εισοδηµάτων τους από τη δεκαετή µνηµονιακή κατάρρευση της χώρας.

Ο ΣΕΚ εκφράζοντας το σύνολο των κτηνοτρόφων, ως ο µεγαλύτερος εθνικός φορέας που εκπροσωπεί όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας της χώρας, εδώ και αρκετά χρόνια έχει εκφράσει την αγωνία αλλά και τις προτάσεις του για το τι µέλλει γενέσθαι µε τα δάνεια των κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αγροτών, ορισμένα µε την εγγύηση του ελληνικού δηµοσίου όπως και τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες που αδυνατούν να πληρώσουν λόγω της κατάρρευσης του εισοδήµατός τους, όχι µε δική τους ευθύνη.

Να ληφθεί υπόψη ότι λόγω των κριτηρίων δεν µπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό µηχανισµό, ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι είχαν επενδύσει σε σύγχρονες κτηνοτροφικές- πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ή εκσυγχρονισµό υφιστάµενων που απαιτούσαν υψηλού κόστους δαπάνες.

Βγάζουν στο σφυρί τα δάνειά µας στα funds µε 3% έως 20% της αξίας τους και ταυτόχρονα απειλούν µε πλειστηριασµό των σπιτιών, στάβλων και όποιων περιουσιακών στοιχείων έχουµε.

Αφού µε τις πολιτικές που εφαρµόστηκαν αυξήθηκε το κόστος παραγωγής των προϊόντων µας τα τελευταία 10 χρόνια έως και 150% και οι τιµές πώλησης των προϊόντων µας (γάλα, κρέας κ.ά.) µειώθηκαν έως και 50%, µε αποτέλεσµα την οικονοµική µας κατάρρευση, τώρα µας ζητούν και τα ρέστα.

Πολλοί συνάδελφοι δεν άντεξαν την πίεση και έφυγαν από την παραγωγή και το επάγγελµα. Όσοι έχουµε αποµείνει και παράγουµε στις δύσκολες αυτές συνθήκες, είµαστε στα πρόθυρα της εγκατάλειψης του επαγγέλµατος. Ενδεικτικά αναφέρουµε τους αγελαδοτρόφους της χώρας µας που από 8.640 εκµεταλλεύσεις το γαλακτοκοµικό έτος 2003-2004 εγκατέλειψε το 67% το2017-2018.

Θέλουµε να συνεχίσουµε την παραγωγή µας, προσφέροντας στους καταναλωτές και τη χώρα πολύτιµα ποιοτικά προϊόντα (κρέας, γάλα, τυριά) και συνάλλαγµα αντί των εισαγόµενων προϊόντων. Μόνο οι εξαγωγές της Φέτας ΠΟΠ φέρνουν 400 εκ. € το χρόνο στη χώρα.

Αν και η πλειοψηφία µας είναι µεγάλης ηλικίας, άνω των55 χρόνων, έχουµε προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα οφείλουµε στις Τράπεζες και το ∆ηµόσιο. Εµείς δεν βγάλαµε τα λεφτά των δανείων που πήραµε έξω από τη χώρα. Επενδύσαµε στον εκσυγχρονισµό των εκµεταλλεύσεών µας, για να φτιάξουµε πιθανά ένα σπίτι της προκοπής, να σπουδάσουµε τα παιδιά µας για να έχουν µια καλύτερη ζωή από εµάς.

Για να συνεχίσουµε το δύσκολο έργο µας, την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκοµικών, κρέατος, και άλλων προϊόντων αγροδιατροφής ζητάµε να νοµοθετήσετε:

- Το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και των στάβλων µας έναντι οποιωνδήποτε χρεών µας.

- Τη διαγραφή του 80% των δανείων µας, εγγυηµένων και κόκκινων δανείων, και το υπόλοιπο 20% να αποπληρωθεί σε 20 χρόνια µε επιτόκιο σταθερό 1%.

20 December 2019
Banner
Banner