ΠΕΤΕΤ: Καμία ένδειξη μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω των τροφίμων

20 March 2020

ΠΕΤΕΤ: Καμία ένδειξη μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω των τροφίμων

Η επιστημονική επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων ενημερώνει τους πολίτες ότι με βάση τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων - EFSA και την υπεύθυνη του προγράμματος Marta Hugas, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το τρόφιμο αποτελεί πηγή ή μέσο μετάδοσης.

Οι εμπειρίες από προηγούμενες εξάρσεις σχετικών κορωνοϊών, όπως το SARS-CoV και ο κορωνοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου στη Μέση Ανατολή (MERS-CoV) έδειξαν ότι η μετάδοση μέσω της κατανάλωσης τροφίμων δεν συνέβη. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι διαφορετικός από αυτή την άποψη.

Σε κάθε περίπτωση η ΠΕΤΕΤ παραπέμπει στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ η οποία συστήνει στους καταναλωτές την ορθή τήρηση των κανόνων υγιεινής και χειρισμού τροφίμων ως εναν αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της μόλυνσης τροφίμων με  κορονοϊό SARS-CoV-2.

«Τέλος η ΠΕΤΕΤ συνιστά την αυστηρή τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης και καλεί τα μέλη της σε εγρήγορση για την εφαρμογή τους, ειδικά στους χώρους εργασίας. Το τέλος της περιπέτειας πρέπει να μας βρει όλους εδώ υγιείς και υπερήφανους για την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής μας συνοχής» σημειώνουν σε ανακοίνωση ο υπεύθυνος της Επιστημονική Επιτροπής ΠΕΤΕΤ Νικ. Γκιώνης και ο πρόεδρος της ΠΕΤΕΤ Ιωάν. Σμαρνάκης.

20 March 2020
Banner
Banner