Περαιτέρω κοινές δράσεις αποφάσισαν στην Αθήνα οι κεντρικές αγορές της Ευρώπης

07 October 2019

Περαιτέρω κοινές δράσεις αποφάσισαν στην Αθήνα οι κεντρικές αγορές της Ευρώπης

Τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ένωσης Χονδρεμπορικών Αγορών (World Union of Wholesale Markets - WUWM) φιλοξένησε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. (ΟΚΑΑ).

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τον ΟΚΑΑ, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ευρωπαϊκές αγορές-μέλη της Ένωσης, και πιο συγκεκριμένα από τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. Από την πλευρά του ΟΚΑΑ παρευρέθηκαν η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού, Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου και ο Γενικός Διευθυντής, Γιάννης Τριανταφύλλης, ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Ένωσης.

To European Working Group της WUWM αποτελεί τμήμα της WUWM και αποτελείται από 120 χονδρεμπορικές αγορές, που εκπροσωπούν 22 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εταιρίες που λειτουργούν εντός αυτών των Αγορών απασχολούν στο σύνολό τους περισσότερους από 1.000.000 μόνιμους εργαζόμενους και πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στα €42 δισ. Ο συνολικός όγκος διακινούμενων αγγίζει τους 26 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο, ο οποίος ισοδυναμεί με το 40% της προμήθειας φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη (24 εκατομ. τόνοι το χρόνο), 10% της προμήθειας ψαριών και αλιευτικών προϊόντων στην Ευρώπη (1 εκατ. τόνοι το χρόνο) και 2% της προμήθειας κρέατος και προϊόντων κρέατος στην Ευρώπη (1 εκατ. τόνοι το χρόνο).

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΚΑΑ, «στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα επόμενα βήματα που θα αναλάβει η Ένωση σχετικά με την προώθηση και διάχυση της πρώτης Κοινής Δήλωσης των Ευρωπαϊκών Αγορών που υπογράφηκε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2018. Η δήλωση αυτή, υπογεγραμμένη από τις αγορές-μέλη της Ένωσης στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, προκειμένου να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητά τους τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπογραμμίζει τη σημασία του μοντέλου των χονδρεμπορικών αγορών για τη διασφάλιση σημαντικών πολιτικών της Ε.Ε., όπως η ασφάλεια τροφίμων, η κυκλική οικονομία, η προμήθεια, διανομή και ιχνηλασιμότητα των νωπών προϊόντων που διακινούνται στους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά πρωτίστως τη θεμελιώδη λειτουργία των χονδρεμπορικών αγορών στο να αναδείξουν την αξία των αγροτικών προϊόντων και να διαφυλάξουν το ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο βασισμένο στην ποικιλομορφία των προϊόντων του.

Επιπλέον, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης βρέθηκε η προετοιμασία και πραγματοποίηση μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει την εξειδίκευση των στόχων, τον προγραμματισμό συναντήσεων με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αναζήτηση χρηματοδοτικών πηγών.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν τις Ευρωπαϊκές Αγορές, όπως οι αλλαγές στην τρέχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα Παρατηρητήρια Τιμών, αλλά και οι επερχόμενες εξελίξεις ενόψει του Brexit.

Οι εκπρόσωποι των αγορών συζήτησαν επίσης για τον προγραμματισμό και το περιεχόμενο της καμπάνιας «Αγαπώ την Αγορά μου» («Love Your Local Market») που διοργανώνεται σε ετήσια βάση, τον Μάιο υπό την αιγίδα της Ένωσης σε περισσότερες από 15 ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, συζητήθηκαν προτάσεις για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από τις Ευρωπαϊκές Αγορές (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Save Food»), καθώς και η από κοινού συμμετοχή τους σε σχετικές δράσεις που διοργανώνονται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ή Οργανισμούς όπως ο FAO».

07 October 2019
Banner