Παράθυρο για πάγωμα ληξιπρόθεσμων και προς ΟΓΑ

20 September 2016

Παράθυρο για πάγωμα ληξιπρόθεσμων και προς ΟΓΑ

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση με την «πολιτική δέσμευση» του Αλ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ, για το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Οι Θεσμοί έχουν προβάλει αντιρρήσεις, έχουν ζητήσει στοιχεία κι αριθμούς, και αναμένεται να τεθεί το ζήτημα σε τηλεδιάσκεψη εντός των ημερών.

Μέχρι τότε όμως, πρέπει να σημειώσουμε ένα ακόμη σχετικό σημείο που προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες. Θα αφορά και τους αγρότες η πρωθυπουργική εξαγγελία; Δηλαδή θα παγώσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΟΓΑ υπό την προϋπόθεση ότι θα εξυπηρετούνται όσες «τρέχουν» από 1/1/2017;

Η απάντηση επί του ζητήματος δεν μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σαφής, όμως πρέπει να αναφέρουμε την τοποθέτηση του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αν. Πετρόπουλου. Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση που ο ίδιος έδωσε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β. Κεγκέρογλου, η περίπτωση των αγροτών δεν είναι ίδια, εν τούτοις η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια ανάλογη ρύθμιση: «Ο ΟΓΑ είναι η περίπτωση της βαθμιαίας προσαρμογής των εισφορών. Δεν είναι το ίδιο πράγμα με τις άλλες περιπτώσεις. Θα έχουμε μέσα σε αυτή τη μετάβαση τις αντίστοιχες επεξεργασίες που πρέπει να κάνουμε και για τους αγρότες. Όμως, αυτά θα γίνουν σε βάθος χρόνου για τους αγρότες. Δεν είναι το ίδιο. Ενδεχομένως, να μπορούμε να έχουμε και γι’ αυτούς επεξεργασίες μέχρι να τελειώσει ο χρόνος, αλλά δεν είναι κάτι που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή με έναν τρόπο δεσμευτικό» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πετρόπουλος.

20 September 2016
Banner
Banner