Παραίτηση ΠΟΚΚ από την αντιπροεδρία της Διεπαγγελματικής

20 November 2017

Παραίτηση ΠΟΚΚ από την αντιπροεδρία της Διεπαγγελματικής

Την παραίτησή της από την αντιπροεδρία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος αναγγέλλει το προεδρείο της ΠΟΚΚ σε επιστολή που απέστειλε, εφαρμόζοντας την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας την Κυριακή 19/11.

Στην επιστολή αυτή η ΠΟΚΚ αναφερόμενη στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επιβάλλοντας το μέτρο της αναγραφής προέλευσης στην ταμειακή μηχανή, το χαρακτηρίζει «αχυρένιο» και ότι «θέλει να καλύψει μια χρόνια λιμνάζουσα κατάσταση». Χαρακτηρίζει «αναξιόπιστους» τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΟΚ για τη θέση που τήρησε στη σχετική συνεδρίαση της Βουλής και ότι δεν στάθηκαν «στο ύψος των περιστάσεων».

Με την ίδια επιστολή ενημερώνουν ότι η ΠΟΚΚ παραμένει ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΟΚ μέχρι τη γενική συνέλευση «περιμένοντας την διεύρυνση της με νέα μέλη, ευελπιστώντας στην τροποποίηση του καταστατικού της και χαράζοντας μια νέα πολιτική και νέο ήθος, που να ανταποκρίνεται σε αυτό που πρεσβεύει η οργάνωση».

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε, αγαπητοί εταίροι της ΕΔΟΚ,

Διαβάζοντας τα πρακτικά του τακτικού συμβουλίου και όχι του έκτακτου, όπως είχαμε ζητήσει, επανερχόμαστε για τελευταία φορά στο μείζον θέμα του Νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε πρόσφατα για την αναγραφή της χώρας γέννησης στο κρέας από τη ζυγιστική στην ταμειακή, που εμείς το χαρακτηρίζουμε ακόμα ένα αχυρένιο Νομοσχέδιο, όπως και τα προηγούμενα. Αφού φαινομενικά εξυπηρετεί αφενός την συγκεκριμένη ομάδα κτηνοτρόφων, και αφετέρου πολιτικών, που αποσκοπούν οι μεν πρώτοι στο να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο συνδικαλιστικό φορέα που υπηρετούν, οι δε δεύτεροι μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.

Ουσιαστικά, κανείς από τους προαναφερόμενους στο βάθος, δεν θέλει μια παραγωγική ανάπτυξη, αλλά θέλει να καλύψει μια χρόνια λιμνάζουσα κατάσταση. Αν μη τι άλλο δεν επιθυμούν όχι μόνο να ανοίξει κάποιος μία συζήτηση, αλλά ούτε καν να κάνει νύξη στο θέμα. Οι δε πολιτικοί ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και ενωμένοι για πρώτη φορά, γυρίσανε στις περιοχές- έδρες τους καμαρώνοντας για το αποτέλεσμα, νομίζοντας ότι πάταξαν τις ελληνοποιήσεις. Αλλά κανείς δεν θέλησε να ασπαστεί την άποψη της ομοσπονδίας μας, που εδώ και χρόνια πραγματικά θέλει αυτήν την περιβόητη ανάπτυξη, όχι μόνο για το καλό των κτηνοτρόφων και της χώρας, αλλά και για το καλό των κρεοπωλών, για να κατοχυρώσουν, ακόμα περισσότερο τη θέση τους στη λιανική αγορά του κρέατος, που σήμερα μαστίζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με ποιοτικότερο και περισσότερο κρέας, έτσι ώστε να πάψει η χώρα μας να εισάγει κάτι που μπορεί να παράγει.

Κύριε Πρόεδρε και Κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε, είστε αναξιόπιστοι. Δεν κρατήσατε το λόγο σας, ούτε τιμήσατε την υπογραφή που βάλατε στο έγγραφο προς τη δημόσια διαβούλευση για το Νομοσχέδιο ως ΕΔΟΚ, όπως σας εξουσιοδοτήσαμε και μας εκθέσατε ως φορέα, χωρίς καν να μας ενημερώσετε για τη θέση που θα κρατούσατε στην επιτροπή της Βουλής. Γιατί αν το ξέραμε, θα σας είχαμε απαγορεύσει να μιλάτε ως διεπαγγελματική. Σας καταθέτουμε το επίμαχο μέρος της επιστολής που στείλατε στη διαβούλευση με την έγκριση μας.

«Αθήνα 28/02/2017

Επειδή λοιπόν η ζυγιστική δεν είναι το κρίσιμο μέσο ελέγχου της ιχνηλασιμότητας, η ως τώρα χρήση της στο σύστημα δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και το ίδιο θα συνεχίσει να συμβαίνει με την εισαγωγή και της ταμειακής μηχανής, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο που συνοδεύει τους ελέγχους, όπως εκτέθηκε ανωτέρω.

Τι προτείνουμε: Χρειάζεται ουσιαστική διαφοροποίηση της προσέγγισης του προβλήματος της ιχνηλασιμότητας όπου περιλαμβάνεται το θέμα των ελληνοποιήσεων του κρέατος. Η ιχνηλασιμότητα του κρέατος θα πρέπει να έχει πλήρως ολοκληρωθεί πριν από την εισαγωγή του στην ζυγιστική και την ταμειακή μηχανή. Αυτό σημαίνει πως ο πελάτης πριν τη ζύγιση και την πληρωμή θα πρέπει να έχει όλη την απαραίτητη πληροφορία και με απόλυτα καταληπτό τρόπο, για το προϊόν που θέλει να αγοράσει. Δηλαδή, με άλλα λόγια, διαλέγει εν γνώσει του τι θα πάρει, ζυγίζεται και πληρώνει. Δεν περιμένει από την ζυγιστική ή την ταμειακή μηχανή να επιβεβαιώσει την επιλογή του. Ζητάμε τον επαναπροσδιορισμό της προσέγγισης του προβλήματος με τα εξής βήματα:

 Η εν λόγω ΚΥΑ δεν εκδίδεται ή εκδίδεται αλλά χωρίς την εισαγωγή και της ταμειακής μηχανής.

 Με την ευκαιρία της έναρξης της δραστηριοποίησης της ΕΔΟΚ στους νέους ορίζοντες που ανοίγονται με τη συμμετοχή της στην UECBV, επισημαίνουμε πως τα συμφέροντα του τομέα του κρέατος στις παρούσες κρίσιμες συνθήκες μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά.»

Σε αυτά συμφωνήσαμε και συνυπογράψαμε και επειδή εμείς δεν αυτοαναιρούμαστε και τιμούμε την υπογραφή μας,

ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ από τη θέση του ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ,

θα μείνουμε ως μέλος του Δ.Σ. μέχρι τη γενική συνέλευση της ΕΔΟΚ, περιμένοντας την διεύρυνση της με νέα μέλη, ευελπιστώντας στην τροποποίηση του καταστατικού της και χαράζοντας μια νέα πολιτική και νέο ήθος, που να ανταποκρίνεται σε αυτό που πρεσβεύει η οργάνωση.

Δεν μας ενδιαφέρει το αν όλοι οι άλλοι ήταν απέναντι, μας ενδιέφερε μόνο η ΕΔΟΚ και οι θέσεις της. Γι’ αυτόν τον λόγο τη δημιουργήσαμε και μεταξύ άλλων βέβαια, που αμφιβάλουμε αν μπορεί να τους πραγματοποιήσει, όταν για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό της παραγωγικής ανάπτυξης, στάθηκε ανάξια, πρόδωσε και απαξίωσε τη θέση της, μη θέτοντας βέτο στον Υπουργό και μη υποστηρίζοντας αυτό που ήταν εξουσιοδοτημένη με βάση το καταστατικό της να πράξει.

Κλείνοντας, θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι το θέμα δεν είναι κλαδικό, όπως θέλετε να το παρουσιάζετε, αλλά είναι θέμα που αφορά όλη την κτηνοτροφία και την εμπορία, που δόθηκε η ευκαιρία να ανοίξουμε, αλλά δυστυχώς προτιμήσατε τη σιωπή και δεν σταθήκατε στο ύψος τον περιστάσεων, όπως αρμόζει στην οργάνωση υπό το πρίσμα των στόχων της και για τους λόγους που συστήθηκε.

20 November 2017
Banner