Πανόραμα της ευρωπαϊκής παραγωγής κρέατος

15 November 2014

Πανόραμα της ευρωπαϊκής παραγωγής κρέατος

Ανακάμπτει το βόειο, το χοιρινό θα περιμένει το 2015 για καλά νέα

 

Γράφει ο Χρήστος Πραμαντιώτης

Δημοσιεύτηκε στο Meat News, τ.21, Νοέμβριος 2014

 

Καλά νέα περιμένει, για το κλείσιμο του τρέχοντος έτους αλλά και για το 2015, η Κομισιόν όσον αφορά την ευρωπαϊκή παραγωγή κρέατος. Τουλάχιστον για το ευρωπαϊκό βόειο και το κρέας πουλερικών, αφού για το χοιρινό αναμένεται συρρίκνωση. Από τα στοιχεία που έδωσε τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκύπτει ότι ο κλάδος βόειου θα ανακάμψει φέτος μετά από μια διετία ύφεσης, ενώ αναμένεται ότι το 2015 θα σημειωθεί περαιτέρω αύξηση. Η παραγωγή κρέατος πουλερικών θα δει επίσης ανάπτυξη 1,9% σε σύγκριση με το 2013, αν και αναμένεται μικρότερη αύξηση το 2015. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε φέτος το χοιρινό εξαιτίας κυρίως της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση παραγωγής κατά 0,5%, αν και εκτιμάται ότι το 2015 θα υπάρξει ανάκαμψη. Κάτι λιγότερο από 1% θα είναι επίσης μειωμένη φέτος η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος, ενώ και για το 2015 αναμένεται επίσης μείωση.

 

Βόειο με βοήθεια από το… γάλα

Οι εξελίξεις στην παραγωγή βόειου, συνδέονται κυρίως με τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Επειδή αναμένεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κατάργηση των ποσοστώσεων στην παραγωγή γάλακτος, αυτό οδηγεί σε αυξημένο αριθμό βοοειδών και στην αύξηση διάθεσης βόειου κρέατος στην αγορά.

Αυτή βεβαίως είναι μια γενική εικόνα, αλλά η κατάσταση σε κάθε μεμονωμένο κράτος-μέλος της Ε.Ε., διαφέρει και εξαρτάται κυρίως από το πώς κάθε χώρα αναμορφώνει το γαλακτοπαραγωγό κοπάδι της. Για παράδειγμα, στη Γερμανία και στην Ιρλανδία, οι σφαγές βοοειδών φέτος είναι αυξημένες (κατά 3% και 15% αντίστοιχα), λόγω του αυξημένου αριθμού των αγελάδων που εστάλησαν προς σφαγή, αλλά και επειδή οι παραγωγοί έβαλαν για πάχυνση περισσότερα αρσενικά βοοειδή γαλακτοπαραγωγικών φυλών. Σε αυτές τις δύο χώρες, ο αριθμός των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής αυξήθηκε κατά 2,1% και 5,4% αντίστοιχα, όμως επειδή η αύξηση αυτή ξεκίνησε προ τετραετίας, έχει σήμερα φέρει επιπρόσθετο βόειο κρέας στην αγορά. Αντίθετα, στην Ισπανία και την Ιταλία, χώρες οι οποίες βρίσκονται σε προγενέστερο στάδιο της αυξητικής αναμόρφωσης του ζωικού τους κεφαλαίου (+5,2% και +3% αντίστοιχα), το πρώτο αποτέλεσμα που θα γίνει αισθητό είναι η έλλειψη θηλυκών βοοειδών προς σφαγή, κάτι που θα οδηγήσει φέτος σε μείωση της παραγωγής βόειου.

Η Γαλλία βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο στάδιο. Οι σφαγές μειώθηκαν περίπου 1% στο πρώτο επτάμηνο του έτους, επειδή οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να βάζουν περισσότερες νεαρές αγελάδες στη γαλακτοπαραγωγή. Εν τούτοις, η κατάσταση σήμερα φαίνεται να βαίνει προς μια σταθεροποίηση του ζωικού κεφαλαίου.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η αύξηση στην παραγωγή βόειου κρέατος φέτος αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερη στις χώρες που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. μετά το 2004 (+7,6%) σε σύγκριση με την παραγωγή των «παλιών» (+0,8%). Όπως εκτιμούν τα επιτελεία των Βρυξελλών, αυτό συμβαίνει επειδή στις «νέες χώρες»* η αναμόρφωση του τομέα γαλακτοπαραγωγής συνεχίζεται με ισχυρό ρυθμό. Στην Πολωνία, για παράδειγμα, που καταγράφει περισσότερο από τη μισή κρεοπαραγωγή (στο βόειο) των «νέων χωρών» οι σφαγές αυξήθηκαν 17% στο πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους συγκριτικά με το 2013, και ο αριθμός των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής είναι 2,2% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Οι τιμές στο βόειο κρέας βρίσκονταν σε πτωτική τάση μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, άρχισαν να ανακάμπτουν έκτοτε και παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα από το μέσο όρο των ετών 2007-2011. Μέχρι τον προηγούμενο μήνα, η τιμή του ευρωπαϊκού βόειου καταγραφόταν στα 362 ευρώ/100 κιλά. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνονται εδώ και αρκετούς μήνες επειδή υπάρχει χαμηλή προσφορά στις ΗΠΑ και ισχυρή ζήτηση στην Ασία.

Η αγορά βόειου στην ΕΕ-28. Δείτε σε μορφή pdf

 

Χοιρινό: Ανάκαμψη από… του χρόνου

Μετά από δύο χρόνια μειωμένης παραγωγής χοιρινού κρέατος, αναμένεται μια επιπλέον 0,5% συρρίκνωση της παραγωγής για το 2014. Οι υπηρεσίες της Ε.Ε. πάντως λένε ότι η πτώση αυτή συνέβη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά τώρα υπάρχουν εμφανή σημάδια ανάκαμψης, καθώς στις αρχές του καλοκαιριού ο αριθμός των χοιρομητέρων ήταν υψηλότερος σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Δανία και την Ουγγαρία. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το 2012 και το 2013, τα νέα πρότυπα για την καλή διαβίωση των χοίρων τα οποία εφαρμόστηκαν στην Ε.Ε., οδήγησαν σε πτώση της παραγωγής λόγω της μείωσης του αριθμού των χοιρομητέρων και, κατά συνέπεια, των χοιριδίων. Ενώ οι εκτιμήσεις από τις αρχές του 2014 έκαναν λόγο για ελαφρά αύξηση της παραγωγής, το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων τον Φεβρουάριο (που οδήγησε στο ρωσικό εμπάργκο, πριν ακόμη το συνολικό ρωσικό εμπάργκο του Αυγούστου που αφορούσε όλα τα αγροτικά προϊόντα) καθυστέρησε την αναμενόμενη ανάκαμψη στην ευρωπαϊκή παραγωγή, φέρνοντας αβεβαιότητα στην αγορά.

Η εικόνα της παραγωγής ποικίλλει ανά χώρα: ήταν πτωτική στη Γερμανία (-2%), Δανία (-1%) και Ιταλία (-5%). Ήταν επίσης σχετικά σταθερή στη Γαλλία, και κινήθηκε αυξητικά στην Πολωνία (+7%) και στην Ολλανδία (+3%).

Πάντως η παραγωγή προβλέπεται να ανακάμψει οριακά (+0,8%) το 2015.

Στο μέτωπο των τιμών, αυτές παρέμειναν σταθερές (παρά το ρωσικό εμπάργκο) επειδή η προσφορά στην επικράτεια της Ε.Ε. ήταν περιορισμένη. Μετά από μια πτώση τον Μάρτιο 2014, η τιμή του ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος αυξήθηκε σταδιακά και έφτασε στα 170 ευρώ/100 κιλά τον Ιούλιο. Και ενώ διατηρήθηκε σταθερή και τον Αύγουστο, από τον Σεπτέμβριο έπεσε στα 158 ευρώ/100 κιλά.

Η αγορά χοιρινού στην ΕΕ-28. Δείτε σε μορφή pdf

 

Κρέας πουλερικών: Γεμίζει το κενό που αφήνει το χοιρινό

Η σταθερή αύξηση στην παραγωγή κρέατος πουλερικών που καταγράφεται εδώ και μερικά χρόνια, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί το 2014 και το 2015. Οι χαμηλότερες τιμές των ζωοτροφών, η μειωμένη προσφορά χοιρινού κρέατος και η σταθερή ζήτηση δείχνουν ότι το 2014 η παραγωγή θα κινηθεί μέχρι και 1,9% ανοδικά σε σύγκριση με το 2013.

Αύξηση της παραγωγής αναμένεται στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία και την Πολωνία, ενώ πτωτικά αναμένεται να κινηθεί η Ιταλία και η Γαλλία. Παρόλα αυτά, η ανάκαμψη που αναμένεται στην παραγωγή βόειου και χοίρειου το 2015, μπορεί να περιορίσει την αύξηση του κρέατος πουλερικών στο 0,7%.

Αφού έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 200 ευρώ/100 κιλά το καλοκαίρι του 2013, η τιμή του κρέατος πουλερικών κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ των 187 και 197 ευρώ/100 κιλά. Η μείωση των τιμών προέκυψε εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους ζωοτροφών αλλά και της αυξημένης παραγωγής.

H αγορά κρέατος πουλερικών στην ΕΕ-28. Δείτε σε μορφή pdf

 

Αιγοπρόβειο: Τιμές σταθερές, ελαφρά πτωτική η παραγωγή

Ελαφρά πτωτική η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος το 2013, φαίνεται πως θα παραμείνει σταθερή φέτος. Τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014 συνετέλεσαν σε εκτεταμένες σφαγές και επηρέασαν την παραγωγή αρνίσιου κρέατος το 2014. Αύξηση των καταγεγραμμένων σφαγών αναμένεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, αντίστροφη αναμένεται να είναι η τάση σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Αν και βρέθηκαν σε πτωτική πορεία από τον Ιούνιο, τον Αύγουστο οι τιμές παρέμειναν σταθερές: 482 ευρώ/100 κιλά τα βαριά αρνιά και 589 ευρώ/100 κιλά τα ελαφρά.

Η αγορά αιγοπρόβειου στην ΕΕ-28. Δείτε σε μορφή pdf

 

* Οι χώρες που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. το 2004 και μετά. Δηλαδή οι: Τσεχία, Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία.

15 November 2014
Banner
Banner