Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση χρεών στον πρ. ΟΑΕΕ ζητά το Εμπόριο από τον Πετρόπουλο

14 December 2018

Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση χρεών στον πρ. ΟΑΕΕ ζητά το Εμπόριο από τον Πετρόπουλο

Οι υψηλές ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές του πρ. ΟΑΕΕ και οι επιπτώσεις τους ήταν το βασικό ζήτημα που απασχόλησε την περασμένη Τρίτη τη συνάντηση του νέου Προεδρείου της ΕΣΕΕ με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο. Στη συνάντηση τονίστηκε πως μόνη πραγματική και βιώσιμη λύση αποτελεί η κατατεθείσα ήδη από το 2012 θέση της ΕΣΕΕ για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των χρεών στο ταμείο. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης θα προσφέρει αφενός ουσιαστική ελάφρυνση σε όσους θέλουν αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και στους εν ενεργεία ασφαλισμένους και αφετέρου σημαντικά έσοδα στον ΕΦΚΑ και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ και ο νέος της πρόεδρος Γιώργος Καρανίκας, επιπλέον, ζήτησε αποσαφήνιση της φημολογούμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης αναφορικά με τον επανυπολογισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και τις βάσιμες προοπτικές υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος. Παράλληλα, από πλευράς ΕΣΕΕ, τέθηκαν υπόψη του υφυπουργού ζητήματα διαδικαστικού κυρίως χαρακτήρα που δεν έχουν διευθετηθεί λόγω γραφειοκρατικών κωλυσιεργιών, τα οποία, όμως, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα χιλιάδων επιχειρήσεων.

Όπως ανακοινώνει η ΕΣΕΕ, ο κ. Πετρόπουλος αναγνώρισε τη διαχρονική προσφορά της ΕΣΕΕ στην προσπάθεια εξυγίανσης του ασφαλιστικού καθεστώτος των ελεύθερων επαγγελματιών, μέσω της υποβολής τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων που αποσκοπούν στη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Παράλληλα, επισήμανε πως η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και της ΕΣΕΕ θα πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί, καθώς υπάρχει αφενός η καλή διάθεση και αφετέρου ο κοινός στόχος ανεύρεσης επωφελών λύσεων για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Καρανίκας δήλωσε: «Η συζήτηση για το Ασφαλιστικό είναι για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μια κορυφαία στιγμή ευθύνης. Ειδικά για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η διευθέτηση των οφειλών των ασφαλισμένων και το ξεκαθάρισμα του τοπίου των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί κρίσιμο εθνικό ζήτημα για το οποίο οφείλουμε όλοι να κάνουμε υπέρβαση και να αναζητήσουμε τις κατάλληλες λύσεις. Υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εμάς και τον Υφυπουργό κ. Τάσο Πετρόπουλο και σκοπεύουμε να εργαστούμε από κοινού, προκειμένου να αναζητήσουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις που θα καταστήσουν το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης περισσότερο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα».

14 December 2018
Banner