Ουκρανία, Brexit και Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου τρομάζουν τη βιομηχανία κρέατος της Πολωνίας
Related Articles
Ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλειες θεωρούν ότι είναι οι Πολωνοί παραγωγοί κρέατος, αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με τρία ζητήματα που τους δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια. Τα προβλήματα συνδέονται πρώτον με τις ταχέως αναπτυσσόμενες εισαγωγές κρέατος πουλερικών από την Ουκρανία, δεύτερον με την πιθανή χορήγηση προτιμήσεων από την Ε.Ε. σε σημαντικούς παραγωγούς και εξαγωγείς κρέατος πουλερικών και βόειου κρέατος όπως οι χώρες Mercosur, και τρίτον από τον κίνδυνο ενός σκληρού και άτακτου Brexit.
Η Πολωνία είναι μια σημαντική δύναμη στο ευρωπαϊκό κρέας. Μιλάμε για τον μεγαλύτερο παραγωγό κρέατος πουλερικών στην Ε.Ε. (το 2017 η παραγωγή ανερχόταν σε 2,3 εκατ. τόνους), τον τέταρτο παραγωγό χοιρινού κρέατος (με περίπου 9% το μερίδιο) και έναν σημαντικό προμηθευτή βόειου κρέατος στις αγορές άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. Ο τομέας των πουλερικών στην Πολωνία παρέχει απασχόληση σε περίπου 39 χιλιάδες άτομα (εκ των οποίων 12 χιλιάδες στην εκτροφή, 22 χιλιάδες σε εγκαταστάσεις σφαγείων και μεταποίησης, 2 χιλιάδες σε εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών για πουλερικά και 3.000 σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την πτηνοτροφία). Το χοιρινό κρέας και το βόειο αποτελούν επίσης σημαντική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες εκμεταλλεύσεις. Παρά την προοδευτική συγκέντρωση που έχει επέλθει, το 2016 υπήρχαν στην Πολωνία περίπου 172.000 εκμεταλλεύσεις εκτροφής χοίρων και 343 χιλιάδες εκμεταλλεύσεις εκτροφής βοοειδών.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από σχετική αναφορά που κατέθεσε η πολωνική αντιπροσωπεία στη χθεσινή (18/3) συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Με την αναφορά αυτή οι Πολωνοί αντιπρόσωποι ενημέρωσαν τους εταίρους τους στην Ε.Ε. ότι αν και η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Ουκρανία δεν απελευθερώνει πλήρως τις εισαγωγές κρέατος πουλερικών από την Ουκρανία, ωστόσο οι ποσοστώσεις που θέτει δεν περιλαμβάνουν τα μη-τυποποιημένα τεμάχια κρέατος πουλερικών. Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας υπάρχει σημαντική αύξηση των εισαγωγών κρέατος πουλερικών από την Ουκρανία, οι αρνητικές συνέπειες της οποίας είναι πιο εμφανείς στην Πολωνία που συνορεύει με την Ουκρανία. Αντίστοιχα, λένε οι Πολωνοί, οι συνέπειες ενός σκληρού Brexit μπορεί να είναι, για τους παραγωγούς και τους εξαγωγείς κρέατος, πιο σφοδρές από τις επιπτώσεις του εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία το 2014.
Θεωρώντας όλα τα παραπάνω πολύ σημαντικές απειλές, οι Πολωνοί ζητούν από την Κομισιόν:
• μέχρι να εκτιμηθούν οι συνέπειες του Brexit, να αποφύγει δεσμεύσεις προς Τρίτες Χώρες (ιδίως της Mercosur και ιδιαίτερα σε σχέση με τον τομέα του κρέατος) που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα αρνητικά αποτελέσματα του Brexit ·
• να συμπεριλάβει τις συνέπειες του Brexit στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου με τη Mercosur, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Για την παραχώρηση δασμολογικών ποσοστώσεων θα πρέπει να προβλεφθεί ο τρόπος κατανομής αυτών των ποσοστώσεων μεταξύ της Ε.Ε.-27 και του Ηνωμένου Βασιλείου – καμία νέα δασμολογική προτίμηση δεν θα πρέπει να παραχωρηθεί σε περίπτωση διαφωνίας με κάποιον εταίρο όσον αφορά τις ήδη υφιστάμενες προτιμήσεις ·
• να διασφαλίσει ότι όλες υπό διαπραγμάτευση Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου προνοούν για τη δυνατότητα λήψης μέτρων εξισορρόπησης σε περίπτωση που προκληθούν στις γεωργικές αγορές της Ε.Ε. διαταραχές από υπερβολικές εισαγωγές υπό προτιμησιακούς όρους ·
• να ολοκληρώσει επειγόντως την επαναδιαπραγμάτευση με την Ουκρανία σχετικά με τις δασμολογικές ποσοστώσεις για κρέας πουλερικών και να διασφαλίσει την ταχεία έναρξη ισχύος της συμφωνίας.
Εκτός από όλα αυτά που σχετίζονται με την κοινή εμπορική πολιτική, η Πολωνία ζητά επιπλέον από την Κομισιόν να προετοιμάσει πρόσθετους πόρους και μέτρα παρέμβασης για τους παραγωγούς κρέατος πουλερικών, βόειου και χοιρινού, ώστε να δράσει άμεσα σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών και επιδείνωσης στις αγορές της Ε.Ε.