Oι μειωμένες επιδοτήσεις πυροδοτούν δυναμικές διαδηλώσεις αγροτών στη Γερμανία – Επέκταση των μπλόκων σε πολλά κρατίδια

09 January 2024

Oι μειωμένες επιδοτήσεις πυροδοτούν δυναμικές διαδηλώσεις αγροτών στη Γερμανία – Επέκταση των μπλόκων σε πολλά κρατίδια

Γερμανοί αγρότες έχουν αποκλείσει τους δρόμους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των επιδοτήσεων, με περισσότερα από 500 τρακτέρ και φορτηγά να βρίσκονται σταθμευμένα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Βερολίνο. Μπλόκα, όμως, υπάρχουν και στη Βυρτεμβέργη, τη Βεστφαλία, τη Σαξονία και ατη Βαυαρία.

Η ανησυχία των αγροτών ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε παράνομο τον Προϋπολογισμό του Κράτους. Με αυτό το σκεπτικό αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση περικοπές επιδοτήσεων, προκειμένου να διορθώσουν τη δημοσιονομική κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας του Προϋπολογισμού. Αλλά οι περικοπές απέτυχαν και υπάρχουν φόβοι ακόμα και πολιτικών αναταράξεων με απρόβλεπες εξελίξεις.

Αντιδρώντας στους αποκλεισμούς, η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, προειδοποίησε τους αγρότες πως οι κινητοποιήσεις τους θα τους γυρίσουν μπούμπερανκ, γιατί εξαιτίας των μπλόκων οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να πάνε στη δουλειά, στο σχολείο ή να δουν έναν γιατρό, οπότε αυτό «θα προκαλέσει θυμό και διαφωνία των πολιτών».

Όμως οι αγρότες είναι εξαγριωμένοι και η ένωση τους, DBV, κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει όλα τα σχέδια για περικοπή των επιδοτήσεων των παραγωγών. «Διαφορετικά η προσφορά τροφίμων υψηλής ποιότητας τίθεται σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο επικεφαλής της DBV, Joachim Rukwied, σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Οι υπουργοί προσπαθούν να κλείσουν μια οικονομική μαύρη τρύπα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την απόφαση-βόμβα του συνταγματικού δικαστηρίου, ωστόσο οι επακόλουθες προτάσεις για τον τερματισμό των φορολογικών ελαφρύνσεων των αγροτών στο γεωργικό ντίζελ έχουν ήδη αποδυναμωθεί. Η κυβέρνηση απέσυρε, επίσης, τα σχέδια για την κατάργηση της προνομιακής μεταχείρισης στον φόρο οχημάτων.

Παρ’ όλα αυτά, όλα δείχνουν πως η οργή των αγροτών δεν μειώνεται, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται έντονες σκηνές, όπως αυτή όπου μια ομάδα διαδηλωτών απέτρεψε ακόμη και τον αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ να αποβιβαστεί από το πλοίο την περασμένη εβδομάδα.

Αν και ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει τα περιστατικά βίας, υπάρχουν συχνές αναφορές για εσωτερικές διαμάχες και ελάχιστα συγκαλυμμένες εντάσεις εντός του κυβερνώντος συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών, στη Γερμανία.

Οι κρίσιμες περιφερειακές εκλογές μέσα στο 2024 θα δοκιμάσουν τις πολιτικές προθέσεις της χώρας με τρία ανατολικά κρατίδια - τη Σαξονία, το Βραδεμβούργο και τη Θουριγγία - να προσέρχονται στις κάλπες.

Εν τω μεταξύ, οι προγραμματισμένες απεργίες των μηχανοδηγών θα ασκήσουν επίσης ακόμα μεγαλύτερη πίεση αυτή την εβδομάδα.

Το συνδικάτο GDL της Γερμανίας δήλωσε την Κυριακή ότι θα καλέσει τα μέλη του να αποχωρήσουν μέσα στην εβδομάδα, ως μέρος μιας μισθολογικής διαφωνίας με τη σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn.

Καθώς τα τρακτέρ ανεβαίνουν στο κέντρο του Βερολίνου, είναι ένα δυσοίωνο ξεκίνημα της χρονιάς για την κυβέρνηση του καγκελαρίου Scholz τη στιγμή, μάλιστα, που συνοδεύεται από προβλέψεις για μειωμένη οικονομική ανάπτυξη για μια χώρα που θεωρείται ως η «δύναμη» της Ε.Ε.

Διαδηλώσεις και στη Γαλλία

Γάλλοι αγρότες οδήγησαν εκατοντάδες τρακτέρ στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους περιορισμούς των φυτοφαρμάκων και άλλους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που όπως λένε απειλούν την αγροτική παραγωγή, τη μεγαλύτερη γεωργική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα ακόμα θέμα που έχει προκύψει και για το οποίο διαδηλώνουν οι Γάλλοι αγρότες είναι η απόφαση δικαστηρίου της Ε.Ε τον περασμένο μήνα που ανέτρεψε γαλλική απόφαση, σύμφωνα με την οποία επέτρεπε στους καλλιεργητές ζαχαρότευτλων να χρησιμοποιούν εντομοκτόνο που απαγορεύτηκε από την Ε.Ε, εγείροντας ανησυχίες για ακόμα μεγαλύτερη μείωση στις καλλιέργειες τεύτλων και για κλείσιμο ζαχαροβιομηχανιών.

Πηγή: BBC

09 January 2024
Banner
Banner