Αποστόλου: Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο ν/σ για τα νωπά-ευαλλοίωτα και την προέλευση σε γάλα, κρέας

04 October 2017

Αποστόλου: Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο ν/σ για τα νωπά-ευαλλοίωτα και την προέλευση σε γάλα, κρέας

Μια σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη διάρκεια της χθεσινής τελευταίας συνεδρίασης που είχε σχετικά με το νομοσχέδιο, η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Ο κ. Αποστόλου πιθανολόγησε ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου θα έχουν διατυπωθεί όλες οι τροπολογίες και βελτιώσεις που έχει να κάνει το ΥΠΑΑΤ.

Στα βασικά θέματα του νομοσχεδίου που έχουν να κάνουν με την εξόφληση των παραγωγών από τους εμπόρους εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου και με την αναγραφή της προέλευσης σε γάλα και κρέας, ο υπουργός ανέφερε ότι οι βελτιώσεις που θα φέρει το Υπουργείο είναι:

- Οι Διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ που αναφέρονται στο νομοσχέδιο και οι οποίες λόγω του νέου Οργανογράμματος άλλαξαν ονομασία, θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο με τη νέα ονομασία.

- Όσον αφορά τον ΦΠΑ των τιμολογίων (για τις 60 ημέρες), δεν συμψηφίζεται με οφειλές Δημοσίου ή ασφαλιστικών ταμείων.

- Θα αναδιατυπωθούν ζητήματα όπως η χώρα γέννησης, εκτροφής και σφαγής, ενώ στην ειδική περίπτωση των βοοειδών εκτροφής άνω των 5 μηνών, θα διαγραφεί η απαίτηση να φαίνεται η χώρα γέννησης, αλλά μπαίνει το «5μηνης ελληνικής εκτροφής».

- Θα προστεθούν κυρώσεις για την παράβαση των νέων προβλέψεων που αφορούν την υποχρεωτική επισήμανση στο κρέας.

- Θα αποσαφηνιστεί ότι και τα πολυκαταστήματα υποχρεούνται να εξοφλούν εντός 60 ημερών τους προμηθευτές τους σε νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα.

- Στα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα για τα οποία θα υπάρχει υποχρέωση εξόφλησης εντός συγκεκριμένου χρόνου από την έκδοση του τιμολογίου, προστίθενται: γάλα παστεριωμένο, φέτα, τυριά, γιαούρτι, αλλαντικά. Θα αφήνεται όμως ανοιχτός ο χρόνος πληρωμής της φέτας, των τυριών και των αλλαντικών για να προσδιοριστεί εν ευθέτω χρόνω.

04 October 2017
Banner
Banner