Νόμος του κράτους η μείωση των εισφορών των μη μισθωτών

23 November 2018

Νόμος του κράτους η μείωση των εισφορών των μη μισθωτών

Υπερψηφίστηκε χθες 22/11 στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των εισφορών των μη μισθωτών. Με το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, προβλέπονται σημαντικές ελαφρύνσεις για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. «Διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν.4387/16, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ως εξής:

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%: από το 20% στο 13,33%.

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων, έως το 5ο έτος ασφάλισής τους, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.

- Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, δηλαδή έως 64,5 ευρώ, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος».

Δείτε εδώ συγκεκριμένα παραδείγματα για τα νέα μέτρα των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, όπως τα δημοσίευσε η κυβέρνηση στην ιστοσελίδα government.gov.gr

Δήλωση Αραχωβίτη

Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Άλλη μια υπόσχεση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης γίνεται πράξη. Με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, μειώνεται κατά ένα τρίτο (33%) η επιβάρυνση για τις ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο της συνταξιοδοτικής δαπάνης των αγροτών. Με τον τρόπο αυτό ελαφρύνονται τα μεσαία και μεγαλύτερα αγροτικά νοικοκυριά και οι περισσότερο παραγωγικοί αγρότες. Ήδη, με τον νόμο Κατρούγκαλου, η μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς είδε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα, με τη μεταρρύθμιση Αχτσιόγλου, δίνεται μεγαλύτερη ανάσα στα μεσαία και μεγαλύτερα αγροτικά στρώματα, που, όντως, είχαν επιβαρυνθεί. Και βέβαια, ωφελημένοι είναι κυρίως οι αγρότες-μέλη συνεταιρισμών και συνεργατικών σχημάτων, οι οποίοι περνούν το σύνολο των εισοδημάτων τους μέσα από αυτά. Και έπεται συνέχεια…»

23 November 2018
Banner
Banner