Νέες συνταγές μαγειρέματος για να τονωθεί το ευρωπαϊκό πρόβειο κρέας

06 July 2016

Νέες συνταγές μαγειρέματος για να τονωθεί το ευρωπαϊκό πρόβειο κρέας

Story Highlights

  • Περίπου το 15% του πρόβειου κρέατος που καταναλώνεται στην Ε.Ε. είναι εισαγόμενο και προέρχεται κυρίως από τους μεγάλους παραγωγούς Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Αν και δεν είναι ένα μεγάλο ποσοστό, εν τούτοις η ροή αυτή έχει δημιουργήσει πίεση στην ευρωπαϊκή παραγωγή

Related Articles

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει μέτρα για να μειώσει τις εισαγωγές αρνίσιου κρέατος αν θέλει ο κλάδος να παραμείνει οικονομικά βιώσιμος. Αυτό φαίνεται να υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, όπως τουλάχιστον το θέτει μια εξέχουσα μορφή του κλάδου, ο Τσαρλς Σέρκομπ.

Ο Σέρκομπ είναι πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για το Πρόβειο Κρέας, την οποία έχει συστήσει η ευρωπαϊκή αγροτοσυνεταιριστική οργάνωση Copa-Cogeca. Ο ίδιος προβληματίζεται για τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστεί η πίεση που προκαλούν οι εισαγωγές πρόβειου κρέατος από χώρες εκτός Ε.Ε. και μιλώντας σε σύσκεψη που έγινε στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η απόδοση και να ελεγχθούν οι εισαγωγές πρόβειου.

Σήμερα, περίπου το 15% του πρόβειου κρέατος που καταναλώνεται στην Ε.Ε. είναι εισαγόμενο και προέρχεται κυρίως από τους μεγάλους παραγωγούς Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Αν και δεν είναι ένα μεγάλο ποσοστό, εν τούτοις η ροή αυτή έχει δημιουργήσει πίεση στην ευρωπαϊκή παραγωγή.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πίεση από τις εισαγωγές, σήμερα που οι Ευρωπαίοι παραγωγοί πρόβειου μπορούν να δημιουργούν έσοδα από την αγορά» λέει ο Σέρκομπ, που υποστηρίζει επίσης ότι «για να βελτιωθούν οι αποδόσεις του κλάδου θα πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά και να αντιμετωπιστεί ο παράγοντας του κόστους. Επίσης, πρέπει εξίσου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων. Χωρίς αυτή την παραγωγή, το φυσικό τοπίο και οι αγροτικές περιοχές θα εγκαταλειφθούν κι αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα».

Μέχρι στιγμής, η φετινή χρονιά παρουσίασε για το πρόβειο κρέας μια μικτή εικόνα που κυμάνθηκε από μια μικρή αύξηση μέχρι μια οριακή μείωση στην κατανάλωση. Μια τέτοια μικρή διακύμανση, σημαίνει ότι οι πωλήσεις παραμένουν σχετικά σταθερές σε ετήσια βάση. Εκείνο όμως που φοβίζει τον κλάδο είναι μια αργή μείωση στην κατανάλωση σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι προβατοτρόφοι ζητούν να ενταθούν οι προσπάθειες για να αναπτυχθούν νέοι τρόποι μαγειρέματος και συνταγές προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση και να γίνει πιο ελκυστικό το πρόβειο κρέας για τους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι από το 2007 η κατανάλωση πρόβειου κρέατος βρίσκεται στην Ευρώπη σε πτωτική πορεία, ενώ η εικόνα ανά κράτος μέλος της Ε.Ε. δείχνει ότι υπάρχουν χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία, όπου η ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση έχει πέσει πολύ χαμηλά, κάτω από το 1 κιλό. Σε λίγο καλύτερη θέση βρίσκεται η κατανάλωση σε Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία και Ιρλανδία, όπου η κατά κεφαλή κατανάλωση είναι από 2 έως 4 κιλά ανά έτος. Την υψηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση παρουσιάζει η Ελλάδα, με 5,7 κιλά ανά έτος (αν προστεθεί και η κατανάλωση αίγειου, το νούμερο φτάνει στα 7,8 κιλά) και ακολουθείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με 4,6 κιλά ανά έτος.

06 July 2016
Banner
Banner