Νέα «τρύπα» στον ΦΠΑ ζώντων ζώων – Πρόβλημα για τον πτηνοτροφικό κλάδο
Related Articles
Τελικά φαίνεται ότι μπάλωμα στο μπάλωμα, όλο και κάποια τρύπα μένει. Αυτό προκύπτει μετά και την επαναφορά των ζώντων ζώων στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, ρύθμιση του Ν.4472/2017 που άφησε και πάλι «εκτός» κάποιες κατηγορίες, όπως τους νεοσσούς πάχυνσης.
Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται σε επιστολή που από τις 25 Αυγούστου έστειλε ο πρόεδρος του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ Ανδρέας Δημητρίου, προς την υφυπουργό Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.
Εκθέτοντας το πρόβλημα ο κ. Δημητρίου επισημαίνει ότι με τον Ν.4472/2017 (άρθρο 70) έγινε επαναφορά του δασμολογικού κώδικα 0105 Ζώντα Ζώα από τον κανονικό συντελεστή 24% στον μειωμένο συντελεστή 13%, όμως προστέθηκαν οι λέξεις «που προορίζονται για την ανθρώπινη κατανάλωση». Αυτό δημιουργεί μια μεγάλη «τρύπα» που δημιουργεί προβλήματα στον πτηνοτροφικό κλάδο. Στη συνέχεια, η διευκρινιστική ΠΟΛ 1119 της 27/7/2017 ορίζει ότι «υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή εφόσον η πράξη αφορά την άμεση διάθεσή τους για ανθρώπινη διατροφή και όχι συναλλαγή σε προγενέστερο στάδιο εμπορίας με σκοπό διαφορετική εκμετάλλευση, όπως εκτροφή, πάχυνση, αναπαραγωγή, παραγωγή αυγών, επώαση αυτών κλπ.».
Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι οι νεοσσοί πάχυνσης καθώς και οι πουλάδες αναπαραγωγής να παραμένουν στο κανονικό καθεστώς 24%. «Τέτοια διάταξη δεν τέθηκε για κανένα άλλο είδος ζώου, π.χ. αρνιά για πάχυνση, μοσχίδες για πάχυνση, χοιρομητέρες, αγελάδες κλπ. Οι νεοσσοί πάχυνσης και οι πουλάδες αναπαραγωγής αποτελούν σημαντικό μέρος των εισροών στους πτηνοτρόφους. Με τη διάταξη αυτή δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στους πτηνοτρόφους, όπως πρόβλημα ρευστότητας, ο παραγωγός πρέπει να χρηματοδοτήσει τον ΦΠΑ για 60 ημέρες για τους νεοσσούς και 180 ημέρες για τις πουλάδες συν τον χρόνο των 120-150 ημερών που θα πληρωθεί το εμπόρευμα που θα πουλήσει» αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΠΙΝΔΟΣ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Οι εισαγόμενοι νεοσσοί από τη Βουλγαρία έχουν μηδενικό ΦΠΑ και το όφελος του 24% μεγαλύτερης ρευστότητας είναι το μεγάλο κίνητρο για να αυξηθούν οι εισαγωγές και να μειωθεί η ελληνική παραγωγή».
Κλείνοντας την επιστολή ο κ. Δημητρίου ζητά την άμεση παρέμβαση των δύο υπουργών «ώστε να σταματήσει η αδικία αυτή και να γίνει επαναφορά των νεοσσών και πουλάδων στον μειωμένο συντελεστή όπως ήταν και πριν το 2015».
Την επιστολή αυτή κατέθεσε ως Αναφορά ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης, ζητώντας απάντηση από τους δύο υπουργούς Αικ. Παπανάτσιου και Β. Αποστόλου.