Νέα εποχή στις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ, βλέπει ο αγροδιατροφικός κλάδος (upd)
Related Articles
- Η Ινδία επιχειρεί εμπορικό άνοιγμα προς την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας – Απονομή πιστοποιητικών εκπαίδευσης σε Ινδούς κτηνοτρόφους στη Λάρισα
- Συνάντηση ΥΠΑΑΤ με τον Τούρκο πρεσβευτή, εν αναμονή του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα – Πρόταση συνεργασίας σε επίπεδο έρευνας
- 186 εκατ. ευρώ για την προώθηση γεωργικών προϊόντων το 2024 από την Ε.Ε. – Στήριξη βιώσιμων και ΠΟΠ
Η ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και της τεχνολογικής συνεργασίας είναι ένας από τους πυλώνες της συνεργασίας Ευρ. Ένωσης και ΗΠΑ, στη νέα εποχή στην οποία εισέρχονται οι διμερείς σχέσεις.
Δείτε επίσης: Τι αναμένει η ευρωπαϊκή αγροδιατροφική αλυσίδα από τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ε.Ε.
Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται από τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 15/6 στις Βρυξέλλες και στην οποία μετείχαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ήταν η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-ΗΠΑ από το 2014 και επίσης η πρώτη επίσκεψη Προέδρου των ΗΠΑ στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. από το 2017.
Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν, τα δύο μέρη υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν την εμπορική και επενδυτική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ. Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να δημιουργήσουν ένα Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC) για να αποφευχθούν νέα περιττά τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο, να αναζητηθεί κοινό έδαφος και συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας, ψηφιακών ζητημάτων και αλυσίδων εφοδιασμού, να αναπτυχθούν συμβατά και διεθνή πρότυπα.
Σε αυτό το πλαίσιο, Ε.Ε. και ΗΠΑ διακηρύσσουν ότι θα συνεργαστούν για την επίλυση εντάσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές από την Ε.Ε. και θα εργαστούν προκειμένου το εμπόριο να ανακάμψει από τα χαμηλά του 2020.
Πώς αντιδρούν αγρότες και συνεταιρισμοί
Σε μια πρώτη αντίδραση, μετά το αποτέλεσμα της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι αγρότες και οι αγροτοσυνεταιρισμοί υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τη νέα εποχή που ξεκινά στις διμερείς σχέσεις και μίλησαν για έναν «άνεμο αλλαγής».
Με ανακοίνωσή τους καλωσόρισαν την αναστολή των δασμολογικών μέτρων και αντίμετρων στα οποία είχαν προχωρήσει τα δύο μέρη στο πρόσφατο παρελθόν.
Σύμφωνα με τις Copa & Cogeca, «αυτή η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία για τον αγροτικό τομέα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, ειδικά σε μια εποχή που οι οικονομίες μας αρχίζουν να ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της COVID-19».
Σε δήλωσή του μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας των Copa & Cogeca, Πέκα Πεσόνεν, τόνισε: «Σήμερα αισθανόμαστε τον άνεμο της αλλαγής στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και αυτό είναι καλό νέο για τον αγροτικό κόσμο. […] Ελπίζουμε ότι η σημερινή εξέλιξη θα αποτελέσει ένα σκαλοπάτι για την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας και του διεθνούς εμπορίου».
Η αντίδραση της Επιτροπής AGRI
Θετικά είδε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, Norbert Lins, τη συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ για τη διαμάχη Airbus-Boeing, εξαιτίας της οποίας ξεκίνησε ο κύκλος των δασμολογικών αντίμετρων σε μια σειρά αγροδιατροφικών προϊόντων.
Όπως δήλωσε ο Lins:
«Το τέλος της διαμάχης Airbus-Boeing είναι ένα πολύ καλό σημάδι για τις διατλαντικές μας σχέσεις και τους αγρότες μας στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Τους δίνει ελπίδα ότι στο μέλλον μπορούν να εξάγουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα τους χωρίς φόβο ότι θα χτυπηθούν σκληρά από κυρώσεις που επιβάλλονται λόγω εμπορικής διαφοράς σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα είναι το πρώτο απτό αποτέλεσμα της ανανέωσης των διατλαντικών μας σχέσεων. Ωστόσο, αυτό το θετικό βήμα πρέπει να ακολουθηθεί από περισσότερα: Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο διατλαντικό κοινό έδαφος, ειδικά σε εμπορικά θέματα, αλλά και στη γεωργία. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να κάνουμε τη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές ανθεκτικές στις προκλήσεις του μέλλοντος».