Η Ινδία επιχειρεί εμπορικό άνοιγμα προς την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας – Απονομή πιστοποιητικών εκπαίδευσης σε Ινδούς κτηνοτρόφους στη Λάρισα

06 December 2023

Η Ινδία επιχειρεί εμπορικό άνοιγμα προς την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας – Απονομή πιστοποιητικών εκπαίδευσης σε Ινδούς κτηνοτρόφους στη Λάρισα

Το εμπορικό άνοιγμα προς την Ινδία και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα προωθείται αφενός με την προ μηνός επίσκεψη του ΥΠΑΑΤ στην Ινδία και αφετέρου του Ινδού πρωθυπουργού, Narendra Modi στην Ελλάδα. Όμως, θα υπάρξει και συνέχεια, με επίσκεψη τον Ιανουάριο, του Ινδού υπουργού Ιχθυηρών, Κτηνοτροφίας και Γαλακτοκομίας, κ. Parshottam Rupala.

Κατά την απονομή των πιστοποιητικών εκπαίδευσης -πρόκειται για τον 7ο κύκλο αποφοίτων- σε Ινδούς σπουδαστές που εκπαιδεύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλές πρακτικές για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος σε ινδικά αγροκτήματα» ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε τη βούληση της Ελλάδας να αποτελέσει πύλη των ινδικών προϊόντων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο ΥΠΑΑΤ τόνισε: «Θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει εμπορικό κόμβο μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης για τις ινδικές αγροτικές εξαγωγές, μια πύλη εισόδου της Ινδίας στην ευρωπαϊκή αγορά. Η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, γεγονός που την καθιστά έναν αξιόπιστο εταίρο για την Ινδία. .. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, ιδίως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που προσελκύει Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας. Η Ινδία αποτελεί –πλέον- την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, που σε συνδυασμό με τον υψηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, κατατάσσεται ως ένας εκ των ταχέως αναπτυσσόμενους οικονομικούς γίγαντες του πλανήτη. Το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει, ιδίως στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας, καθώς και η τεράστια ζήτηση της αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες, την καθιστούν τον ιδανικό εταίρο για διεθνείς συνεργασίες. ... Ελλάδα και Ινδία είναι δύο χώρες με κοινό χαρακτηριστικό την μακρά ιστορία. Μπορούμε να αποκτήσουμε κι ένα ακόμα: Την καλή συνεργασία στον αγροδιατροφικό χώρο. Αποτελούμε άλλωστε χώρες που ο αγροδιατροφικός τομέας έχει ισχυρό αποτύπωμα στις κοινωνίες μας. Επενδύουμε λοιπόν στις καλές σχέσεις, ευελπιστώντας στο αμοιβαίο όφελος».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Ινδός πρέσβης Roundendra Dandon, ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, η διοίκηση της Joist  και ο γ.γ. του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μελάς.

Να σημειώσουμε πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου συναντήθηκε με τον πρύτανη, Χαράλαμπο Μπιλλίνη με τον οποίο συζήτησε το ενδεχόμενο Δημιουργίας Τεχνολογικού Πάρκου μεταξύ του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λάρισας και της Joist, σε εκτάσεις που ανήκουν στο ΥΠΑΑΤ. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της προσπάθειας εισαγωγής της τεχνολογίας στον αγροδιατροφικό χώρο.

06 December 2023
Banner
Banner