Τι αναμένει η ευρωπαϊκή αγροδιατροφική αλυσίδα από τη σημερινή σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ε.Ε.

15 June 2021

Τι αναμένει η ευρωπαϊκή αγροδιατροφική αλυσίδα από τη σημερινή σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ε.Ε.

Την ελπίδα της ότι η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ευρ. Ένωσης θα επιλύσει κρίσιμες εμπορικές διαφορές που προέκυψαν τα πρόσφατα χρόνια, εκφράζουν με έμφαση οι φορείς της ευρωπαϊκής αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Όπως είναι γνωστό, σήμερα 15 Ιουνίου 2021 πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-ΗΠΑ, στην οποία τα δύο μέρη αναμένεται να εξετάσουν ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η COVID-19, το κλίμα, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η τεχνολογία, τα εξωτερικά θέματα και οι κοινές αξίες.

Με αφορμή αυτή τη συνάντηση οι οργανώσεις Copa-Cogeca, CELCAA και FoodDrinkEurope (αγρότες και συνεταιρισμοί, εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων και βιομηχανία τροφίμων) καλούν τους πολιτικούς ηγέτες να αξιοποιήσουν την τρέχουσα θετική δυναμική στις διμερείς σχέσεις για να επιλύσουν τις συνεχιζόμενες διατλαντικές διαφορές και να καταργήσουν τα δασμολογικά αντίμετρα για τα αγροδιατροφικά προϊόντα. Σημειώνεται ότι τα αντίμετρα ήταν αποτέλεσμα των διαφορών που χωρίζουν ΗΠΑ και Ε.Ε. σχετικά με τις επιδοτήσεις των αεροπορικών τους βιομηχανιών.
Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είναι βασικοί εμπορικοί εταίροι στα προϊόντα αγροδιατροφής, ενώ το 2020, το διμερές εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων ανήλθε σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι οργανώσεις, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, χαιρετίζουν την τετράμηνη αναστολή δασμών που έλαβαν τα δύο μέρη, σημειώνουν όμως ότι πρέπει να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η αναστολή των δασμών στα αγροδιατροφικά προϊόντα ισχύει μέχρι τις 11 Ιουλίου. Καλούν συνεπώς σε μια συνεργατική προσέγγιση για την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και την εξεύρεση κοινών μόνιμων λύσεων. Θεωρούν αυτή την επιλογή κομβικής σημασίας, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που οι αγροδιατροφικές εφοδιαστικές αλυσίδες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντική αβεβαιότητα και κόστη, στο φόντο της πανδημίας της Covid-19.

«Ευελπιστούμε ότι οι κοινές προσπάθειες των πολιτικών ηγετών θα οδηγήσουν το σημερινό θετικό momentum και στο επόμενο επίπεδο, με μια σαφή συμφωνία για ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας και ενός εμπορικού πλαισίου που θα βασίζεται σε κανόνες» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις.

15 June 2021
Banner
Banner