Νέα απόφαση για το παρασκευαστήριο των κρεοπωλείων

15 September 2014

Νέα απόφαση για το παρασκευαστήριο των κρεοπωλείων

  • Επιτρέπεται και ο προσωρινός χωροταξικός ή χρονικός διαχωρισμός
  • Τα κρεοπωλεία μπορούν να παράγουν όλα τα παρασκευάσματα
  • Χρειάζεται προσοχή στην αναγραφή των ενδείξεων

 

Γράφει ο Γιώργος Κατερίνης

Δημοσιεύτηκε στο Meat News, τ.19, Σεπτέμβριος 2014

 

Νέα υπουργική απόφαση για τον ειδικό χώρο παρασκευαστηρίου που διαθέτουν τα κρεοπωλεία έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, ημέρα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Πρόκειται για την απόφαση 464/92592 που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος και αντικαθιστά την μέχρι σήμερα ισχύουσα (306272/2008), με βάση την οποία έχουν εκδοθεί περίπου 1500 άδειες, γνωστές ως άδειες «παρακείμενου χώρου».

Η παραγωγή και η διάθεση παρασκευασμάτων αποτελεί για το κρεοπωλείο μια ιδιαίτερη δραστηριότητα, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος, αφού ο κρεοπώλης πλέον συνειδητοποιεί ότι η ιδιαίτερη γνώση που έχει για το κρέας και η τεχνική του μπορούν να γίνουν σύγχρονα εμπορικά «όπλα». Σήμερα τα κρεοπωλεία παράγουν όχι μόνο παραδοσιακά σκευάσματα, αλλά ένα μεγάλο πλούτο παρασκευασμάτων που ως βάση τους έχουν τα διάφορα είδη κρέατος και προσφέρονται σε μορφή ημιέτοιμου γεύματος. Η τέχνη του παρασκευάσματος έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος της τεχνικής του κρεοπώλη και μεταδίδεται με τον παραδοσιακό τρόπο από γενιά σε γενιά.

Η νέα απόφαση αναγνωρίζει και νομιμοποιεί αυτή την ιδιαίτερη παραδοσιακή τεχνική των κρεοπωλών και προσπαθεί να επιλύσει κάποια προβλήματα που είχαν προκύψει στην εφαρμογή της προϋπάρχουσας απόφασης. Το θετικό είναι ότι προέκυψε μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης με τους κρεοπώλες, με τη συμμετοχή της κλαδικής ομοσπονδίας.

Το προεδρείο της ΠΟΚΚ, όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε,

«αφουγκραζόμενο την σοβαρότητα του θέματος ήταν παρόν σε όλη την διαδικασία επιμέλειας και διόρθωσης της ανωτέρω απόφασης. Το κυριότερο όλων είναι ότι πλέον, βάση της απόφασης, μπορεί να υπάρχει μόνιμος ή προσωρινός, χωροταξικός ή χρονικός διαχωρισμός στο κρεοπωλείο, οπότε και τα πιο μικρά αδειοδοτημένα κρεοπωλεία, θα μπορούν να παρασκευάζουν παρασκευάσματα κρέατος, με την απαραίτητη προϋπόθεση, ότι θα τηρούνται οι υγειονομικοί όροι και διατάξεις».

Βασική αλλαγή στη νέα απόφαση είναι η διαφοροποίηση στην έννοια του «σαφούς διαχωρισμού», την οποία επισημαίνει και η ΠΟΚΚ, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον κάθε επαγγελματία να διαμορφώσει το χώρο του όπως εκείνος θεωρεί καλύτερα, αρκεί βέβαια να αποφεύγονται οι επιμολύνσεις.

Εξίσου σημαντική αλλαγή γίνεται στη δυνατότητα να παράγονται στο παρασκευαστήριο πλέον όλα τα παρασκευάσματα και όχι μόνο τα παραδοσιακά.

Στις επόμενες σελίδες δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο της νέας υπουργικής απόφασης, καθώς και μια αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων που δίνει, γραμμένη από δυο επιστήμονες, την Ολυμπία Χατζημπύρου και τον Δημήτρη Κεραμυδά, ειδικά για το περιοδικό μας.

Μια ιδιαίτερη επισήμανση οφείλουμε να κάνουμε σχετικά με τη νέα Υ.Α. που αφορά στις ενδείξεις που πρέπει να φέρουν τα προϊόντα του παρασκευαστηρίου. Συγκεκριμένα στο άρθρο 5, παράγραφος 3 της απόφασης αναφέρεται ότι «κατά την πώληση των προϊόντων θα πρέπει να αναγράφονται οι απαραίτητες ενδείξεις, που προβλέπονται από τον Καν. 1169/2011 όπως αυτός ισχύει». Ο συγκεκριμένος Κανονισμός αφορά όλα τα είδη τροφίμων, εισάγει μια σειρά υποχρεωτικών ενδείξεων και μάλιστα η εφαρμογή του ξεκινά στις 13 Δεκεμβρίου 2014. Στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα οι ενδείξεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικές, πλην της αναφοράς σε συστατικό ή ουσία που προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Άρα αν ερμηνεύουμε σωστά την προαναφερόμενη παράγραφο της νέας απόφασης, η μόνη ένδειξη που πρέπει να μπαίνει στα παρασκευάσματα, εφόσον αυτά δεν διατίθενται συσκευασμένα, είναι η τυχόν παρουσία κάποιου προϊόντος που προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες (ενδεικτικά στον σχετικό κατάλογο του Καν. 1169/2011 αναφέρονται τα αυγά, η σόγια, το γάλα, το σέλινο, διάφοροι ξηροί καρποί κ.λπ.). Αν όμως το κρεοπωλείο διαθέτει τα παρασκευάσματα συσκευασμένα, τότε είναι απαραίτητη η αναγραφή των ακόλουθων ενδείξεων: ονομασία της επιχείρησης, ονομασία του προϊόντος, συστατικά, ποσότητα, ημερομηνία ανάλωσης, τρόπος συντήρησης (σε τι θερμοκρασία πρέπει να αποθηκεύεται), επισήμανση ότι πρέπει να υποστεί θερμική επεξεργασία πριν καταναλωθεί.

Ελπίζουμε ότι για αυτά, αλλά και για όποια άλλα θέματα χρειάζονται διευκρινίσεις, θα υπάρξει σχετική εγκύκλιος από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία.

 

Σημείωση: Ολόκληρη την εθνική και κοινοτική νομοθεσία που διέπει (και) το κρεοπωλείο μπορεί να βρει ο αναγνώστης σε αυτή την ιστοσελίδα, στην ενότητα ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.

15 September 2014
Banner
Banner