Να δοθούν στους κτηνοτρόφους τα 446 εκατ. € που επιστρέφει η Ε.Ε., ζητά ο Σύλλογος Τυρνάβου

11 May 2020

Να δοθούν στους κτηνοτρόφους τα 446 εκατ. € που επιστρέφει η Ε.Ε., ζητά ο Σύλλογος Τυρνάβου

Δημόσια δέσμευση ότι τα 466 εκατ. ευρώ που επιστρέφει στη χώρα μας η Ε.Ε. (λόγω ακύρωσης των καταλογισμών εξαιτίας των βοσκοτόπων), θα διοχετευθούν στον κτηνοτροφικό κλάδο, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο κτηνοτροφικός σύλλογος δήμου Τυρνάβου.

Σε επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος Αργύρης Μπαϊραχτάρης, ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος, με αιχμή την αιγοπροβατοτροφία, έχει σπουδαίο ρόλο, τόσο ως τομέας οικονομικής δραστηριότητας, όσο και ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά. «Ο κτηνοτροφικός κλάδος, αποτελεί τροφοδότη σημαντικής σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, ιδιαίτερης σημασίας για τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία αποτελεί σταθερά τον κινητήριο μοχλό της μεταποίησης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας αλλά και συνεισφοράς αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας» αναφέρεται στην επιστολή, με ιδιαίτερη μνεία στο εθνικό μας προϊόν, τη Φέτα.

Οι κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζονται αφανείς στυλοβάτες της ελληνικής υπαίθρου, «οι οποίοι διαχρονικά βιώνουν μια άσχημη οικονομική κατάσταση αλλά ετούτη την ώρα, με την πανδημία του κορονοϊού, έχει επιδεινωθεί δραματικά η θέση τους και τώρα είναι η ώρα που χρειάζονται πραγματική και ουσιαστική στήριξη».

Επειδή «τυχόν κατάρρευση των κτηνοτρόφων θα σημάνει την ταυτόχρονη κατάρρευση όλου του κλάδου των τροφίμων και της μεταποίησης», οι κτηνοτρόφοι του Συλλόγου Τυρνάβου ζητούν από τον υπουργό:

«1. Τα 466 εκατ. ευρώ (280+166) που επιστρέφονται στη χώρα μας από την Ε.Ε., λόγω της ακύρωσης των καταλογισμών εξαιτίας των βοσκοτόπων, να διοχετευθούν στον κτηνοτροφικό κλάδο. Το ΥΠΑΑΤ και προσωπικά εσείς κύριε Βορίδη, έχετε ιερή υποχρέωση να διεκδικήσετε από το υπ. Οικονομικών αυτά τα κονδύλια, διότι στην κυριολεξία, ανήκουν στους κτηνοτρόφους και εν γένει, στους συντελεστές του πρωτογενή τομέα.

Ζητάμε λοιπόν, επιτακτικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμευθεί δημόσια, χωρίς περιστροφές, ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Από αυτά τα 466 εκατ. ευρώ, μπορούν να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι για:

α) Τις εξευτελιστικές τιμές του κρέατος των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα

β) Την αναπλήρωση απώλειας εισοδήματος από την επί τριετία μείωση των τιμών στο γάλα, οι οποίες τιμές ακόμα και σήμερα παραμένουν καθηλωμένες

γ) Τις κομμένες ή μειωμένες εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2013-2014

δ) Τη συμπλήρωση ποσού, για αυξημένη εξισωτική αποζημίωση του έτους 2020

2. Την αλλαγή της τροπολογίας για την αποζημίωση του καταρροϊκού πυρετού, που αναφέρει 30 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και την αύξησή του στα 120 ευρώ, δηλαδή, όσο ήταν το προβλεπόμενο αρχικό ποσό

3. Την ένταξη των κτηνοτρόφων στα μέτρα αναστολής πληρωμής των υποχρεώσεων σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες

4. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των φορολογικών βαρών

5. Την ενίσχυση των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε με ενισχύσεις de-minimis σε παραγωγούς και μεταποιητές, ειδικά τώρα που διαταράσσεται η ισορροπία στην αγορά, λόγω κορονωιού, είτε με δράσεις προβολής και κατοχύρωσης και νέων προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ»

Ο Σύλλογος εκφράζει επίσης προβληματισμό διότι  εν μέσω της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν δεν στηρίζουν επαρκώς με ευρωπαϊκά κονδύλια τους αγρότες, αντιθέτως έχουν απλώς δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να χορηγούν ενισχύσεις από τον κρατικό τους προϋπολογισμό.  

Και δημόσια στήριξη προς τον πρόεδρο

Σημειώνεται ότι την επιστολή συνοδεύει… δήλωση στήριξης προς τον πρόεδρο Αργύρη Μπαϊραχτάρη και προς το Δ.Σ. του Συλλόγου. Τη δήλωση υπογράφουν τα μέλη του Δ.Σ.: Αργύρης Μπαϊραχτάρης, Αντώνης Τσίτσιας, Ζήσης Παρλίτσης, Σωτήρης Μπακαγιάννης, Άρης Γαϊτάνης, αλλά και οι Ομαδάρχες του συλλόγου Γιάννης Γκάτσιος, Ομαδάρχης Τυρνάβου, Λάμπρος Τσίτσιας, Ομαδάρχης Αργυροπουλίου, Αδάμος Αβδέλας, Ομαδάρχης Αμπελώνα, Χρήστος Καλόγερος, Ομαδάρχης Δελερίων-Ροδιάς, καθώς επίσης και η Μαριάννα Μπανταβάνη, υπεύθυνη τύπου του συλλόγου.

Οι υπογράφοντες δηλώνουν «ότι ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός σύλλογος της χώρας, θα συνεχίσει το έργο του και θα δυναμώνει καθημερινά, προς όφελος του αιγοπροβατοτροφικού κλάδου».

Η δημόσια στήριξη μελών του Δ.Σ. προς τον πρόεδρο του Συλλόγου έρχεται λίγο καιρό μετά την ένταση που έγινε γνωστή όταν κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου διαφώνησαν δημόσια με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Αργύρη Μπαϊραχτάρη, με αφορμή την αποζημίωση του ζωικού τους κεφαλαίου το οποίο επλήγη το 2014 από καταρροϊκό πυρετό. Αφορμή για την ένταση ήταν η ρύθμιση που περιλαμβανόταν στο «ερανιστικό» νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για την επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος. Τα ποσά της αποζημίωσης θεώρησε μη-ικανοποιητικά ο πρόεδρος του Συλλόγου προκαλώντας την έντονη αντίθεση άλλων μελών του Συλλόγου που τον κατηγόρησαν για πολιτική μονομέρεια και υποστήριξαν τη ρύθμιση Βορίδη.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είχε προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και τον πρώην υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη τον Οκτώβριο 2019 με αφορμή τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί του ζητήματος.

11 May 2020
Banner
Banner