Εν μέσω μπλόκων, πώς θα μετακινηθεί στην Περιφέρεια ο κρεοπώλης για να φέρει κρέατα για το Πάσχα;

09 April 2020

Εν μέσω μπλόκων, πώς θα μετακινηθεί στην Περιφέρεια ο κρεοπώλης για να φέρει κρέατα για το Πάσχα;

Ήδη από χθες ισχύουν τα νέα αυστηρότερα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας για τις μετακινήσεις των πολιτών τις επόμενες τουλάχιστον 20 ημέρες. Όπως ανακοινώθηκε, «κλείνουν» διόδια, λιμάνια, σιδηροδρομικοί σταθμοί και αεροδρόμια, ενώ θα αναπτυχθούν και σημεία ελέγχου σε όλα τα πιθανά σημεία διέλευσης προκειμένου να αποτραπεί κάθε άσκοπη μετακίνηση.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να αποτραπεί κάθε άσκοπη μετακίνηση, αυτές τις μέρες που κρίνονται σημαντικά ζητήματα δημόσιας υγείας. Όμως, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί αιτία καταστροφής για κλάδους επαγγελματιών που δεν φαίνεται να λαμβάνουν καμία στήριξη από την Πολιτεία - σε αντίθεση με το σχεδόν 80% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στους ΚΑΔ οι οποίοι θα λάβουν στήριξη λόγω των πληγμάτων που έχουν δεχθεί από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Ο λόγος για τους κρεοπώλες, που τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν στη δύσκολη κατάσταση να πρέπει να παραλάβουν το προϊόν που έχουν ήδη παραγγείλει για τα καταστήματά τους για την περίοδο του Πάσχα, αλλά θα βρουν μπροστά τους την άρνηση των Αρχών να τους επιτρέψουν τη μετακίνηση στην Περιφέρεια.

Το θέμα έφερε με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών της Ν.Δ., Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, ο οποίος ρωτά τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη πώς προτίθενται να παρέμβουν για την επίλυση ενός τέτοιου θέματος.

Ο κ. Σπανάκης στην Ερώτησή του σημειώνει ότι οι κρεοπώλες του Λεκανοπεδίου της Αττικής, για την κάλυψη των αναγκών του Πάσχα και των Χριστουγέννων δίδουν παραγγελίες αρκετούς μήνες πριν σε εμπόρους και κτηνοτρόφους-παραγωγούς της Περιφέρειας και για την υλοποίηση των παραγγελιών αυτών μετακινούνται οι ίδιοι με τα επαγγελματικά τους οχήματα. Χαρακτηριστικά, αναφέρει ο βουλευτής, «οι παραγγελίες έχουν δοθεί εδώ και αρκετούς μήνες στους Εμπόρους της Περιφέρειας (π.χ. Κορινθία, Ηλεία, Λάρισα, Ημαθία, Ιωάννινα, Λακωνία)».

Εάν δεν υπάρξει κάποια διέξοδος στο θέμα αυτό, το αποτέλεσμα θα είναι βλαπτικό για κρεοπώλες, προμηθευτές, πελάτες, αλλά και για τα Δημόσια έσοδα. Πρόκειται για μια τεράστια οικονομική ζημιά.

Σημειώνοντας ότι η διευκόλυνση της εκτέλεσης των παραγγελιών αποτελεί και αίτημα της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής "Οι Ταξιάρχες", ο κ. Σπανάκης ερωτά τους Υπουργούς:

«1. Προτίθεστε να άρετε τους περιορισμούς στους κρεοπώλες προκειμένου να μετακινηθούν στην Περιφέρεια και να προμηθευτούν κρέατα που έχουν ήδη παραγγείλει για τις ανάγκες του Πάσχα;

2. Πότε θα ενημερωθούν οι κρεοπώλες για τον τρόπο και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση που προβείτε σε άρση των περιορισμών μετακίνησης;

3. Προτίθεστε να δημιουργήσετε ειδική πλατφόρμα γνωστοποίησης των μετακινήσεων των εμπόρων που καλύπτουν τροφοδοσίες;»

Οι απαντήσεις θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί η Πολιτεία (ορθώς) δεν θέλει να δώσει το σήμα των εξαιρέσεων στις απαγορεύσεις μετακίνησης, όμως από την άλλη πώς θα επιβάλει σε μια ομάδα επαγγελματιών ένα τόσο μεγάλο κόστος;

Επιβάλλεται να δοθεί λύση. Και είναι αναγκαία η μέγιστη δυνατή ευελιξία. Διότι στην περίπτωση των κρεοπωλών ΔΕΝ μπορεί να δοθεί μια λύση-μπάλωμα όπως αυτή που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης για τους παραγωγούς–πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές άλλης Περιφέρειας από τον τόπο παραγωγής του προϊόντος τους: για αυτή την ομάδα επαγγελματιών, δηλαδή, προβλέφθηκε ότι κάθε παραγωγός–πωλητής ή ο αναπληρωτής του, με υπεύθυνη δήλωση που θα φέρει διαρκώς μαζί του, θα δηλώσει μόνιμο τόπο κατοικίας στην περιοχή που θέλει να δραστηριοποιείται (με την δέσμευση ότι, μέχρι την λήξη των μέτρων καραντίνας, δεν θα επανέλθει στην Περιφέρειά του αλλά θα διαμένει μόνιμα στην περιοχή που θα δηλώσει) και θα εμπορεύεται τα δικά του προϊόντα που θα  παραλαμβάνει μέσω μεταφορικής στην Αθήνα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο παραγωγός θα γίνει δηλαδή προσωρινά εσωτερικός μετανάστης αν θέλει να συνεχίσει να πουλάει προϊόν στη Λαϊκή...

09 April 2020
Banner
Banner