Μπαϊραχτάρης: Πώς αναδείχθηκε σε έναν υπερδραστήριο φορέα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου

23 June 2020

Μπαϊραχτάρης: Πώς αναδείχθηκε σε έναν υπερδραστήριο φορέα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου

Τα πεπραγμένα και τους μελλοντικούς στόχους του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου, αναδεικνύει σε ανοικτή ενημερωτική επιστολή του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αργύρης Μπαϊραχτάρης.

Το όνομα του Συλλόγου είχαν εμπλέξει στην πολύμηνη κόντρα τους ο νυν και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.κ. Βορίδης και Αραχωβίτης, με αφορμή τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της περιοχής για τον καταρροϊκό πυρετό. Όμως ο Σύλλογος, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του εδώ και περίπου δύο χρόνια, έχει αναδειχθεί σε έναν δραστήριο φορέα για τις δράσεις και προτάσεις του οποίου γίνεται πλέον συχνά λόγος.

Από αριστερά οι Άρης Γαϊτάνης, Αντώνης Τσίτσιας, Αργύρης Μπαϊραχτάρης, Ζήσης Παρλίτσης 

«Με στοχευμένες δράσεις, με δημόσιες παρεμβάσεις, με καίριες επισημάνεις αλλά πρωτίστως με καθημερινό αγώνα για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι, καταφέραμε να κάνουμε γνωστό και υπολογίσιμο το σύλλογό μας σε όλη τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαϊραχτάρης, επισημαίνοντας ότι «Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του, το νέο Δ.Σ. είχε δεσμευθεί προς τα μέλη του αλλά και ευρύτερα προς τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιφέρειας Θεσσαλίας και όχι μόνο, ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό, για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου και κυρίως ότι θα δίνει καθημερινά μάχη για την υπεράσπιση και προάσπιση των συμφερόντων των αιγοπροβατοτρόφων».  

Σήμερα, μόλις ενάμιση χρόνο μετά τις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη αιρετής Διοίκησης, «ο σύλλογός μας, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο κτηνοτροφικό σύλλογο σε όλη τη χώρα, μιας και έχει στις τάξεις του, πάνω από 270 εγγεγραμμένα μέλη» σημειώνει ο πρόεδρος και αναφέρεται σε στοχευμένες δράσεις, δημόσιες παρεμβάσεις, καίριες επισημάνεις του Συλλόγου. «Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι στις κλειστές συσκέψεις της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, συνεχώς υπάρχει αναφορά στο σύλλογό μας, για τις θέσεις και τις απόψεις που εκφράζει, οι οποίες απηχούν τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.

Και πώς να μην μας μνημονεύουν στο ΥΠΑΑΤ, όταν σε ενάμιση χρόνο, αποστείλαμε στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ 12 επιστολές, που αφορούσαν καυτά θέματα και προβλήματα των κτηνοτρόφων, όταν κάποιοι άλλοι την ίδια στιγμή κώφευαν και σφύριζαν αδιάφορα;» επισημαίνει ο κ. Μπαϊρακτάρης και απαριθμεί ορισμένα πεδία ενασχόλησης του δραστήριου Συλλόγου: οι τιμές στο γάλα, οι ενισχύσεις De minimis, η αποκατάσταση της αδικίας με το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, ο καταρροϊκός πυρετός, οι ελληνοποιήσεις, η έκτακτη ενίσχυση λόγω κορωνοϊού, η θεσμική θωράκιση του επαγγέλματος, η δημιουργία ξεχωριστού ταμείου στον ΕΛΓΑ για τους κτηνοτρόφους κ.α.    

Καταφέρεται επίσης εναντίον ορισμένων που λειτούργησαν ως «Δούρειοι Ίπποι» και ως εκφραστές του κομματικού συνδικαλισμού, προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία του Συλλόγου, «αλλά ευτυχώς απέτυχαν παταγωδώς».  

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Τυρνάβου εντάχθηκε πρόσφατα στο δυναμικό του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργάζεται με κτηνοτροφικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς της περιφέρειας Θεσσαλίας, με το Συντονιστικό των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως επίσης με συλλόγους της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία συνεργασίας και με συλλόγους της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου αλλά και της Κρήτης, «με σκοπό την πιο αποτελεσματική λειτουργία και επίλυση των προβλημάτων που έχουμε ως αιγοπροβατοτροφικός κλάδος».

Συμμετέχει στη Γ.Σ. της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα, στην οποία εκπροσωπείται από τον Γραμματέα του Αντώνη Τσίτσια, ενώ στο επίκεντρο της προσπάθειας της Διοίκησης βρίσκεται σήμερα η σύσταση και λειτουργία του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δήμου Τυρνάβου, με τη σκέψη ότι «πέρα από τη συνδικαλιστική δράση, η συσπείρωση των παραγωγών σε συνεργατικά σχήματα, μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη καθώς και  να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, είτε ατομικών, είτε συλλογικών επενδύσεων αλλά και να αναβαθμίσουμε το επάγγελμά μας».

Σημειώνεται ότι η διαδικασία ίδρυσης και συγκρότησης Συνεταιρισμού-Ομάδας Παραγωγών αιγοπροβατοτρόφων Τυρνάβου είχε διακοπεί λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας COVID-19 αλλά τώρα επανεκκινεί και έχει μάλιστα τεθεί νέα καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων ένταξης στον συνεταιρισμό η 10η Ιουλίου 2020.

[Image by Konevi from Pixabay]

23 June 2020
Banner
Banner