Μόνο 20 ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ στην ΤΤΙΡ
Related Articles
Από τα 1.300 περίπου ευρωπαϊκά προϊόντα αναγνωρισμένα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.), μόνο 201, εκ των οποίων 20 από την Ελλάδα, εντάσσονται στη διαπραγμάτευση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ για τη νέα διατλαντική συμφωνία διεθνούς εμπορίου (TTIP) (ας σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει μέχρι σήμερα συνολικά κατοχυρώσει 103 προϊόντα ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ). Αυτό αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειών για τα προϊόντα προέλευσης AREPO σε ανακοίνωσή του μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε στο Στρασβούργο στις 14 Απριλίου, καλώντας την Κομισιόν να εντάξει μια ευρεία αναγνώριση και προστασία όλων των γεωγραφικών ενδείξεων στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία.
Στη συνέλευση της AREPO συμμετείχε από τη χώρα μας μόνο η Περιφέρεια Κρήτης. Ας δούμε τι γράφει στη σχετική ανακοίνωσή της:
Στην πρώτη γενική συνέλευση του δικτύου AREPO για το 2016 που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο της Γαλλίας συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ), (Προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, βιολογικά, ορεινά, νησιωτικά, κ.ά). Στο πλαίσιο των εργασιών τα μέλη του Δικτύου AREPO συμμετείχαν στις διεργασίες της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξειδικεύεται στα Κρασιά, Αλκοολούχα Ποτά και Τρόφιμα Ποιότητας. Κατά την ημερίδα με τίτλο "Προϊόντα ποιότητας μέσα σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Γεωργική Έρευνα και Καινοτομία πέρα από το 2020». Μάλιστα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και προοπτικές των προϊόντων ΓΕ στο παγκόσμιο διαμορφούμενο πλαίσιο και την ισορροπία που πρέπει να διατηρηθεί ανάμεσα στην παράδοση που εκφράζουν με την έρευνα και την καινοτομία προκειμένου να προσελκύσουν νέες καταναλωτικές ομάδες. Επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές Γεωργικές Ενδείξεις αντιπροσωπεύουν 15 δις. € από τα οποία τα 30% αναφέρονται σε εξαγωγές στις ΗΠΑ, καθιστώντας τις ένα σημαντικό εισόδημα για τους παραγωγούς κυρίως των ορεινών περιοχών καθώς το 50% των προϊόντων χαρακτηρίζονται και ως ορεινά.
Την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Υπερ-περιφέρειας Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Philippe Richert ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναπτύξει η νέα υπερ-περιφέρεια. Στη Γενική Συνέλευση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων από τη χρήση σημάτων ποιότητας, αλλά και η σε εξέλιξη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) της Ε.Ε με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής επιδίωξη της Ε.Ε είναι ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίδει στον τομέα αυτό.
Στο κεφάλαιο του αγροτικού τομέα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των ευρωπαϊκών Γεωργικών Ενδείξεων (ΠΟΠ και ΠΓΕ) στις οποίες η Ε.Ε θέλει να ενισχύσει το βαθμό προστασίας τους στην αγορά των Η.Π.Α. Γι’ αυτό το λόγο δημιούργησε ένα μικρό κατάλογο με 201 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ από τα 1513 τα οποία έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα. Το δίκτυο AREPO το οποίο εξειδικεύεται στην προστασία των ΓΕ διένειμε στα μέλη του το κείμενο καθώς και τον ονομαστικό κατάλογο με τις προτεινόμενες Γεωργικές Ενδείξεις. Η Περιφέρεια Κρήτης άμεσα εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τη διάκριση αυτή. Ειδικότερα η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη επανέλαβε το αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης για συνολική υποστήριξη όλων των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ του νησιού που αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα επεσήμανε την παρέμβαση προς τον Έλληνα Υπουργό Γεωργίας και την επιστολή προς τους Κρήτες ευρωβουλευτές. Η διαλογική συζήτηση που ακολούθησε διαμόρφωσε και το τελικό κείμενο των θέσεων του δικτύου AREPO που συμπλέει απόλυτα με τις θέσεις τις Περιφέρειας Κρήτης.
Εκτενής αναφορά έγινε για τις Γεωργικές Ενδείξεις των μη αγροτικών προϊόντων ένας νέος όρος ο οποίος κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος στην Ε.Ε προκειμένου να θεσμοθετηθεί. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην «πράσινη βίβλο» με τίτλο «Αξιοποιώντας την παραδοσιακή τεχνογνωσία της Ευρώπης: μία πιθανή επέκταση της ενωσιακής προστασίας της γεωγραφικής ένδειξης σε μη γεωργικά προϊόντα». Η θέση της Ε.Ε αφορά τα δυνητικά οφέλη από ένα εναρμονισμένο ενωσιακό σύστημα ΓΕ για παραγωγούς μη γεωργικών προϊόντων. Η μεγαλύτερη διακριτότητα και ελκυστικότητα των προϊόντων τους χάρη στην εγγύηση ποιότητας και προέλευσης σε ολόκληρη την Ε.Ε. θα μπορούσε να ενισχύσει τις πωλήσεις και να επιφέρει πιο αποτελεσματική και ομοιόμορφη πανευρωπαϊκή προστασία κατά ζημιών που οφείλονται σε παραποιήσεις και απομιμήσεις. Η προστασία της κάθε ΓΕ δύναται να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη μη γεωργικών προϊόντων και μεθόδους παραγωγής, από προϊόντα χαμηλής και μεσαίας τεχνολογίας έως υψηλής τεχνολογίας. Μελέτη της Ε.Ε. εκτίμησε την άμεση και έμμεση απασχόληση στο τομέα των προϊόντων μη Γεωργικών Ενδείξεων στην Ευρώπη που παρέχει 4,08 εκατ. θέσεις απασχόλησης. Οι θέσεις εργασίας εντοπίζονται κυρίως σε Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που εδρεύουν στις πιο φτωχές Περιφέρειες από τις οποίες τα δύο τρίτα (2/3) έχουν ποσοστό φτώχιας ή ανεργίας άνω του 20%.
Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης για τις ΓΕ μη αγροτικών προϊόντων από το 2014 σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Ο Γενικός Γραμματέας του Δικτύου AREPO ενθάρρυνε τις Περιφέρειες να προχωρήσουν στην καταγραφή των προϊόντων τα οποία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα ευρωπαϊκό κατάλογο ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες ευκαιρίες.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία το δίκτυο AREPO συμμετέχει καθώς και οι δράσεις προώθησης και προβολής που μπορούν να αναλάβουν φορείς των Περιφερειών, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής προώθησης των αγροτικών προϊόντων. Το δίκτυο επιπρόσθετα έχει δημιουργήσει μια σύγχρονη πλατφόρμα επικοινωνίας για την εξεύρεση εταίρων για την υποβολή κοινών σχεδίων. Στο πλαίσιο των τεχνικών συναντήσεων πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε πρότυπη μονάδα παραγωγής ζυμαρικών με εφαρμογή ρομποτικών συστημάτων στον τομέα της τυποποίησης και αποθήκευσης καθώς και σε επισκέψιμη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής μεταποιημένου λάχανου στην περιοχή της Arsace. Και οι δύο μονάδες παράγουν προϊόντα με Γεωγραφικές Ενδείξεις. Στις διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχε και το στέλεχος της ΠΕ Ρεθύμνης Χαράλαμπος Πίτερης.