Μήνυμα Αποστόλου για τη συμβολή της γεωργίας στην προστασία του περιβάλλοντος

05 June 2018

Μήνυμα Αποστόλου για τη συμβολή της γεωργίας στην προστασία του περιβάλλοντος

«Η γεωργία έχει αποδείξει τη σημαντική της συμβολή στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος και πληρώνει το τίμημα της κλιματικής αλλαγής» υπογραμμίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σε σημερινή δήλωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος όπως έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η 5η Ιουνίου.

Στη δήλωσή του ο υπουργός αναφέρει:

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον αγροτικό τομέα. Ο ίδιος ο αγρότης είναι ο φυσικός «φρουρός» του περιβάλλοντος. Η αειφορία αποτελεί όρο για την ίδια τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

Προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ είναι ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο σέβεται την παράμετρο περιβάλλον και προκρίνει τις αρχές της αειφορίας. Η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας επιτυγχάνεται με βασικές συνιστώσες την αναπτυξιακή και περιβαλλοντική αειφορία, την κοινωνία της γνώσης, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την απασχόληση και την συνοχή του κοινωνικού της ιστού.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης συνεισφέρει ουσιαστικά στην προσπάθεια ανάταξης και αναπροσανατολισμού του παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου της χώρας μας. Στο ΠΑΑ περιλαμβάνονται σημαντικές δράσεις για την προστασία και ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ανάπτυξη των γεωργικών και δασοκομικών συστημάτων σε περιοχές υψηλής φυσικής αξίας και παραδοσιακών τοπίων, την άμβλυνση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών και την ενίσχυση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας.

Υποστηρίζουμε με κάθε μέσο τις αρχές της βιώσιμης εξέλιξης και θεωρούμε ότι η περιβαλλοντική διάσταση της αγροτικής ανάπτυξης ενισχύει τη νομιμοποίησή της στην κοινωνία. Ωστόσο δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η γεωργία έχει ήδη αποδείξει τη θετική συμβολή της στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή.

Ακόμη, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ίδιοι οι γεωργοί πληρώνουν το τίμημα της κλιματικής αλλαγής και πρέπει να εξετάσουμε όχι μόνο πώς θα μετριάσουμε αυτό το τίμημα αλλά και πώς θα τους εφοδιάσουμε με τα κατάλληλα εργαλεία για να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».

05 June 2018
Banner
Banner