Ουκρανία: Ο κίνδυνος έλλειψης ζωοτροφών και οι απαντήσεις της κυβέρνησης

16 March 2022

Ουκρανία: Ο κίνδυνος έλλειψης ζωοτροφών και οι απαντήσεις της κυβέρνησης

Επίκαιρη αλλά και εξαιρετικά κρίσιμη η… Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός ΑΑΤ, Βαγγέλης Αποστόλου. Αφορά τα προβλήματα που δημιουργεί η διακοπή προμήθειας δημητριακών για ζωοτροφές, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.  

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση, προκαλεί αναταράξεις και στο διεθνές εμπόριο προϊόντων, επισημαίνει ο βουλευτής και συμπληρώνει ότι «ειδικά στον αγροδιατροφικό κλάδο σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η διακοπή προμήθειας δημητριακών από τις παραπάνω χώρες. Οι ελλείψεις σε δημητριακά και ζωοτροφές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά είτε επειδή κάποιοι δεν θέλουν να πουλήσουν τα αποθέματά τους, είτε επειδή από όσα φορτία με δημητριακά έχουν ξεκινήσει για την Ελλάδα, μόνο τέσσερα κατάφεραν να φτάσουν. Επιπλέον, η εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών έχει μειωθεί λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας (λιπάσματα, ρεύμα, πετρέλαιο)».

Σε αυτό το φόντο, δημιουργείται πολύ μεγάλη αναστάτωση αναφέρει ο κ. Αποστόλου, υπογραμμίζοντας: «Η απουσία πρόβλεψης και πρόληψης της κατάστασης και η μη εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης κινδύνου συμβάλλουν στην εκτόξευση των τιμών που οι κτηνοτρόφοι προμηθεύονται ζωοτροφές, πράγμα που έχει επιπτώσεις στο εισόδημά τους. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια αναστάτωση στους κτηνοτρόφους, που βλέπουν να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης δημητριακών για την παραγωγή ζωοτροφών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθυστερεί να αναλάβει πρωτοβουλίες».

Έτσι, οι ερωτήσεις που καλεί τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει, είναι:  

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη προμήθεια των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές;

2) Με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι τόσο για να καλύψουν το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, όσο και για να μειώσουν το κόστος καλλιέργειας των εγχώριων πρώτων υλών για ζωοτροφές;

16 March 2022
Banner
Banner