Παρεκκλίσεις για τα μικρά εργαστήρια κρέατος, αλλά με ασάφειες

05 March 2015

Παρεκκλίσεις για τα μικρά εργαστήρια κρέατος, αλλά με ασάφειες

Story Highlights

  • αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε στις 22/12/2014 και αφορά τις παρεκκλίσεις για τα μικρά εργαστήρια κρέατος

Related Articles

Παρά τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε στις 22/12/2014 και αφορά τις παρεκκλίσεις για τα μικρά εργαστήρια κρέατος. Η Απόφαση αφορά την παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης από «μικρές επιχειρήσεις» που παράγουν προϊόντα με παραδοσιακά χαρακτηριστικά ή/και δραστηριοποιούνται σε περιοχές υποκείμενες σε ειδικούς γεωγραφικούς περιορισμούς. Πρακτικά ενδιαφέρει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, παραγωγής κιμά, παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας, οι οποίες παράγουν μέχρι τρεις (3) τόνους τελικού προϊόντος μηνιαίως. Αλλά και τις εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας. Πηγές από τον κτηνιατρικό κόσμο αναφέρουν πάντως ότι όλη η εκπόνηση της Υπουργικής Απόφασης έγινε πρόχειρα. Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη των παρεκκλίσεων, αντιθέτως είναι μια αναγκαιότητα οι παρεκκλίσεις, είναι μια θετική προσέγγιση για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά τα παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας, όμως η συγκεκριμένη Απόφαση ίσως χρειαζόταν περισσότερη δουλειά στο ζήτημα των όρων υγιεινής.
Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ανάγκη και νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου. Εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης.

05 March 2015
Banner