«Μια φορά κι έναν καιρό» στο μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας

26 August 2016

«Μια φορά κι έναν καιρό» στο μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας

Με εκδηλώσεις που οργανώνονται σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) γιορτάζει κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων στις 16 Οκτωβρίου.

Για φέτος η σημαντική αυτή μέρα θα έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα, αφού ο FAO αποφάσισε να οργανώσει διαγωνισμό αφίσας και βίντεο. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά από όλο τον πλανήτη και τους ζητά να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους για να διερευνήσουν το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων: «Το κλίμα αλλάζει. Τρόφιμα και η γεωργία πρέπει να αλλάξουν επίσης».

Ο Οργανισμός έχει εδώ και χρόνια θέσει στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη το ζήτημα. Ο αριθμός των ανθρώπων στον πλανήτη Γη αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια έως το 2050, και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 60% για να αντεπεξέλθει σε αυτή την αύξηση. Ταυτόχρονα όμως, μεγάλο μέρος των τροφίμων που καταναλώνονται παγκοσμίως παράγεται από τις μικρής κλίμακας και οικογενειακές εκμεταλλεύσεις - είναι αυτές που κυρίως πλήττονται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες, τις ξηρασίες, και τις καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Σε αυτό το θέμα επέλεξε φέτος ο FAO να αφιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, ζητώντας από τα παιδιά να προβληματιστούν και να δημιουργήσουν γύρω από μια ιδέα: «Πώς η κλιματική αλλαγή καθιστά όλο και πιο δύσκολο το καθήκον της σίτισης ενός διαρκώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού - και τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση».

Ο διαγωνισμός αφίσας και βίντεο αποσκοπεί να δώσει σε παιδιά και εφήβους 5-19 ετών την ευκαιρία να διερευνήσουν αυτό το θέμα και να εκφράσουν τις ιδέες τους για τη σχέση που συνδέει την κλιματική αλλαγή, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και τα αίτια της πείνας στον πλανήτη.

Από τους διαγωνιζόμενους ζητείται να μάθουν για το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων 2016 και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να σχεδιάσουν ψηφιακά ή να ζωγραφίσουν μια σχετική με αυτό αφίσα. Ή, αν προτιμούν, οι έφηβοι ηλικίας 13-19 μπορούν να δημιουργήσουν ένα βίντεο (διάρκειας μέχρι 1 λεπτού) και να το ανεβάσουν στο YouTube με το hashtag: #WFD2016VideoContest.

Για να δώσει στους νέους πρόσθετη έμπνευση, ο FAO συνεργάστηκε με τον γνωστό Ιταλό εικονογράφο και σχεδιαστής Λορέντζο Τερανέρα ο οποίος δημιούργησε ένα συνοδευτικό βιβλίο με εικόνες. Σε αυτό, τα παιδιά θα αναγνωρίσουν τους αγαπημένους χαρακτήρες παραμυθιών, καθώς ανακαλύπτουν λύσεις για τις κλιματικές προκλήσεις.

Η προθεσμία για τις συμμετοχές είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2016.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους κανόνες του διαγωνισμού και τον τρόπο συμμετοχής, στην ιστοσελίδα www.fao.org/WFD2016-Contest

26 August 2016
Banner
Banner