Μέχρι 12 Απριλίου οι προτάσεις για προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων

12 January 2018

Μέχρι 12 Απριλίου οι προτάσεις για προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων

Τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων προκήρυξε σήμερα 12 Ιανουαρίου η Κομισιόν. Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 12 Απριλίου 2018 μέσω της ειδικής διαδικτυακής πύλης. Η Κομισιόν θα τις αξιολογήσει και θα ανακοινώσει τους δικαιούχους το φθινόπωρο.

Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων, όπως εμπορικές οργανώσεις, οργανώσεις παραγωγών και φορείς του τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής που είναι υπεύθυνοι για δραστηριότητες προώθησης. Σημειώνεται σχετικά ότι τα λεγόμενα «απλά» προγράμματα μπορούν να υποβληθούν από μία ή περισσότερες οργανώσεις από την ίδια χώρα της Ε.Ε. Τα «πολυπρογράμματα» μπορούν να υποβληθούν από τουλάχιστον δύο εθνικές οργανώσεις από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, ή από μία ή περισσότερες ευρωπαϊκές οργανώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι συνολικά θα διατεθούν 169 εκατ. ευρώ για τη συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων, έναντι 142 εκατ. το 2017, και ότι τα προγράμματα μπορεί να καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων, από γενικές εκστρατείες για την υγιεινή διατροφή έως συγκεκριμένους τομείς της αγοράς (έχετε ενημερωθεί λεπτομερώς από εδώ).

Πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι τα δύο τρίτα των διαθέσιμων κονδυλίων προορίζονται για την προώθηση γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε. σε τρίτες χώρες, ιδίως στις χώρες με μεγάλες προοπτικές αύξησης των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε., όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Κίνα, το Μεξικό και η Κολομβία. Για προγράμματα εντός της Ε.Ε., πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα διάφορα συστήματα και σήματα ποιότητας της Ε.Ε., όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις ή τα βιολογικά προϊόντα. Η τομεακή χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε προγράμματα που προωθούν τη βιώσιμη αναπαραγωγή, μεταξύ άλλων για τα αιγοπρόβατα. Προβλέπεται επίσης να διατεθεί χρηματοδότηση σε εκστρατείες που αποσκοπούν στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και στην κατανάλωση οπωροκηπευτικών.

Για να βοηθηθούν οι οργανώσεις που επιθυμούν να υποβάλλουν προτάσεις, τις επόμενες εβδομάδες θα διοργανωθούν μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, η πρώτη εκ των οποίων στις Βρυξέλλες στις 31 Ιανουαρίου, η οποία θα είναι ανοικτή σε όλους τους δυνητικούς δικαιούχους, σε διαφημιστικά γραφεία, καθώς και στις εθνικές αρχές.

Σε σχέση με τα προγράμματα του 2018, ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν, αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, δήλωσε: «Η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής και είναι ο καλύτερος παραγωγός τροφίμων υψηλής ποιότητας στον κόσμο. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά το ενδιαφέρον καταναλωτών και επιχειρήσεων από ολόκληρο τον κόσμο για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής της ΕΕ στο πλαίσιο διαφόρων επιχειρηματικών αποστολών μου στο εξωτερικό. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τα εν λόγω νέα προγράμματα προώθησης που έχουν προσελκύσει νέους υποψηφίους στο παρελθόν και έχουν ενισχύσει την προβολή μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Πέρυσι, η αξία των προσφορών για προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων διατροφής ήταν σχεδόν δεκαπλάσια από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό. Γι' αυτό, αν είστε επιλέξιμη οργάνωση, υποβάλετε αίτηση τώρα».

12 January 2018
Banner
Banner