Μέτρα στήριξης της αγοράς κρέατος χωρίς… εξαιρέσεις

02 April 2020

Μέτρα στήριξης της αγοράς κρέατος χωρίς… εξαιρέσεις

Αντιδράσεις δημιουργεί η εξαίρεση της λιανικής πώλησης κρέατος, αλλά και της κτηνοτροφίας από τα μέτρα προστασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις τόσο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών (δείτε σχετικά: ΠΟΚΚ: Να ενταχθούν τα κρεοπωλεία στις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω κορωνοϊού), όσο και εκπροσώπων της κτηνοτροφίας (δείτε σχετικά: Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις εκκλήσεις του κτηνοτροφικού κόσμου για στήριξη εν μέσω κορωνοϊού), στον κατάλογο με τους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων λείπουν οι αντίστοιχοι ΚΑΔ κρεοπωλών και κτηνοτρόφων.

Πτώση τζίρου που φθάνει και το 90%

Αν και τα καταστήματα πώλησης κρέατος εξακολουθούν να λειτουργούν, έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στις πωλήσεις τους. Όπως μας πληροφορούν άνθρωποι της αγοράς, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν μείωση 70-90% στο τζίρο τους. Οι λόγοι είναι πολλοί:

  • Υπάρχουν επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εμπορικές περιοχές, όπου μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων έπαψε να υπάρχει επισκεψιμότητα καταναλωτών.
  • Υπάρχουν κρεοπωλεία που ένα μέρος των πωλήσεών τους αφορά εστιατόρια και ψητοπωλεία, τα οποία έχουν κλείσει με τα πρώτα μέτρα απαγόρευσης. Αυτό το τμήμα των πωλήσεών τους έχει μηδενιστεί.
  • Τα γενικότερα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, σε συνδυασμό με τον "παραπλανητικό" τρόπο που προβάλλονται οι άδειες μετακίνησης κατευθύνουν τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με στοιχεία από τους αντιπροσώπους και τους εισαγωγείς κρέατος η λιανική πώληση τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχει πέσει κατακόρυφα, γεγονός που μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Άλλωστε είναι οξύμωρο να συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα οι επιχειρήσεις αντιπροσώπευσης και χονδρικής εμπορίας κρέατος και να εξαιρούνται οι επιχειρήσεις λιανικής. Όπως επίσης να δικαιούνται προστασίας τα αρτοποιεία και τα ιχθυοπωλεία, αλλά όχι τα κρεοπωλεία.

Να τονίσουμε τέλος ότι στις περίπου 7.000 επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρέατος απασχολούνται αρκετές χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενοι, που μέχρι στιγμής μένουν έξω από κάθε μέτρο προστασίας.

Αγανάκτηση των κτηνοτρόφων

Για την κτηνοτροφία η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εξίσου δύσκολη. Μιλάμε για έναν κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής που βρίσκεται σε πορεία συνεχούς συρρίκνωσης και αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει ασφυκτικά προβλήματα. Ειδικά για τους αιγο-προβατοτρόφους υπάρχει έντονος κίνδυνος για κάθετη μείωση στην πώληση αμνοεριφίων και για μεγάλη οικονομική καταστροφή. Οι εποχιακές πασχαλινές εξαγωγές που τα τελευταία χρόνια ήταν μια σοβαρή ένεση έχουν ελαχιστοποιηθεί λόγω της δύσκολης κατάστασης στην Ιταλία και την Ισπανία. Όσο για την Πασχαλινή αγορά αναμένεται πολύ μειωμένη, λόγω των απαγορευτικών μέτρων.

Οι κτηνοτρόφοι σχολιάζουν πολύ έντονα το γεγονός ότι στα ενισχυτικά μέτρα εντάσσονται οι γαλακτοβιομηχανίες αλλά δεν εντάσσονται οι γαλακτοπαραγωγοί. Ομοίως εντάσσονται οι έμποροι ζώντων ζώων, αλλά όχι οι παραγωγοί ζώων.

Το Υπουργείο Οικονομικών να διορθώσει το λάθος

Το Meat News ενώνει τη φωνή του με τους ανθρώπους του κρέατος και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν άμεσα και να διορθώσουν το λάθος. Η αγορά κρέατος είναι ενιαία και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ίδια μέτρα και σταθμά.

Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να ακούσει τις φωνές των ανθρώπων της αγοράς και να συμπεριλάβει στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων τόσο τα κρεοπωλεία, όσο και την κτηνοτροφία. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επίσης οφείλει να στηρίξει τον τομέα του κρέατος, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση.

02 April 2020
Banner
Banner