Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις εκκλήσεις του κτηνοτροφικού κόσμου για στήριξη εν μέσω κορωνοϊού

23 March 2020

Συνεχίζονται οι αγωνιώδεις εκκλήσεις του κτηνοτροφικού κόσμου για στήριξη εν μέσω κορωνοϊού

Όλο και περισσότερο έντονες γίνονται οι εκκλήσεις για ενίσχυση των κτηνοτρόφων της χώρας εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Η σημερινή κραυγή αγωνίας που προέρχεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ είναι ενδεικτική της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. «Χρειαζόμαστε βοήθεια» λέει σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΚ, απευθυνόμενος στον υπουργό ΑΑ&Τ, Μάκη Βορίδη.

Ενδεχομένως η ανακοίνωση του ΣΕΚ να μην αποτελεί απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου ότι στα κρατικά μέτρα στήριξης εντάχθηκαν δραστηριότητες που ποικίλλουν από την αλιεία μέχρι το… λιανικό εμπόριο βρύων και λειχήνων για διακοσμητική χρήση (η κτηνοτροφία απουσιάζει από τη λίστα), όμως σίγουρα πρόκειται για μια εναγώνια έκκληση να προσεχθεί και η κτηνοτροφία. Όχι μόνο επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά κυρίως επειδή είναι αναγκαίο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγή πολύτιμων προϊόντων για τη διατροφή του πληθυσμού.

Αναφέρει λοιπόν ο ΣΕΚ στην έκκληση προς τον υπουργό ΑΑ&Τ:

«Είναι γνωστά σε εσάς τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι- πτηνοτρόφοι - μελισσοκόμοι της χώρας. Με την έλευση της πανδημίας τα προβλήματά μας επιτάθηκαν και έγιναν ασφυκτικά.

- Δουλεύουμε 20 ώρες το 24/ωρο ( τάισμα ζώων, άρμεγμα, φαρμακευτική αγωγή, γέννες, κ.α.)

- Η αγορά αρνιών και κατσικιών έχει σχεδόν παγώσει και για όσα αμνοερίφια πωλούνται οι τιμές παραγωγού που ζητούνται είναι εξευτελιστικές (3,50-4 €/κιλό σφάγιο, έναντι 5,80-6,20 €/κιλό σφάγιο που πουλήθηκαν τα Χριστούγεννα).

- Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι σε εκμεταλλεύσεις μας φεύγουν και συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει από τον ιό.

- Οι πληρωμές γάλακτος φρενάρουν και οι πληρωμές επιταγών μεταφέρονται ακόμη και ένα χρόνο μετά.

Χρειαζόμαστε βοήθεια

Είμαστε στην πρώτη γραμμή για την παραγωγή των πολύτιμων προϊόντων για το λαό μας.

Ζητάμε, ως ένα πρώτο άμεσο μέτρο στήριξης, πέραν αυτών που έχουμε ζητήσει, να ενταχθούν στους ΚΑΔ βοήθειας της καταβολής των 800 € και οι κτηνοτρόφοι, όπως εντάχθηκαν και οι αλιείς και συγκεκριμένα:

Οι αιγοπροβατοτρόφοι που παρέδωσαν και παραδίδουν γάλα και κρέας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ( 60.000 περίπου), οι αγελαδοτρόφοι (3.000 περίπου), οι χοιροτρόφοι (2.000 περίπου), οι βοοτρόφοι (5.000 περίπου) οι πτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι.

Επίσης να ενταχθούν σαν δικαιούχοι των 800€ και οι παραγωγοί που έχουν καθετοποιήσει την παραγωγή τους.

Είμαστε σίγουροι ότι θα δείτε θετικά το αίτημά μας γιατί πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο και αναγκαίο».

23 March 2020
Banner
Banner