Μέτρα στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας ζητά ο Αποστόλου

30 March 2020

Μέτρα στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας ζητά ο Αποστόλου

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υπουργός ΥΠΑΑΤ, Βαγγέλης Αποστόλου.

Με αφορμή τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Αποστόλου αναφέρεται ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία, καθώς ο κλάδος αυτή την περίοδο βρίσκεται στη διαδικασία προσφοράς στην αγορά όλης της ετήσιας παραγωγής του, τόσο σε κρέας για άμεση κατανάλωση, όσο και σε γάλα για την παραγωγή φέτας.

Όπως περιγράφει εξηγώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «Μια ποσότητα μικρών αρνιών έχουν ήδη πουληθεί από τους παραγωγούς, τόσο στους παχυντές που τα προορίζουν για διάθεση στην αγορά του Πάσχα, όσο και στις αγορές της Ιταλίας και Ισπανίας, όπου πλέον οι εξαγωγές έχουν πλέον παγώσει, λόγω μειωμένης ζήτησης και μεγάλων δυσχερειών στις μεταφορές.

Έτσι όσα αρνιά έμειναν στους παραγωγούς και όσα πουλήθηκαν σε παχυντές, που συνολικά ξεπερνούν τα 2 εκατ. ζώα, προορίζονται για την αγορά του Πάσχα.

Η προοπτική για τη διάθεση αυτή είναι πολύ κακή και οι αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται πλέον σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, που έχουν ως συνέπεια τις  σημαντικά μειωμένες τιμές.

Το λιανικό εμπόριο μπορεί να είχε μια στιγμιαία αύξηση της ζήτησης με την έναρξη της κρίσης,  αλλά δεν θα μπορέσει να απορροφήσει όλες τις ποσότητες. Βασικές δραστηριότητες που  απορροφούσαν την παραγωγή, όπως η εστίαση και τα ξενοδοχεία έχουν παγώσει τις παραγγελίες , ενώ πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις με διαθέσιμα προϊόντα που προόριζαν για την αγορά του Πάσχα και την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα βρεθούν σε αδυναμία αξιοποίησής τους».

Η αιγοπροβατοτροφία πρέπει να τύχει της απαραίτητης υπεράσπισης από τη μεριά της κυβέρνησης, λέει ο κ. Αποστόλου, όχι μόνο γιατί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τη διάθεση της παραγωγής της τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και γιατί καλύπτει ένα αξιόλογο μέρος των διατροφικών αναγκών της χώρας μας.

«Να προσθέσω όμως και δύο παραμέτρους που αναδεικνύουν την αιγοπροατοτροφία ως σημαία του αγροτικού χώρου, πρώτον ότι έχει τεράστιες δυνατότητες ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά με τα δύο βασικά της προϊόντα, τη φέτα και το κρέας και δεύτερον ότι αποτελεί τη βασικότερη απασχόληση στην ορεινή ύπαιθρο. Εύχομαι γρήγορα να ξεπεράσουμε τη δίνη αυτή» καταλήγει στην επιστολή του οβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

30 March 2020
Banner
Banner