Πώς η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση του τοπίου και των φυσικών πόρων

14 February 2020

Πώς η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση του τοπίου και των φυσικών πόρων

Η ευαισθητοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μια βιώσιμης ανάπτυξης για όλη την ανθρωπότητα, ήταν ο σκοπός της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες 13/2 στη Ρώμη, στην έδρα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν ότι η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο είναι υγιεινή για τον άνθρωπο, αλλά είναι και ιδανική για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Με βάση την τακτική κατανάλωση ελαιολάδου, την πλούσια ποικιλία φυτικών τροφών (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια) και την με μέτρο κατανάλωση ψαριών και κρέατος, η μεσογειακή διατροφή αναγνωρίζεται ευρέως για τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία, καθώς και για το χαμηλό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Ωστόσο, όπως σημείωσε η Μαρία Ελένα Σεμέντο, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του FAO για το Κλίμα και τους Φυσικούς Πόρους, «αυτός ο παραδοσιακός τρόπος διατροφής υποχωρεί ολοένα και περισσότερο έναντι άλλων συνηθειών και τρόπων ζωής - από ποικίλα και ισορροπημένα γεύματα πάμε προς πιο μονότονα γεύματα με λίπη, ζάχαρη και αλάτι».

Αποτέλεσμα, όπως προειδοποίησε η ίδια, είναι οι σωρευτικές αρνητικές συνέπειες τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον, λόγω της εντατικής υποβάθμισης φυσικών πόρων και της απώλειας βιοποικιλότητας. Πρόκειται, είπε, για μια αρνητική τάση η οποία για να αντιμετωπιστεί πρέπει να διατηρηθούν και να προωθηθούν οι μεσογειακές και άλλες παραδοσιακές διατροφές, και την ίδια στιγμή να μελετηθεί περαιτέρω η συμβολή τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στη σύνδεση αστικών και αγροτικών περιοχών, στην μείωση της απώλειας τροφίμων.

14 February 2020
Banner