Με τη σφραγίδα της Μπριγάδας παρουσίασε η ΕΔΟΚ το ελληνικό κρέας στη Food Expo

22 March 2019

Με τη σφραγίδα της Μπριγάδας παρουσίασε η ΕΔΟΚ το ελληνικό κρέας στη Food Expo

Με επιδείξεις από κρεοτέχνες και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας υποδέχθηκε στο περίπτερό της τους επισκέπτες της Food Expo 2019 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος. Βάζοντας πλώρη για την ανάδειξη των εγχώριων φυλών και τη δημιουργία προτύπων εκτροφής, η ΕΔΟΚ είχε τις ημέρες της έκθεσης την ευκαιρία να ενημερώσει και να εξηγήσει σε χιλιάδες επισκέπτες το σχέδιό της για μια εθνική στρατηγική για το ελληνικό κρέας. Και ταυτόχρονα να δώσει με τις επιδείξεις και τις γευσιγνωσίες, μια γεύση από την ποιότητα κρέατος των εγχώριων φυλών ζώων.

Όλα αυτά αποτυπώνει στην απολογιστική ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργάνωση, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη και επιτυχημένη τριήμερη παρουσία στο πλαίσιο της Food Expo 2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Πολλές εκπλήξεις, με εντυπωσιακές επιδείξεις από κρεοτέχνες και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας βασισμένες σε κρέατα από εγχώριες φυλές ζώων, επεφύλαξε η ΕΔΟΚ στους επισκέπτες του περιπτέρου της στη Food Expo 2019, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με πραγματικό ενθουσιασμό, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον να δοκιμάσουν και να ενημερωθούν για το ελληνικό κρέας.

Με τη νέα σύνθεσή της και έχοντας εντάξει καινούρια μέλη στους κόλπους της, η ΕΔΟΚ  έδωσε ένα δυναμικό παρών στη Food Expo, για να προωθήσει τη συνεργασία, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του τομέα του κρέατος, προς όφελος τόσο των επαγγελματιών του χώρου, όσο και του καταναλωτή.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση εθνικού σχεδίου για το κρέας, διερευνά τη δημιουργία προτύπων εκτροφής και πιστοποιήσεων μεταξύ άλλων και για τις αυτόχθονες φυλές, ώστε και εκείνες να βρουν τη θέση τους στην αγορά και να αναγνωριστεί η προστιθέμενη αξία τους.

Το νέο μέλος της ΕΔΟΚ, η «Μπριγάδα» των επαγγελματιών του διατροφικού τομέα, στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, κατάφερε να δώσει στους επισκέπτες της Food Expo 2019 μια μικρή γεύση από την ανώτερη ποιότητα του ελληνικού κρέατος και ειδικότερα των εγχώριων φυλών.

Τις δύο πρώτες ημέρες της διεθνούς εμβέλειας έκθεσης τροφίμων και ποτών, παρουσιάστηκαν στο περίπτερο της ΕΔΟΚ οι αυτόχθονες φυλές με show και επιδείξεις από κρεοτέχνες της Μπριγάδας, όπως ανατομία, τεμαχισμός και παραγωγή παρασκευασμάτων και να γευθεί τα ελληνικά σφάγια από τους σεφ της.

Συμμετείχαν ενεργά και μαθητές σχολών Μαγειρικής και Κρέατος, ενώ ο κόσμος ανταποκρίθηκε με θέρμη, κατακλύζοντας κυριολεκτικά το περίπτερο για να παρακολουθήσει τη διαδικασία και να δοκιμάσει.

Επαγγελματίες που ανήκουν στον χώρο της εστίασης αλλά και τον τομέα του κρέατος γενικότερα, που επισκέφθηκαν το περίπτερο της ΕΔΟΚ, ενημερώθηκαν από τους παραγωγούς που μίλησαν για τα προϊόντα τους και γεύθηκαν συνταγές με τις εγχώριες φυλές όπως ο Μαύρος Χοίρος, το βόειο κρέας της αυτόχθονης φυλής Κατερίνης αλλά και το Αρνί Ελασσόνας και το Greco Agnus που γεννιούνται και εκτρέφονται στην Ελλάδα, αποκτώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου. Ταυτόχρονα παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή τις επιδείξεις για τις νέες κοπές κρέατος, που όχι μόνο διευρύνουν την ποικιλία συνταγών με κρέας, αλλά αξιοποιούν κάθε κομμάτι του σφάγιου.

Παράλληλα σερβιρίστηκαν γευστικά τυριά όπως φέτα ΠΟΠ και Φορμαέλα αλλά και ιδιαίτερα παρασκευάσματα όπως προσούτο προβατίνας, λουκάνικα γεμιστά από πρόβειο κρέας και κιμάς προβάτου. Για τους επαγγελματίες του τομέα κρέατος είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ο θάλαμος ξηράς ωρίμανσης με μικροκλίμα που παρουσιάστηκε στο περίπτερο, από τον υπεύθυνο που εξηγούσε και ανέλυε τη λειτουργία και τα προτερήματά του. 

Την τρίτη και τελευταία ημέρα της Food Expo 2019, η Μπριγάδα διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Χτίζοντας ένα καλύτερο γαστρονομικό μέλλον», η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αποτέλεσε πόλο έλξης για τους επαγγελματίες επισκέπτες της έκθεσης. Οι διακεκριμένοι ομιλητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δημιουργηθούν πρότυπα παραγωγής, για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή εξασφάλιση ως προς την ποιότητα και τη διαχείριση τοπικών προϊόντων. Συμφώνησαν, δε, ότι είναι απολύτως αναγκαία η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μαζική εστίαση, ώστε οι παραγωγοί να εξελίσσουν τα προϊόντα τους και να ενημερώνονται για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική γαστρονομία, κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη της Μπριγάδας, όπως και όλων των μελών της ΕΔΟΚ».

22 March 2019
Banner
Banner