Με θέμα την κρίση στην αιγοπροβατοτροφία το 22ο Συμπόσιο Κτηνοτροφίας της ΕΖΕ

09 January 2019

Με θέμα την κρίση στην αιγοπροβατοτροφία το 22ο Συμπόσιο Κτηνοτροφίας της ΕΖΕ

Tο 22ο Συμπόσιο – Ημερίδα Κτηνοτροφίας διοργανώνει η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 11ης ZOOTECHNIA την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» με ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα: «Η Αιγοπροβατοτροφία σε Κρίση. Αίτια. Τρόποι, μέτρα και στρατηγικές αντιμετώπισής της».

Όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε στον σχετικό χαιρετισμό που απευθύνει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου, τ. Καθηγητής ΑΠΘ, Δημήτριος Ντότας, «Η ομόφωνη επιλογή του θέματος του Συμποσίου από το Δ.Σ. της Εταιρείας μας οφείλεται στο γεγονός ότι η αιγοπροβατοτροφία, η σπουδαιότερη δραστηριότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας, τα τελευταία χρόνια περνά την μεγαλύτερη, ίσως, κρίση της ιστορίας της. Πολλοί είναι οι λόγοι που συνέβαλαν σε αυτή τη δραματική εξέλιξη, απειλούν τους αιγοπροβατοτρόφους με αφανισμό των κοπαδιών τους και οικονομική καταστροφή και απεργάζονται τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο. Μεταξύ αυτών θα μπορούσαν να αναφερθούν η κατακόρυφη, έως και 35%, πτώση των τιμών του γάλακτος, βάσει ποιότητας και παραδιδόμενης ποσότητας, τα υπεραποθέματα φέτας, η αναντιστοιχία μεταξύ ποσοτήτων εισκομιζόμενου γάλακτος και παραγόμενου τυριού, οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος και κρέατος, τεχνολογικές πρακτικές όπως η τεχνική των μεμβρανών (υπερδιήθηση, αντίστροφη ώσμωση), που δε συνάδουν με τον ορισμό παραγωγής της ναυαρχίδας των τυροκομικών προϊόντων, δηλαδή της φέτας, τα "αλλοιωμένα" φορτωτικά έγγραφα στη διακίνηση αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος, η υπερφορολόγηση κ.ά.

Η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία, επιθυμώντας να συμβάλει στην εν τη πράξει αντιμετώπιση της κρίσης, την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας και των συναφών κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, τη βελτίωση του εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων, την παραγωγή ελληνικών ζωοκομικών/τυροκομικών προϊόντων ποιότητας και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο, διοργανώνει αυτό το Συμπόσιο, στο οποίο θα αναπτυχθούν από ειδικούς εισηγητές τα παραπάνω θέματα».

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Συμποσίου της ΕΖΕ, το οποίο ξεκινά στις 10:00 π.μ. και στο οποίο θα εισηγηθούν οι: Γ. Ζέρβας, Ομ. Καθηγητής ΓΠΑ. Δρ Ι. Καϊμακάμης, Γεωργοοικονομολόγος ΑΠΘ. Χρ. Αποστολόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ. Π. Σατολιάς, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και Πρόεδρος Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Α. Γεωργούδης, Γενικός Διευθυντής ΕΔΟΚ, τ. Καθηγητής ΑΠΘ.

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων θα ακολουθήσει Στρογγυλή Τράπεζα.

09 January 2019
Banner
Banner