Με ποια εργαλεία θα προστατέψει η Κομισιόν τους αγρότες από τις συνέπειες ενός άτακτου Brexit

09 April 2019

Με ποια εργαλεία θα προστατέψει η Κομισιόν τους αγρότες από τις συνέπειες ενός άτακτου Brexit

Μπορεί στη Βρετανία να ξορκίζουν το άτακτο Brexit και να ψηφίζουν ακόμη και νόμο που θα το… απαγορεύει, στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση όμως ξέρουν ότι πρέπει να προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια. Ούτως ή άλλως, όποιες κι αν είναι οι εκτιμήσεις της κομισιόν, είναι υποχρεωμένη να δείξει στους πολίτες της Ε.Ε. ότι φροντίζει γι’ αυτούς όποια κι αν είναι η εξέλιξη της βρετανικής υπόθεσης.

Σε αυτό το φόντο ήρθαν οι χθεσινές ανακοινώσεις και δηλώσεις που δείχνουν ότι η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη στην προστασία της γεωργίας και των γεωργικών συμφερόντων των πολιτών της: «Η Κοινή Γεωργική Πολιτική διαθέτει εργαλεία τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση διαταραχών της αγοράς και να λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας, όπως η δημόσια παρέμβαση, η ιδιωτική αποθεματοποίηση, η πρόληψη κρίσεων και η διαχείριση κινδύνων». Πρόκειται για εργαλεία που η Ε.Ε. έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν προκειμένου να αντιμετωπίσει ανισορροπίες στην αγορά και να βοηθήσει τους αγρότες που αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμη ταμειακή δυσχέρεια.

«Σήμερα μιλάμε για την περίπτωση αποχώρησης χωρίς διαπραγμάτευση, οπότε αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αναστάτωση σε ορισμένες γεωργικές αγορές, εάν το γεγονός αυτό δεν τεθεί υπό έλεγχο» δήλωσε πάντως χθες σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν. Όπως εξήγησε ο Επίτροπος, «Καταλήξαμε συνεπώς στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει νομική υποχρέωση να παρέμβει και θα το πράξουμε. Η έγκαιρη παρέμβαση έχει το πλεονέκτημα ότι παρέχει όχι μόνο στήριξη στους γεωργούς, αλλά εξασφαλίζει εμπιστοσύνη στην αγορά για τη δέσμευση της Επιτροπής στον αγροδιατροφικό τομέα. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Επιτροπή διαθέτει σημαντική πείρα όσον αφορά την εφαρμογή μέτρων στήριξης της αγοράς σε περιπτώσεις σημαντικών διαταραχών».

Επιπλέον, η Κομισιόν δημοσίευσε χθες λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες που ενδέχεται να εφαρμόσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις εισαγωγές του από την ΕΕ σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Βασίζεται σε πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Η βάση δεδομένων (δείτε εδώ στα αγγλικά) περιέχει πληροφορίες για 121 χώρες, και από χθες, παρέχει το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης για τις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και για οποιουσδήποτε άλλους εμπορικούς εταίρους της Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

09 April 2019
Banner
Banner