Μαρινόπουλος: Περιμένοντας τη Δικαιοσύνη, σώθηκε η χρηματοδότηση

28 December 2016

Μαρινόπουλος: Περιμένοντας τη Δικαιοσύνη, σώθηκε η χρηματοδότηση

Κλείνει σήμερα ένα εξάμηνο από την εποχή που η αλυσίδα Μαρινόπουλος αποφάσιζε να προσφύγει στις σχετικές διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα ζητώντας παράλληλα προστασία από αναγκαστικές εκτελέσεις.

Τη σημερινή λοιπόν ημερομηνία διάλεξαν μερικοί να ανακινήσουν σενάρια ναυαγίου της συμφωνίας της Μαρινόπουλος με την Σκλαβενίτης και τις τράπεζες, συμφωνία η οποία συνήφθη εντός του Σεπτεμβρίου και αποσόβησε ένα λουκέτο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που δημοσιεύσει σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει εξαντληθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε. -η οποία είχε προβλεφθεί από τη συμφωνία μεταξύ των τραπεζών της οικογένειας Μαρινόπουλου και της Σκλαβενίτης ΑΕΕ- μετά την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζομένους της υπό διάσωση αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την καταβολή της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου. Κι όλα αυτά σε μια στιγμή που εκκρεμεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας. "Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια διάσωσης επιχείρησης στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, είναι στον αέρα" σημειώνει το δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Το δημοσίευμα κίνησε γρήγορα τα αντανακλαστικά αρμοδίων, κι έτσι «κύκλοι» του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη επισήμαναν ότι παρά την καθυστέρηση στην καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης, η συμφωνία για τη διάσωση της Μαρινόπουλος δεν θα ακυρωθεί. «Η κυβέρνηση, με όλες τις δυνάμεις της, θα προσπαθήσει, μία επιτυχής συμφωνία υπέρ 13.000 εργαζομένων και χιλιάδων προμηθευτών, να υλοποιηθεί» υπογραμμίζουν οι... κύκλοι του υπουργού.

Πηγές της αγοράς πάντως επισημαίνουν το ενδεχόμενο οι πληροφορίες περί συμφωνίας που "βρίσκεται στον αέρα" να είναι σκόπιμες, έχοντας ως στόχο είτε να κάνει πιο γρήγορα τη δουλειά της η Δικαιοσύνη είτε και να προκληθούν αντιδράσεις από την πλευρά των τραπεζών που έχουν ήδη συμμετάσχει στην ενδιάμεση χρηματοδότηση της συμφωνίας. Το πρώτο σενάριο φαίνεται πάντως πιο πιθανό, καθώς όλοι γνώριζαν ότι κάποια στιγμή θα τελείωναν τα 80 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, συνεπώς για να συνεχιστεί η διαδικασία της διάσωσης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν οι χρηματοδότες στα χέρια τους την καθαρογραμμένη απόφαση του δικαστηρίου. Οι ίδιες πηγές πάντως θεωρούν λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο η ανακίνηση του θέματος αυτές τις ημέρες να κρύβει πίσω της μια πιο σοβαρή εμπλοκή στην επιχείρηση διάσωσης της αλυσίδας...

28 December 2016
Banner
Banner