Υπόθεση Μαρινόπουλος: Μπήκαν οι υπογραφές, βγήκαν οι ανακοινώσεις (upd)

05 September 2016

Υπόθεση Μαρινόπουλος: Μπήκαν οι υπογραφές, βγήκαν οι ανακοινώσεις (upd)

Με υπογεγραμμένη τη συμφωνία διάσωσης της Μαρινόπουλος θα απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι στο σύνολο των πιστωτών της αλυσίδας για να πάρουν όσες περισσότερες εγκρίσεις μπορούν και μετά να πάνε στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση σε δύο περίπου εβδομάδες.

Η υπόθεση έφτασε αυτό το σημείο εξέλιξης, μετά από μεγάλη κινητοποίηση πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Μπήκε σε ένα δρόμο και φαίνεται ότι μπορεί να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω εμπλοκές. Παρ’ όλα αυτά, οι συνέπειές της έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται. Όχι στην αγοραστική κίνηση που παρατηρείται στα καταστήματα της αλυσίδας Μαρινόπουλος (αυτή θα πάρει καιρό για να επανέλθει – αν επανέλθει). Αλλά στις πιέσεις που ασκούν άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προς τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος για καλύτερους όρους προμήθειας προϊόντων: το μεγάλο κούρεμα των απαιτήσεων που θα έχουν οι προμηθευτές από την αλυσίδα Μαρινόπουλος, ίσως έχει ανοίξει την όρεξη (και για λόγους ανταγωνισμού) των άλλων παικτών που λειτουργούν σε μια αγορά η οποία ούτως ή άλλως κυριαρχείται από λίγες μεγάλες αλυσίδες.

Οι συνέπειες της υπόθεσης «Μαρινόπουλος» στην αγορά έχουν, όπως γίνεται όλο και πιο φανερό, πολλές διαστάσεις που θα ανιχνεύονται εν καιρώ.

Προς το παρόν, ας μείνουμε στις ανακοινώσεις που έβγαλε η Σκλαβενίτης και η Μαρινόπουλος αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τις τράπεζες.

Η ανακοίνωση της Σκλαβενίτης:
«Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, των Τραπεζών και της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.

Είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του.

Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπ' όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

Η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου».

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος:
«Στην υπογραφή των βασικών όρων της συμφωνίας με την Σκλαβενίτης και τις τέσσερις Τράπεζες για την εξυγίανσή της προχώρησε σήμερα η Μαρινόπουλος. Με την συμφωνία ξεκινά η σταδιακή, σε βάθος χρόνου, επιστροφή στην κανονικότητα. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

Η σημερινή εξέλιξη είναι ένας σημαντικός σταθμός στη διαδικασία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη μιας βιώσιμης λύσης, κάτι που υπήρξε προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή.

Η πρόταση της Σκλαβενίτης αποτελεί την πλέον επαρκή, βάσει των κριτήριων που είχαμε θέσει, καθώς διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, την αρτιότητα και την ακεραιότητα του δικτύου μας και, κατά το μέγιστο, τους προμηθευτές και συνεργάτες μας.

Η Σκλαβενίτης διακρίνεται για το επιχειρηματικό ήθος, τις άριστες εργασιακές σχέσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των προμηθευτών. Η σταδιακή μετάβαση για τη Μαρινόπουλος, υπό τη διοίκηση της Σκλαβενίτης, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει οφέλη για τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο. Από την πλευρά της η διοίκηση της Μαρινόπουλος, τα στελέχη της και το σύνολο της εταιρίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια αφοσίωση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας».

«Αγκάθια» στο δρόμο της διάσωσης (upd)

Στο μεταξύ, ο δρόμος προς τη μεταβίβαση της Μαρινόπουλος στη Σκλαβενίτης και τη διάσωσή της δεν αναμένεται να είναι εύκολος. Όπως μεταδίδει το RetailToday: «Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης που υπεγράφη ανάμεσα σε Μαρινόπουλο, Σκλαβενίτη και πιστώτριες τράπεζες τα ξημερώματα του Σαββάτου, μέχρι σήμερα θα πρέπει να δοθούν από τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές, τα πρώτα 65 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 80 εκατ. ευρώ της λεγόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα των καταστημάτων του δικτύου της Μαρινόπουλος. Άλλα 7,5 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν από τις τράπεζες έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 για την κάλυψη των αναγκών των καταστημάτων του μηνός Οκτωβρίου, ενώ επίσης 7,5 εκατ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν από τις τράπεζες έως τις 31 Οκτωβρίου 2016 για τις ανάγκες του Νοεμβρίου. Η τελευταία αυτή δόση προβλέπεται να χορηγηθεί υπό τον όρο ότι το 35% των λοιπών πιστωτών, πλην των τραπεζών, έχουν υπογράψει τις συμφωνίες εξυγίανσης.

Παράλληλα, έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2016, η Μαρινόπουλος θα πρέπει να έχει καταθέσει σειρά στοιχείων που απαιτούνται, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα, κυρίως για τον αριθμό των εργαζομένων σε καθεμιά από τις θυγατρικές που θα εξυγιανθούν ή θα μεταβιβασθούν στο νέο εταιρικό σχήμα. Επιπλέον, προκειμένου να εφαρμοσθεί η διαδικασία του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, δηλαδή η άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης, απαιτείται πλειοψηφία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 60% των απαιτήσεων των πιστωτών, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των απαιτήσεων των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών. Τούτο θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2016, προκειμένου να κατατεθεί στο δικαστήριο η εν λόγω συμφωνία.

Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για τη συμμετοχή στη συμφωνία εξυγίανσης, καθώς υπάρχουν σημαντικές οφειλές σε φορείς του Δημοσίου. Επίσης, θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ δεν θα πρέπει να υπάρξει υπέρβαση του ποσού των 20 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων που θα αναλάβει η νέα εταιρεία σε σχέση με τις υποχρεώσεις που υπήρχαν στις 30 Ιουνίου 2016. Κι αυτό διότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει αιτία καταγγελίας της σύμβασης για την ενδιάμεση χρηματοδότηση».

05 September 2016
Banner