Λουκάνικα στην κατηγορία των «λειτουργικών τροφίμων»;

14 April 2017

Λουκάνικα στην κατηγορία των «λειτουργικών τροφίμων»;

Το να προσθέτεις βότανα στην κρεατόμαζα που προορίζεται για λουκάνικα δεν είναι κάτι καινούργιο. Εν τούτοις, το να τα προσθέτεις σε τέτοια επίπεδα ώστε να προσδίδουν οφέλη στην υγεία και να τα τοποθετείς στην αγορά ως «λειτουργικά τρόφιμα» είναι κάτι διαφορετικό. Αναψυκτικά, σνακ και γιαούρτια ακολουθούν αυτή την προσέγγιση για να διαφοροποιηθούν στην αγορά. Γιατί όχι και τα κρέατα;

Έτσι φαίνεται να σκέφτηκαν Γερμανοί επιστήμονες και εξέλιξαν την ιδέα του «υγιεινού λουκάνικου». Πρόκειται για Ερευνητική Ομάδα Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Άνχαλτ (στο ομόσπονδο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ), που έχει αναπτύξει μερικές γεύσεις λουκάνικων κι έχει και άλλες ακόμη «στα σκαριά». Σύμφωνα με όσα αναφέρει το meatpoultry.com πρόκειται για λουκάνικα πουλερικών με μειωμένο νάτριο που περιέχουν επίσης θεραπευτικά βότανα, είναι χαμηλά σε λιπαρά γιατί φτιάχνονται με άπαχο κρέας, ενώ είναι επίσης ζουμερά γιατί στο μίγμα προστίθεται και ηλιέλαιο.

Η ομάδα των επιστημόνων εξηγεί ότι τα λουκάνικα με λιγότερο αλάτι και λιγότερα λιπαρά υπάρχουν στην αγορά, όμως αυτοί θέλησαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και να ερευνήσουν την προσθήκη θεραπευτικών βοτάνων αντί των συνηθισμένων μπαχαρικών. «Ταυτοποιήσαμε μερικά βότανα που έχουν θετική επίπτωση στον γαστρεντερικό σωλήνα» λένε οι ίδιοι και εξηγούν ότι όλα τα βότανα που ταυτοποίησαν έχουν ιατρικώς αποδεδειγμένη θετική επίπτωση στο πεπτικό σύστημα και συμπεριλαμβάνονται στην αναγνωρισμένη θετική λίστα που έχει καταρτίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Έτσι, λένε οι επιστήμονες, προστίθενται στα λουκάνικα υλικά όπως γλυκάνισο, κύμινο, μάραθο τζίντζερ και άλλα, προκειμένου να ασκούν προληπτική επίδραση στον οργανισμό για ημερήσια κατανάλωση 50 γρ.

14 April 2017
Banner
Banner